Učiš po ceo dan i nemaš sekund slobodnog vremena? Misliš da je život ono što prolazi dok ti gledaš u knjigu i apsolutno nemaš vremena ni za šta.

Čini ti se da svi tvoji drugari posle škole/ faksa uživaju uz kafu ili jednostavno provode vreme na društvenim mrežama, a ti bi voleo/la da dan traje duže jer ti je i  24h malo. Treba ti odmor uz neku interesantnu knjigu ili dobar film, ali posle napornog dana stižeš samo da se sručiš u krevet. Muči te činjenica da ne upravljaš baš dobro vremenom i ne snalaziš se sa puno aktivnosti koje čine dan.

Sada se ovo popularno zove Time management i uspešno se realizuje na raznim kursevima za poslovne ljude. Pošto ćeš i ti u bliskoj budućnosti biti jedan od njih, evo efikasnog načina da obaviš sve svoje obaveze, a da ti ostane dovoljno slobodnog vremena koje možeš da iskoristiš na zanimljiv način.

Prati sledeće korake i uštedi svoje vreme:

  1. Korak: Prestani da odlažeš alarm

„Evo još 5 minuta. Samo još malo. Zar već treba da ustanem?“ Pronalaziš se u ovim rečenicama? E, pa vreme je da prestaneš. Sasvim je dovoljno da spavaš 7-8 sati svakodnevno, kako bi bio/la uspešan/na i produktivan/na u svemu što radiš. Ova količina sna će ti omogućiti da budeš poletan/na, proaktivan/na i obavljaš aktivnosti na visokom nivou. Ako uspeš da primeniš ovo malo zlatno pravilo prestanka odlaganja alarma, već ćeš uštediti na vremenu i efikasnije započeti dan pun obaveza.

  1. Korak: Hitno-bitno lista

Ovo je sjajna stvar kada imaš puno toga da učiš i ne znaš šta ćeš pre jer su kontrolni/ ispiti jedni za drugim. Napravi ovu hitno-bitno listu, gde ćeš selektovati predmete koji su ti prvi u rasporedu i koje moraš brzo da naučiš. Videćeš da ćeš mnoge stvari izaciti iz liste i tako sebi olakšati život. Kada pređeš hitne i bitne aktivnosti, onda možeš da se usresrediš na one manje značajne koje ne zahtevaju toliko pažnje. Kada napraviš svoj plan koji ćeš redovno ažurirati, onda sve ide lakše i po redu. Tako će ti ostati više slobodnog vremena za neke zanimljivije stvari i uživanja.

  1. Korak: Proceni svoje vreme

Sigurno misliš da učiš previše. Ali, uglavno, to i nije baš tako. Verovatno ti puno vremena oduzimaju neke druge stvari. Ovaj korak podrazumeva da pratiš svoje svakodnevne aktivnosti. Tačnije, počni da meriš koliko vremena dok učiš jedeš, gledaš TV, igraš igrice ili si na društvenim mrežama, pričaš sa najboljim/om drugom/drugaricom preko telefona… Ako na kraju nedelje shvatiš da ti ovo oduzima previše vremena, pokušaj da prepraviš raspored aktivnosti. Tako ćeš imati više vremena za učenje, ali i za provod sa društvom.

  1. Korak: Napravi pauzu

Pravljenje kratkih, redovnih pauza dok učiš je veoma bitno. Tako održavaš produktivnost na visokom nivou. Dobro organizovane pauze će ti omogućiti da predahneš i napuniš baterije za dalji rad. Nemoj da dozvoliš da dan pred kontolni/ ispit učiš veliki broj sati bez prestanka, jer ćeš na taj način umoriti svoj mozak i jednostavno nećeš moći da zapamtiš sve bitne informacije. Ako treba, izađi napolje i prošetaj krug oko zgrade, pa se vrati učenju, tako ćeš biti odmorniji/ja i produktivniji/ja.

  1. Korak: Prihvati da dan ima 24h

Dao/la si 100% svojih mogućnosti da završiš sve obaveze na vreme, ali to prosto nije moguće. Sasvim je u redu da deo aktivnosti obaviš i neki drugi dan, iako važi da „sve što možeš danas, ne ostavljaj za sutra“. Nemoj dozvoliti da to što danas nisi stigao/la sve da uradiš dovede do iscrpljivanja i nedostatka odlučnosti, jer time nećeš ništa postići. Naspavaj se, pa sutra u nove radne pobede!

Ako uspešno primeniš ove korake, sigurno će ti ostati više slobodnog vremena i za druge aktivnosti. Uz malo truda i rada stići ćeš da obaviš sve!

Foto: nakaridore – www.freepik.com