Predstavnice Srbije, grupa Hurricane, plasirale su se sinoć u finale takmičenja Pesma Evrovizije, koje se održava u subotu, u Ahoj areni u Roterdamu. To je deseto evrovizijsko finale za našu zemlju.

Osim predstavnica Srbije, u finale su se tokom druge polufinalne večeri Eurosonga u Roterdamu plasirali predstavnici San Marina, Grčke, Moldavije, Islanda, Albanije, Portugalije, Bugarske, Finske i Švajcarske.

Sanja Vučić, Ksenija Knežević i Ivana Nikolić iz grupe Hurricane nastupile su pod rednim brojem 9 sa pesmom „Loco, loco“. Nemanja Antonić i Darko Dimitrov su kompozitori numere, dok je Sanja Vučić pisala tekst.

Pored takmičara polufinalista, deo svojih pesama i nastupa publici je predstavilo i preostalih troje direktnih finalista, i to:

Francuska: Barbara Pravi „Voilà“

Španija: Blas Kanto „Voy a quedarme“

Ujedinjeno Kraljevstvo: Džejms Njuman „Embers“

Publika i žiri iz ove tri zemlje su, pored 17 zemalja koje su nastupile u 2. polufinala, raspodeljivali su svoje glasove i poene. Publika iz navedenih 20 država imala je mogućnost da nakon svih odslušanih i odgledanih nastupa glasa 15 minuta za svoje favorite, i to najviše pet puta s jednog broja telefona. Zbiru svih glasova publike pridodat je i zbir bodova nacionalnih žirija, koji su pesme i nastupe ocenili na drugoj generalnoj probi prethodnog dana.

Na osnovu toga, voditelji šoua su nasumično objavili finaliste, a konačni rezultati su objavljeni odmah po završetku finala takmičenja.

Podsetimo, iz prvog polufinala su se u finale plasirali Norveška, Izrael, Rusija, Azerbejdžan, Malta, Litvanija, Kipar, Švedska, Belgija i Ukrajina, tako da će subotu u finalu takmičenja nastupiti predstavnici 26 zemalja.

Foto: EBU / THOMAS HANSES