Krađa online identiteta je danas okarakterisana kao ozbiljan zločin. Iako ti se čini da ti niko ne može ništa jer još nemaš svoje kreditne kartice, a i mobilni ti plaćaju i kontrolišu roditelji, jednog dana bi moglo da ti se desi da ne možeš da upišeš željenu školu ili da nađeš posao, jer neko pod tvojim imenom pravi gluposti… Zato budi pažljiva i pročitaj nekoliko saveta kako da sačuvaš svoj online identitet.

Neobična imena

Puno ime i prezime za lopove su pravi dobitak. Zato je bolje da koristiš nadimak ili ime u koje ćeš ubaciti neko strano slovo (npr. Wanja ili Maya). Prezime nipošto ne ostavljaj na internetu.

Srećan rođendan

Ako želiš da ti frendovi na društvenim mrežama čestitaju rođendan, OK. Stavi dan i mesec rođenja, ali izostavi godinu. Pri tom pazi da negde drugde ne napišeš koliko imaš godina, tvoji pravi prijatelji će to ionako znati.

Ne ostavljaj broj telefona 

Broj tvog kućnog i mobilnog telefona mogu imati tvoji prijatelji iz škole, drugarice iz komšiluka, ekipa sa treninga, ali na internetu ga ni slučajno ne piši tako da svi mogu da ga vide. To može biti pogubno po tebe!

Kamera, osmeh

Kad kačiš svoje fotke, pazi da staviš one na kojima se ne može shvatiti gde su snimljene. Na primer, ako se u pozadini vidi zgrada i ime tvoje škole, tu fotku nipošto ne stavljaj!

Hej, nepoznati

Da li bi svoju adresu na ulici delila ljudima koje ne poznaješ? Naravno da ne bi, zato to nemoj da činiš ni online. Svakako možeš napisati iz kog si grada, možda čak i kraja, ali ulicu i broj preskoči!

Kako bi shvatili koliko je ozbiljan problem krađa online identiteta reči ćemo ti da je pre par godina jedno istraživanje pokazalo da je čak 53% korisnika Facebooka, Twittera i mreži koja više ne postoji – MySpace, susrelo se s nekim oblikom zlopupotrebe svog imena!