Tamara Popović, poznatija pod umetničkim imenom tam svoju prvu pesmu u okiru izdavačke kuće Universal Music Serbia, „na holdu“ predstavila je u februaru prošle godine, a nedaća koja nas je sve zadesila nije je omela da nastavi da stvara i niže sjajne numere. Poslednji u nizu je sjajan singl „aj ćao“ donosi pravi R’n’B koji podseća na velike svetske zvezde ovog žanra dvehiljaditih godina, a mi smo rešili da sa tam popričamo o nastanku ove pesme, ljubavi prema muzici, ali otrkila nam je i šta može da je nasmeje, ko je junak njenog detinjstva i ima odličan savet za vas tinejdžere. Zato brzo pročitajte intervju, i čekirajte njene pesme, jer smo sigurni da će vas tam oduševiti!

Tamara Popović tam: Ljubav prema muzici me oblikovala i usmerila

Foto: Tanja Drobnjak/universalmusicserbia

Tvoj život ukratko – gde si rođena, porodica, detinjstvo, odrastanje, škola, društvo?

Rođena sam u Prištini, ali brzo smo se zbog cele situacije tamo preselili u Aranđelovac, zatim u Beograd, gde živim i danas. Bila sam dosta stidljiva u osnovnoj iako sam se od vrtića bavila izvođačkim umetnostima, van scene sam bila povučena. Najviše sam volela da čitam i da se izgubim u tim svetovima, imala sam najbolju drugaricu koja živi blizu mene sa kojom se i danas družim. Završila sam Šestu gimnaziju koja me je prilično usmerila na sve što radim danas, kako zbog drugara koje sam tamo upoznala, tako i zbog mnogih zaposlenih koji su me podržali. Iako sam se godinama bavila glumom, ipak sam odlučila da završim menadžment i produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti, ali očigledno ne možeš da pobegneš od onoga što najviše voliš, pa evo me sada, dajem intervju kao artist.

Kada se se zaljubila u muziku?

Oduvek mi je najdraža stvar na svetu, ne znam da li je postojao trenutak kada nije bilo tako.

Pamtiš li prvu pesmu koju si napisala?

– Da! Imam zapisane neke iz prvog osnovne, doduše samo tekst, ali sećam se prve komponovane iz drugog srednje, nikako ne mogu da pronađem zapis ali sećam se prve strofe i refrena. Jako napeto i osećajno.

Koliko je teško stihove pesme koju napišeš pretočiti u muzičku numeru?

– Zavisi, melodije mi uglavnom lakše dolaze, teže se nađu prave reči, tu ujedno i više pritiska sebi zadajem. Važno mi je da moj izraz bude autentičan, a ume da bude teško da kažeš nešto novo o svetu koji je opevan beskonačno puta na beskonačno načina.

Mi znamo da si ti kantautorka, ali nismo baš sigurni da li tinejdžeri shvataju šta sve to podrazumeva, pa ako nije problem da im malo pojasniš proces nastanka tvoje pesme.

– Podrazumeva da većina pesama počinje od moje ideje, odnosno ja pišem tekst i komponujem, uključena sam u svaki aspekt stvaranja, uključujući i produkciju i mix i master.

Čuli smo da je zanimljiva priča iza nastanka tvoje nove pesme – „aj ćao“. Kaži nam nešto o tome i inspiraciji za tekst i spot.

– Nastala je u toku jednog od policijskih časova kada nije smelo da se izlazi nakon 4 popodne, kada smo Nikola Nihil i ja ostali da spavamo u studiju da bismo imali više vremena da radimo. On je krenuo da pravi bit i prošlo mu je ‘aj ćao aj samo’ kroz glavu i odatle smo nastavili. Hteli smo da pokažemo stranu koju nisam do sada pokazala, što smo uradili i sa spotom. U ovom projektu postoji neki girl power momenat koji obožavam, uživala sam u celom procesu. Uključili smo malo y2k estetike u sve to tako da živim svoj najbolji dvanaestogodišnji san.

Tamara Popović tam: Ljubav prema muzici me oblikovala i usmerila

Kako vidiš sebe za 10 godina?

– Ne razmišljam toliko unapred, jedini kriterijum mi je da budem srećna, šta god to bilo za mene u tom trenutku.

Koji je tvoj skriveni talenat?

– Retko šta je kod mene zaista skriveno, volim da revampujem odeću, da montiram videe. Kao neko ko ima potrebu da konstantno nešto stvara ne znam granicu između talenta i nečega što samo imaš potrebu da radiš.

Tvoj najveći blam?

– Dešavalo mi se par puta da okačim nešto na javni Instagram profil umesto na privatni i uvek je mnogo neprijatno. Jednom sam okačila neke diskutabilne čarape sa diskutabilnim filterom, blamčina…

Tvoj najluđi provod…

– Svaki je najluđi, ali skoro sam baš spontano imala nezaboravan dan gde su moj najbolji ortak i Mimi bili na istom mestu, zaista previše za mene ali prezabavno.

Tamara Popović tam: Ljubav prema muzici me oblikovala i usmerila

Šta može da te nasmeje?

– Ljudi oko mene, obožavam ih i Instagram meme stranice sa bizarnim humorom.

A šta ti natera suze u oči?

– Kada znam da ne mogu ništa da uradim da pomognem nekom kome želim da pomognem.

Ko je bio junak tvog detinjstva?

– Tada nisam imala svest o tome, ali sada znam da je to definitivno moja mama koja je pobedila rak kao jako mlada osoba u teškom okruženju sa dvoje male dece.

A ko je tvoj junak, idol danas?

– Ja svakodnevno, ja u prošlosti i ja u budućnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by tam (@its___tam)

Da se ne baviš muzikom čime bi se bavila?

– Shvatila sam da ne mogu objektivno da procenim jer me je ljubav prema muzici dosta oblikovala i usmerila na razne strane i svaka ima bar nekim delom veze sa muzikom. Meni takođe sve brzo dosadi tako da se ne bih zadržala dugoročno ni na jednoj profesiji, a sigurno ni na jednom mestu. Možda upravo to – mislim da bih bila neka vrsta nomada, da nije ovo krenulo sa muzikom kako jeste i da nema pandemije sigurno ne bih bila ovde.

Tvoj savet tinedjžerima.

– Pratite sebe i sopstvene želje, to je najvažnije. Budite strpljivi, ali radite na sebi na što više načina i otkrivajte nove stvari.

Obavezno nam pišite kako vam se dopada tam i šta biste je vi pitali u nekom naredom intervuju.

Intervju: Ivana Grabrović

Foto: Veljko Lalović