Ah, to odgovaranje na tabli pred celim odeljenjem i svi ti sati i sati izmišljenih razgovora sa simpatijom. Želiš da ostvariš svoje snove, ali se plašiš neuspeha? Ne brini, nisi jedini/a. Verovao/la ili ne i mnogi odrasli imaju iste takve strepnje. Ključ leži u samopouzdanju! Dobra vest je da samopouzdanje može da se nauči.

Samopouzdanje je ključ uspeha, ali zahteva da svakodnevno radiš na njemu. Počni odmah, jer će ti to pomoći da budeš najbolja verzija sebe u različitim prilikama – polaganje prijemnog ispita, intervjui za prakse i posao. Zapravo, nikad ti neće biti lakše da samopouzdanje uzmeš u svoje ruke, ukoliko počneš da radiš na sebi po sledećim savetima.

Razmišljaj pozitivno. Ako uspeš da zameniš negativne misli (o neuspehu, nedopadanju u društvu, blamiranju pred simpatijom) pozitivnim, učinićeš da ti se dese lepe stvari. Zahvaljujući ovoj maloj veštini, bićeš spremniji/a da se uhvatiš u koštac sa svim izazovima i ohrabrićeš sebe da veruješ u svoje snove. Možda zvuči kao fraza, ali uspeva. Pokušaj, sreća prati hrabre!

Upoznaj sebe. Piši dnevnik ili pesme i analiziraj uzroke negativnih misli. A onda se seti svih stvari koje voliš, i u kojima si dobar/a. Upitaj se šta te ograničava i da li su to stvarne ili nametnute prepreke. Kada postaneš svestan/a svojih mogućnosti i realnih ograničenja, imaćeš veće samopouzdanje. Ono je tu, samo čeka da ga ostvariš.

Pripremi se. Hajde da pođemo od situacije koja ti je poznata. Ako nisi učio/la nećeš imati mnogo razloga da veruješ da ćeš dobro uraditi test. Ali, ako si zagrejao/la stolicu, bićeš spreman/a i imaćeš mnogo pozitivniji stav. Isto je i sa sampopouzdanjem. Kao što razmišljaš o kontrolnom ili pismenom zadatku, sada razmišljaj i o životu. Dobra priprema je već pola uspeha.

Govori. To pravi veliku razliku u tome kako te drugi vide. Osoba sa autoritetom govori polako i pokazuje samopouzdanje. Osoba koja smatra da nije vredno da je saslušaju govori brzo, jer smatra da drugi ne želi da troše vreme na nju. Čak i ako nemaš samopouzdanje nekoga ko govori polako, vežbaj i radi na tome. To će ti pomoći da se osetiš moćnije i da ostaviš utisak koji želiš.

Vežbaj svoje sposobnosti. Kako da se osećaš sposobnijim? Tako što češ to postati. Učenjem i vežbom. Ako želiš da budeš slikar/ka, počni da slikaš i crtaš više. Mrtvu prirodu, slučajne prolaznike, emocije. Upijaj svoju okolinu i slikaj i crtaj svaki dan. Što više budeš vežbao/la, bićeš sposobniji/a i bolji/a.

Radeći svakodnevno na svom samopouzdanju, bićeš spremniji/a da odgovoriš i na sve izazove koji te čekaju u budućnosti, zato kreni već danas!

Foto: wayhomestudio – www.freepik.com