Poruka u boci je nov roman u ediciji Moj svet, u izdanju Kreativnog centra, a namenjen je starijim osnovcima. Napisala ga je Marija Par, nagrađivana norveška spisateljica za decu i mlade.

Glavni junaci knjige su Trile i Lena, koje je Marija Par predstavila čitaocima u svom debitantskom romanu Srce od vafla. Ovi književni junaci (tada devetogodišnjaci) svojim avanturama već su osvojili simpatije naše čitalačke publike, pa se s nestrpljenjem iščekivalo da im autorka ponovo posveti pažnju i napiše novu knjigu. U romanu Poruka u boci Marija Par im se vraća (sada kao dvanaestogodišnjacima) i nastavlja priču o njihovom prijateljstvu, porodicama i urnebesnim dogodovštinama u svom maniru, s mnogo duha, topline i nežnosti.

Neustrašiva, zabavna i nadasve svojeglava Lena Lid najbolja je Trileova drugarica. Njene ideje o provodu su do te mere genijalne da Trile nikako ne može da im se suprotstavi, iako zna da će ga to uvaliti u brojne probleme. Skok u vodu s mola ili pravljenje splava kojim će ploviti oko ostrva već na prvi pogled zvuče izazovno i zabavno, tako da nikako ne mogu da se izrode u nešto loše, zar ne? U Leninu odbranu mora se priznati i to da ona u svaku avanturu ulazi širokog srca i bez trunke namere da izazove neku ozbiljnu nevolju, pa je Trileu stvarno teško da je odbije u nekoj od tih zamisli.

Uostalom, njih dvoje su već godinama najbolji prijatelji, pa nije u redu da joj prepušta da sama rešava brojne zavrzlame tokom odrastanja na ostrvu Lom Matilda. No tog leta u njihovo malo carstvo doseliće se devojčica sa zlatnim kovrdžama i mnogo toga će se promeniti. Trile će odjednom zaboraviti na Lenine probleme – to što ona želi brata i što su je izbacili s mesta golmana školskog tima više mu neće biti toliko važno. Sve njegove misli biće okrenute ka Biržite i pokušajima da joj se približi, tako da će Lena najednom ostati bez svog najboljeg druga, ili će bar njoj to tako izgledati. Ipak, jedna stara poruka u boci podsetiće Trilea na to šta znači pravo prijateljstvo.

Knjigu Poruka u boci ilustrovala je Lea Embeli, koja je svojim podjednako toplim i nežnim ilustracijama parirala tananom senzibilitetu ove knjige i doprinela da čitaoci u njoj uživaju i na vizuelnom nivou.

Roman Poruka u boci preveden je na više od 20 jezika i objavljen širom sveta (Engleska, Danska, Bugarska, Nemačka, Rusija, Italija, Švedska …). Osvojio je značajnu nagradu Brageprisen za najbolju knjigu za decu u Norveškoj 2017. godine i nominovan je za nagradu The Bookseller za 2017.

Ovde možete prelistati knjigu.

Marija Par je rođena 1981. godine u selu Fisko, u Norveškoj. Studirala je norveški jezik i književnost, stručno se usavršavala za nastavnika, a onda je počela da piše knjige za decu. Za svoj rad dobila je  mnogobrojne prestižne nagrade, među kojima se izdvajaju Brageprisen u Norveškoj, nagrada Die Zeit Preis za najbolju knjigu za decu u Nemačkoj, kao i nagrada Sult za izuzetan doprinos književnosti za mlade. Pored izdanja Poruka u boci, Kreativni centar je objavio i romane Srce od vafla i Devojčica iz svetlucave doline.

Prevođenje knjige Poruka u boci deo je projekta Prevodilačka radionica organizovanog na Grupi za skandinavistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pod rukovodstvom Nataše Ristivojević Rajković.

Knjiga je objavljena uz finansijsku podršku Agencije NORLA (Norwegian Literature Abroad).