Koliko puta ste čuli da se spominje voda za detoks i moraćemo da vam kažemo da to nije nikakv prolazni trend, već jako korisan napitak.

Naime studije pokazuju da voda za detoks stvrano pomaže telu da se reši toksina, pomaže da izgubite kilograme i povećate energiju. Osim limuna i đumbra koji su najčešći u detoks vodama postoje još neki efikasni sastojci koji će vam pomoći da se rešite nadutosti, ami vam donosimo recepte kako da napravite svoje detoks vode.

Voda s nejodiranom soli

Za čišćenje debelog creva i liječenje hronične opstipacije preporučuje se ispijanje slane vode. Naime, natrijum  pomaže da se održava pravilno funkcionisanje nerava, mišića i nivoa krvnog pritiska. Probajte detoks vodu s morskom soli posebno ako patite od hroničnog zatvora ili vam creva ne rade kako treba.

Kako biste napravili ovu vodu potrebno je da pomešate 2 kašičice morske soli bez joda i 4 šoljice tople vode. Ako želite da poboljšate ukus, dodajte malo limuna. Popijte je što je brže moguće i to na prazan želudac.

Voda s jabukom i cimetom

I jabuke i cimet mogu vam pomoći da izgubite kilograme i ojačate metabolizam. Mešanje ovih sastojaka dodaće neke važne antioksidante u vašu ishranu, uključujući vitamine C i B. Cimet ima mnoge zdravstvene koristi, snižava holesterol i dobar je saveznik u borbi protiv dijabetesa.

Potrebno je da naseckte dve jabuke. Dodajte dva štapića cimeta. Stavite u frižider na sat vremena da se okusi sjedine.

Voda s krastavicama

Hladno osvežavajuće piće sa ukusom krastavca može vam biti od pomoći ako želite da preskočite nagon da popijete gazirani sok ili pojedete nešto od brze hrane. Krastavac je prirodni antioksidans.

Iseckajte krastavac i komadiće zamrznite. Dodajte ih svojoj vodi kada osetite glad ili žeđ. Za poboljšanje ukusa možete dodati i limun ili nanu.

Voda s crnim biberom

Crni biber odličan je sastojak ako želite da detoksikujete telo i izgubite nekoliko kilograma. Voda s crnim biberom ima antioksidaciona svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju upala, preranog starenja i bolesti srca. Ubrzava metabolizam i snižava nivo šećera u krvi.

Pomešajte pola kašike crnog biber s izrendanom kašikom đumbirom, dodajte kašiku med i sve dobro promešajte. Dodajte sok od pola limuna. Prokuvajte dve čaše vode i dodajte. Jedna kašičica smese dovoljna je za čašu vode.

Da li vi imate recept za neku vodu za detoks?

Foto: stockking – www.freepik.com