Danas je dan za predstavljane novog romana koji će uskoro naći mesto na polici nekoga od naših vernih čitalaca. Pred vama je novi roman autora bestselera „Usamljenost prostih brojeva“ Paola Đordana – „I nebo je bilo naše“ , a objavila ga je izdavačka kuća Dereta.

Dereta i Super Teen predstavljaju i poklanjaju roman "I nebo je bilo naše"

Svake godine, tokom letnjeg raspusta, Tereza sa svojim ocem odlazi u njegovu rodnu Apuliju, zemlju stoletnih maslinjaka i ćutljivih, ponosnih ljudi. Tamo vreme sporo prolazi i dani kao da nemaju kraja… sve dok jednog dana nije ugledala „one s farme” – Nikola, Tomasa i neobičnog, harizmatičnog Berna – koje prate mnoge legende; žive u nekakvoj komuni, ne idu u školu, ali svašta znaju. Veruju u Boga, u zemlju, u reinkarnaciju. Tri brata, ali ne po krvi, željni oca i (naizgled) neraskidivo povezani. Iz sve trojice kipi čežnja za onim što nikad nisu imali. Malo-pomalo, za Terezu taj seoski kutak postaje ceo svet. Svet u kojem živi Bern. Njihova ljubav jedna je od onih letnjih, ali bez zadrške. Međutim, nijedna veza nije neraskidiva, kao što nijedno leto nije večno. Ispod površine tog čudnog bratstva i ljubavi, krije se mračna tajna…

Apulijska polja pozornica su ove priče koja obuhvata dvadeset godina i četiri života. Iz godine u godinu prolaze dani nalik jedan drugom, zajedno provedeni u obrađivanju crvene zemlje, gajenju maslina, ljuštenju badema, sve dok Tereza ne ostane sama s bremenom sveg tog posla, što nimalo nije jednostavno, zato što je smena godišnjih doba moćni životni ciklus, a njena farma sámo središte sveta.

Prevod sa italijanskog: Gordana Subotić

Paolo Đordano je rođen 1982. godine u Torinu. Napisao je četiri romana: Usamljenost prostih brojeva (Dereta, 2008), za koji je osvojio nagradu Strega i priznanje Kampijelo za debitantski roman, Ljudsko telo (Evro Giunti, 2013), Il nero e l’argento (2014). Pisao je za pozorište (Galois I Fine pena: ora), a sarađuje i sa italijanskim dnevnim listom Korijere dela sera.

I kao što smo napisali na početku teksta neko od vas dobiće roman „I nebo je bilo naše“ na poklon zahvaljujući izdavačkoj kući Dereta. Kako biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i da odgovorite na pitanje „U kom mestu Tereza provodi letnje raspuste?“.  Pored toga nam napišite ime, prezime, adresu i grad, kao i koje ste godište. Igramo se do 2. aprila do 15.00 , a imene dobitnika ćemo objaviti na našem IG profilu u storyju.