U ovoj fascinantnoj seriji u kojoj će mnogo toga biti otkriveno, Ana Bolen: Hapšenje, suđenje, pogubljenje, istoričarka, pisac i voditeljka, Trejsi Borman, proučiće poslednje dane života čuvene kraljice, En Bolin. Za manje od tri nedelje tokom maja 1536. godine, ona je od engleske kraljice postala osuđena žena. U ovoj trodelnoj seriji, koja se premijerno prikazuje na kanalu Viasat History, u nedelju 20. juna od 18.10h, detaljno su rekonstruisani poslednji događaji u životu En Bolin, u hodnicima, salama i zatvorima u kojima je imala moć dinastija Tjudor – prateći svaki preokret u toku tri ključna dana njenog života – njeno hapšenje u palati Grinič; suđenje u tvrđavi Tauer, i naposletku, pogubljenje – otkrivajući izvanredne tragove o tome kako Enin neprijatelj Tomas Kromvel nije prezao ni od čega samo da bi je uništio.

Ovi značajni događaji odigrali su se poput trilera bez premca u doba Tjudora. Dramatičan spoj političkih intriga, seksa, skandala na dvoru i ubistva kralja, pad najlukavije, najneustrašivije i (neki kažu) najneiskrenije supruge Henrija VIII je jedinstvena priča puna preokreta. Da li je stvarno bila preljubnica? Da li je Tomas Kromvel izmislio niz neverovatnih optužbi protiv nje, ili su njegovi dokazi bili čvrsti? Tokom svake epizode i dramatične rekonstrukcije ključnih događaja u realnom vremenu, Trejsi će predstaviti najnovije teorije o poslednjim danima En Bolin. Ova serija će povesti gledaoce na putovanje na sva raskošna mesta na kojima je obitavala kraljevska porodica i na istorijska mesta koja su odigrala ključnu ulogu u Eninom životu; od londonske tvrđave Tauer u kojoj je bila zatočena, do Vestminstera gde je suđeno njenim saučesnicima, pa sve do Hempton Korta gde je Enina sudbina konačno zapečaćena.

U prvoj epizodi, Hapšenja, istražujemo Enine poslednje dane na slobodi, njene odnose sa muškarcima sa kojima je optužena da je počinila preljubu, uključujući njenog brata, njeno poslednje pismo mužu, ili je možda reč o vrlo uspešnom falsifikatu, priznanje muzičara Marka Smitona zbog kojeg je došlo do njenog hapšenja i kako je njen nekadašnji saveznik Tomas Kromvel vodio sudski postupak protiv nje.

U drugoj epizodi, Optužbe, ispitujemo Bolininu preljubu, incest i zaveru za ubistvo kralja. Svaka optužba će biti detaljno istražena, i to kako je porota, u kojoj je bio i njen otac, kao i ceo pravni sistem u doba dinastije Tjudor, bila protiv nje od trenutka kada je uhapšena. Takođe razmatramo ulogu porodice Simor, koja je imala svoju kandidatkinju za kraljičin presto, koja je čekala da En bude svrgnuta.

U poslednjoj epizodi, Presude, usredsređujemo se na ishod njenog suđenja. En je suđeno pred porotom koju su sačinjavali njeni plemići u Kraljevskoj dvorani tvrđave Tauer – to je bio javni spektakl kojem je prisustvovalo više od 2.000 ljudi. Gledaćemo kako je teklo njeno suđenje, od Enine energične odbrane na sudu, kojim je predsedavao njen ujak, do konačne presude. Da li je to bila organizovana zavera ili su optužbe bile verodostojne? Zašto se muškarci koji su bili osuđeni zajedno sa njom nisu pobunili što joj sude iako je bila nevina? Naposletku smo analizirali jedan novi dokaz koji navodi na zaključak da je Enino pogubljenje bilo unapred pripremljeno.

Nova trodelna serija na kanalu „Viasat History“, Ana Bolen: Hapšenje, suđenje, pogubljenje, premijerno će biti prikazana u nedelju 20. juna od 18.10h.

Dostupna je usluga pregleda epizoda po zahtevu.

Za više informacija o kanalu „Viasat History”, posetite www.viasathistory.rs