Odiseja i Super Teen predstavljaju i poklanjaju roman Gikarela

Da li ste raspoloženi za jednu bajkovitu knjigu? Verujemo da jeste, a danas vam predstavljamo  roman Gikarela, američke autorke Ešli Poston, najnovije izdanje izdavačke kuće Odiseja. Gikarela je prva u nizu savremenih bajki ove autorke, a inspirisana je pričom o Pepeljugi!

Ela Vitimer živi za Zvezdana polja, kultnu naučnofantastičnu seriju koju je nekad gledala sa ocem. Kada vidi najavu za kosplej takmičenje povodom novog filma inspirisanog serijom, odlučuje da se prijavi. Nagrada za pobednike je prisustvo čuvenom kosplej balu koji je osnovao njen pokojni otac i susret sa glumcem koji u filmu igra njenog omiljenog junaka, princa Karmindora. Iako je nezadovoljna izborom glumca, Ela će iskoristiti očev stari kostim koji je pronašla na tavanu i novac koji je uštedela radeći u Magičnoj bundevi, pokretnom kiosku sa hranom. Mora pobediti na takmičenju, ali kako? Maćeha je sigurno neće pustiti da ide a njene grozne polusestre žele da odu na bal samo da bi upoznale veliku filmsku zvezdu.

Mladi glumac Darijen Friman obožavao je susrete fanova… a onda je postao zvezda. Sada ti susreti podrazumevaju beskonačno davanje autograma i ne baš prijatne razgovore. Uloga Karmindora bila mu je najveća želja, ali stari fanovi Zvezdanih polja odmah su ga otpisali kao još jednog lepuškastog glupana. Bliži se kosplej bal i Darijen počinje da veruje da su u pravu… a onda upoznaje devojku koja će ga uveriti da greše.

Odiseja i Super Teen predstavljaju i poklanjaju roman Gikarela

Gikarela je omaž gikovima, neshvaćenim pojedincima koje sredina zbog specifične sfere interesovanja smatra čudacima. Ešli Poston je kao predmet interesovanja odabrala naučnu fantastiku i kosplej, jer se i sama izjašnjava kao gik na tom polju.

Iako je univerzum Zvezdanih polja izmišljen, jasno je da je građen po uzoru na klasike ovog žanra zbog čega će ljubitelji naučne fantastike posebno uživati u čitanju romana. Fandom ipak nije jedina tema, i u ovom romanu može se pronaći svako čija interesovanja nisu uobičajena. Iako je roman pisala po uzoru na dobro poznatu priču čiju radnju prati u svakom pogledu, Ešli Poston je vrlo vešto uklopila fabulu bajke sa modernim svetom u kojem je smeštena priča o Eli i Darijenu. Pepeljugina vila postaje namrgođena talentovana koleginica pankerka koja želi da postane dizajnerka, bundeva koja se pretvara u kočije u ovoj verziji je veganski kiosk na točkovima Magična bundeva. I sve ostalo je tu: „zla” maćeha i polusestre, bal, skriveni identiteti (ovog puta znatno verovatniji i uverljiviji od čuvene Diznijeve verzije), čak i staklene cipelice i srećni završetak. I naslov romana je koketiranje sa originalom koje se, doduše gubi u prevodu (Pepeljuga je na engleskom jeziku Cinderella). Uprkos tome, priča je originalna i uzbudljiva a tokom nekih najdramatičnijih momenata lako možete zaboraviti da čitate priču pisanu po matrici bajke.

Ešli Poston je diplomirala engleski jezik na Univerzitetu u Južnoj Karolini nakon čega se preselila u Njujork i zaposlila u izdavaštvu. Ubrzo se vratila u rodni kraj gde je započela književnu karijeru.

Njeni romani su se nekoliko puta našli na Indie Next listi i predstavljani su na portalima poput Teen Vogue, Seventeen, Entertainment Weekly, Hypable, Buzzfeed, itd. Roman Gikarela bio je među finalistima najbolje knjige 2017. na sajtu Goodreads, a roman Princeza i obožavateljka ušao je u uži izbor 2019. godine.

Kada ne piše, Ešli najradije igra D&D i čita fanfikciju. Živi u Južnoj Karolini sa svojom namćorastom mačkom i čvrsto veruje da smo svi svojevrsni čudaci koji traže sebi slične čudake.

Svetsku slavu je stekla romanom Gikarela, prvom u nizu modernih bajki za tinejdžere, koja priču o Pepeljugi modernizuje i smešta u svet kospleja i fandoma naučnofantastičnih filmova i serija. Knjiga je prevedena na deset jezika. Jednak uspeh imali su i njeni naredni romani The Princess and the Fangirl (2019) i Bookish and the Beast (2020) koje ćemo uskoro takođe imati priliku da čitamo u izdanju Odiseje.

U naslovu ste pročitali da poklanjamo ovaj sjajan roman. Da biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i odgovorite na pitanje „Kako se zove omiljeni junak Ele Vitimere?“.  Pored toga nam napišite svoje podatke – ime, prezime, adresu, grad, kontakt telefon i godište. Igramo se do nedelje, 9. maja do 21 časova, a potom ćemo imena dva dobitnika objaviti na našem IG  profilu. I da ova akcija je internacionalna!