Međunarodni dan žena je globalni događaj kojim se proslavljaju socijalna, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena. Ove godine 8. marta, kanal „Viasat History” će obeležiti Međunarodni dan žena tako što će emitovati dva fascinantna dokumentarna filma u kojima se odaju priznanja ženama za neke neverovatne podvige koje su učinile tokom istorije.

Prvi od dva dokumentarca se zove Žene koje su se borile protiv Hitlera i premijerno će biti prikazan u ponedeljak 8. marta u 21.00h. Ovaj dokumentarni film otkriva priče o ženama koje su imale hrabrosti da se suprotstave nacističkoj ideologiji, koje su se opirale varvarstvu uprkos rizicima kojima je bio izložen svako ko se na bilo koji način usprotivio sistemu. Majke, radnice, komunističke aktivististkinje, socijalistkinje ili konzervativke, časne sestre, studentkinje, poticale su iz svih društvenih slojeva i bile su do tada uzorne građanke Trećeg rajha. Neke od njih su bile pripadnice pokreta otpora, a druge su radile rame uz rame sa svojim muževima, verenicima ili prijateljicama. Neke su se pak čak i same borile protiv sistema. Život im je bio pun neizvesnosti i rizikovale su da budu potkazane od strane komšija ili rođaka, prenosile su poverljive informacije, delile antinacističke letke i spasavale Jevreje od deportacije u koncentracione logore. Kada bi ih uhapsili, slali bi ih u zatvor, deportovali ili čak pogubili. Decenijama su bile smatrane pukim saučesnicama poznatih muškaraca, boraca u pokretu otpora, do te mere da su ljudi zaboravili da prouče stvarni doprinos ovih žena borbi protiv nacizma. Ko su bile te žene? Zašto su odlučile da se suprotstave nacističkom režimu, dovodeći tako sebe i svoje porodice u opasnost? Koje je njihovo poreklo? Ovaj dokumentarac otkriva mnogima i dalje nepoznatu priču o tim ženskim nemačkim borcima pokreta otpora zahvaljući čemu će neke od ovih junakinja napokon postati poznate široj javnosti. Među njima su zvaničnica Ministarstva propagande Libertas Šulce-Bojzen, novinarka Rut Andreas-Fridrih i studentkinja Sofi Šol.

Kanal Viasat History obeležava Međunarodni dan žena prikazivanjem dva nova dokumentarca

Muškarci lovci, žene sakupljačice – to je slika praistorije. U drugom dokumentarnom filmu kanala „Viasat History” kojim se obeležava Međunarodni dan žena, ova teorija je dovedena u pitanje. Zagonetka kostiju: rodna revolucija, premijerno će biti prikazan takođe 8. marta, u 22.05h, i u njemu se otkrivaju naučni metodi, koji se obično koriste u forenzici, a koji su pomogli istraživačima širom sveta da steknu nove uvide u praistoriju čovečanstva. Muškarac kao lovac je dugo smatran glavnim hraniocem porodice i smatra se da je bio na vrhu društvene lestvice od samog početka ljudske istorije. Ali po mišljenju mnogih savremenih istraživača, ovo je pogrešno gledište. Zastupajući ovu teoriju, prvobitni arheolozi tokom 19. i početkom 20. veka su samo uzeli zdravo za gotovo tadašnji status kvo kao „prirodan”. Ne uklapa se svako otkriće u ovakvu sliku i sve više pogrešnih tumačenja izlazi na videlo dok arheolozi proveravaju uvrežene stavove, otkrivajući neke iznenađujuće činjenice. Ovaj fascinantni dokumentarac otkriva istinu o tome da li su umetnice kamenog doba, bogate princeze iz bronzanog doba i žene Vikinga koje su mahale sekirama zaista postojale.

Dok svet proslavlja Međunarodni dan žena u ponedeljak 8. marta, „Viasat History” će premijerno prikazati jedan za drugim dva očaravajuća dokumentarna filma koji otkrivaju inspirativna dostignuća žena i činjenice koje bacaju sasvim novo svetlo na žensku revoluciju, u 21.00h (Žene koje su se borile protiv Hitlera) i u 22.05h (Zagonetka kostiju: rodna revolucija).

Kopije epizoda su dostupne na zahtev.

Dodatne informacije o kanalu „Viasat History” možete pronaći na internet stranici www.viasathistory.rs

Pratite nas na https://www.facebook.com/ViasatHistorySRB