Upoznajte Zeca Petra! Da li ste znali da je on nevaljao, impulsivan, najviše voli dobru šargarepu i još bolju zabavu, učinio bi sve za svoju porodicu, razmišlja češće srcem nego glavom i voli da pravi probleme. On nije zec iz bajki koje su vam čitale mame i bake. On je zec koji će u vama probuditi buntovnika i želju za ludom zabavom. On je zec zbog koga ćete ovog leta otići sa porodicom u bioskop! Zec Petar: Skok u avanturu premijerno biće prikazan u subotu 26. juna u bioskopu Cineplexx 4D Delta City (17 sati), a dan kasnije u bioskopu Cineplexx Promenada (17 sati) u Novom Sadu. 

Zec Petar je doskakutao na veliko platno pravo iz obožavane i rado čitane istoimene serije knjiga engleske spisateljice Beatriks Poter, koja je prodata u preko 45 miliona primeraka i prevedena na čak 36 jezika. Nestašni zec u plavom kaputu i ​​bez pantalona svojevrsna je ikona koja je zaludela brojne generacije širom sveta.
 
Od knjiga do igračaka, a sada i animirano-igranog filma Zec Petar: Skok u avanturu, najpopularniji lik Beatriks Poter, Zec Petar, nalazi se svuda oko nas. Da li znate priču koja stoji iza svega? Pročitajte pet stvari kako biste saznali kako je nestašni Zec Petar uopšte nastao

Petar je bio pravi zec
 
Spisateljica Beatriks Poter je čuvala prave zečeve. „Pravi“ Zec Petar je bio je zec po imenu Peter Piper. Beatriks Poter je jako volela svog ljubimca i devet godina ga je vodila svuda sa sobom. Opisala je zeca kao tihog i vernog prijatelja. Ujedno je bio talentovan za izvođenje trikova, umeo je da skače kroz obruč, pozvoni zvonce i svira tamburu. Bio je jedan pametni zec!

Priča o Zecu Petru je počela sa jednim pismom
 
To je istina. Jedna od najpopularnijih priča ikada započela je kao slikovnica u pismu. Pismo je bilo za bolesnog dečaka po imenu Noel Mur, sina jednog od prijatelja Beatriks Poter. Noel je tada imao pet godina i Beatriks nije bila sigurna kako da ga oraspoloži. Odlučila je da mu pošalje priču o četiri mala zeca koji su zvali Flopsy, Mopsy, Cottontail i Peter. Poterova je takođe bila umetnica, pa je dodala crno-bele crteže koji idu uz priču. Tada to nije znala, ali to je bio početak priče o Zecu Petru.
 
Niko nije želeo da objavi priču
 
Beatriks Poter je objavila sama priču o Zecu Petru. U decembru 1901. godine odštampala je 250 primeraka, koje je potom prodala rodbini i prijateljima. Kad je izdavačka kuća Frederick Warne & Co., čula da je knjiga rasprodata, a Poterova je u međuvremenu organizovala štampu još 200 primeraka, dogovorili su se da će objaviti novu verziju knjige, ali ovog puta sa ilustracijama u boji. 

Zeca Petar se pojavljuje i u drugim pričama
 
Zec Petar se pojavljuje u pet drugih priča Beatriks Poter: „The Tale of Benjamin Bunny“, „The Tale of the Flopsy Bunnies“, „The Tale of Mr. Tod“, „The Tale of Mrs. Tiggy-winkle“ i „The Tale of Ginger and Pickles“. Beatriks je volela životinje i mnogi likovi iz njenih knjiga su nastali po uzoru na njene kućne ljubimce: Bendžamin je bio pravi zec, a gospođa Tiggy-Winkle jež koji je ponekad putovao sa Beatriks Poter na more.

Beatriks Poter je napravila prvu lutku Zeca Petra
Godine 1903. Beatriks Poter je dizajnirala i stvorila prvu lutku Zeca Petra. Lutku je sašila pomoću pamučne tkanine, a za brkove je koristila čekinje. Kako je popularnost Zeca Petra rasla, sve više i više likova iz priča Beatriks Poter se pojavljivalo se na raznim predmetima, od papuča do setova za čaj i društvenih igara. Uvek je bila uključena u proces izrade, kako bi bila sigurna da se stvari prave kako treba. Ipak su to bili njeni voljeni životinjski likovi!

Animirano – igrani film Zec Petar: Skok u avanturu na redovnom bioskopskom repertoaru naći će se od 1. jula. Savremena porodična komedija sinhronizovana je na srpski jezik, a publiku očekuje predivna akcija, britak humor, sjajna gluma i likovi!

Foto: Columbia Pictures