Usled ovogodišnjih događaja, poput mnogih prilika koje godišnje obeležavamo, pomeren je i Record Store Day. Jedan od omiljenih dana u godini za sve ljubitelje muzike, a posebno nezamenljivog zvuka koji dolazi sa ploče, redovno se održava u aprilu, a ovog puta on je pomeren za nekoliko meseci kasnije. Ujedno, razbijen je na tri datuma do oktobra, a u prednostima njegovog obeležavanja prvi put ćemo moći ćemo da uživamo u subotu, 29. avgusta.

Ono što je sigurno jeste da ćemo radosno dočekati nova Record Store Day izdanja, kao i potencijalne pogodnosti pri kupovini ovim povodom. Poželjno je samo da, poput pravih profesionalaca, mapiramo baš ono što želimo.

Ono čemu ljubitelji long play formata često pribegnu jeste da iskoriste ovaj dan upravo za nabavljanje nekog od velikih aktuelnih izdanja svojih omiljenih izvođača, a možda najsigurnija taktika jeste odabir prema žanru.

Kada je pop u pitanju, žene su definitivno vladale protekle godine, pa su među najzapaženijima svakako Lady Gaga – „Chromatica“, Lana Del Rey – „Norman Fucking Rockwell“, Billie Eilish – „When We All Fall Asleep, Where Do We Go?“ i Selena Gomez – „Rare“.

Izuzetno interesantno izdanje u istom žanru istaklo se i na regionalnom nivou, sa debi albumom dua zalagasper, pod nazivom „4“, dostupno isključivo na vinilu.

Regionalna i domaća scena klasične muzike od ovog petka biće bogatija za još jedno izdanje dostupno na vinilu – fantastičan prvi album „Me and My Love on the Road to Honduras“ pijaniste i kompozitora Andy Pavlova.

Kada je o klasici reč, prethodnu godinu svakako je muzički obogatio i izlazak albuma „Duality“, globalno priznatog LP Dua, iza koga stoje upravo pijanisti Andrija Pavlović i Sonja Lončar. Ipak, kako su bez prestanka vredno radili, ovog petka na vinilu nas konačno očekuje i album „We Have To Talk“ koji su predstavili krajem prošle godine, u okviru synth pop projekta LP Elektro.

Nasuprot klasici i nešto specifičnijem synth zvuku, Record Store Day dobra je prilika za pribavljanje omiljenih hip hop izdanja, bilo da je reč o nešto skorijim, kao što je Kanye West – „Jesus Is King“, ili o onima koji već ulaze među kultna, poput Kendrick Lamar – „Good Kid, m.A.A.d City“ ili Vince Staples – „Big Fish Theory“.

Na regionalnoj sceni, svakako je na tom polju vredno radio trojac Frenkie, Kontra, Indigo, pa su na vinilu u opticaju njihova dva albuma – „Egzil“ i poslednji, „20/20“.

I, na kraju, ne treba zaboraviti da će baš na vinilu najbolje zazvučati neka od sjajnih rock izdanja. Muzička scena sa njima nikada nije manjkala, posebno ako u vidu imamo da su u prethodnom periodu stigla neka poput Pearl Jam – „Gigaton“The Beatles – „Abbey Road (50th Anniversary)“, Iggy Pop – „Free“, Beck – „Hyperspace“, pa i Rammstein, sa istoimenim albumom.