10 stvari koje moraš poneti na letovanje

Već je čitavo društvo isplaniralo odlazak na letnje žurke, muzičke festivale i letovanje? Ostalo je samo još da se spakujete?

Svi vi koji u naletu euforije zaboravite da popakujete pola stvari za putovanje, ovo je tekst za vas! Napravili smo spisak od 10 stvari koje prosto morate poneti na letovanje. Ako ga budete pratili dok se pripremate za odlazak na more, sigurno se neće desiti da umesto odmaranja na plaži, vreme provodite tražeći po supermarketima i prodavnicama punjač, garderobu i ostale sitnice koje su vam potrebne!

#1 Odeća i obuća

Naravno da morate poneti garderobu kada odlazite na desetodnevno putovanje. Međutim, kako da se pobrinete da ne spakujete suviše stvari, prepunite kofere i torbe, a ipak ne ostanete bez vaše omiljene kombinacije za izlazak ili boravak na plaži?

Lako! Podelite odmor po danima i izračunajte koliko komada odeće i obuće biste tom prilikom nosili.

Počnite od obuće. Imajte na umu da vam je uvek potreban bar jedan par patika za putovanje, a bilo bi dobro da to budu one koje ne propuštaju vodu, jer će vam biti neophodne u slučaju da u toku odmora bude padala kiša, zatim papuče za plažu i barem jedan par sandala ili cipela za šetnju! Ako volite da odlazite u klub ili diskoteku, onda ponesite i neke lepe cipele na štiklu.

Takođe, popakujte čarape i donji veš. Pobrinite se da ponesete samo kvalitetne slip gaćice, brazilijane ili tange, koje garantuju prirodan sastav i udobnost, jer će se  donji veš sjajno uklapa u divne kombinacije za plažu, a pritom je nežan prema koži i upija znoj sa nje, dok se ne presvučete u svoj omiljeni kupaći kostim.

Ne zaboravite sve haljinice, trenerke, pantalone, šorceve i majčice koje volite da nosite i naravno – bikini!!

#2 Kozmetika

Neseser sa kozmetikom je must have svakog putovanja! Bilo da odlazite na planinu, u obilazak nekih znamenitosti ili idete na zabavno letovanje, u svakom trenutku morate imati šminku uz koju ćete zablistati, ali i preparate za negu koji će štititi vašu kožu i kosu od štetnih UV zraka!

Zato, pored omiljenog pudera, senki i rumenila, sa sobom obavezno ponesite kremu, labelo i sprej za kosu sa zaštitnim faktorom najmanje SPF 30 i nabavite i preparate koji će umiriti i osvežiti telo nakon sunčanja.

Naravno, kada ste već poneli sve te proizvode za negu tela, onda ih redovno i koristite kako biste sprečili nepotrebno ljuštenje i perutanje vaše kože.

#3 Aksesoari za plažu

Uz moderan jednodelni kupaći, bikini ili bokserice za kupanje, ponesite i aksesoare za plažu!

U kofer spakujte omiljenu maramu, šešir, naočare za sunce, pletenu torbu ili ranac u kojima biste stavili peškire, kupaći i kremu sa zaštitnim faktorom. Svoj summer look začinite i nakitom, pa tako ponesite zavodljive nanogice koje će savršeno ići uz preplanule noge u pesku, velike alke ili ogrlice.

#4 Punjači za uređaje

Da ne biste ostali uskraćeni da se javite roditeljima, da uživate u strimovanju serija i filmova ili da surfujete netom i proveravate društvene mreže, obavezno za sve uređaje koje planirate da nosite spakujte i njihove punjače.

U suprotnom, opuštanje uz serijuEuforija, prekinuće prazna baterija tableta, laptopa ili telefona, a to može da bude frustrirajuće.

#5 Literatura za zabavu

Kako ste odradili detoks tela pre putovanja, vreme je da umirite i relaksirate svoj um! Odmorite se malo od TikToka i Instagrama i sa sobom ponesite literaturu za zabavu.

Bilo da su to časopisi, magazini ili knjige, šta god da čitate dok ležite na plaži, u svom apartmanu ili dok sedite u nekom kafiću, potrudite se da izabere ono što će vas nasmejati, opustiti i zabaviti.

#6 Stvari za putovanje

Pored uobičajenih komada odeće i obuće koje planirate da oblačite dok ste na na nekoj egzotičnoj destinaciji, ne zaboravite da ostavite mesta u koferu i za stvari za putovanje.

Bilo da putujete autobusom, avionom ili sopstvenim prevozom, trebaće vam udobna garderoba! Zato ponesite i obucite trenerku, helanke, pamučne majice, patike…bilo šta to vas neće žuljati, previše stezati ili činiti da se osećate suviše toplo, kako biste izdržali dugi put do Grčke, Crne Gore, Turske i ostalih popularnih mesta za letovanje.

#7 Prva pomoć

Nadamo se da se na letovanju nećete bilo kako povrediti ili prehladiti, ali ako se i to desi, bilo bi dobro da pri ruci imate prvu pomoć.

Ukoliko se ogrebete o kamen ili nagazite na morskog ježa, trebaće vam makazice, pinceta i vodootporni flaster. Da izbegnete diareju, mučninu i povraćenje potrebni su vam preparati sa probioticima, a  u slučaju da dobijete glavobolju ili blagu temperaturu od sunca, analgetici i antipiretici. Ne zaboravite i sredstva za zaštitu od insekata, lekove za alergiju i  kapi koje će vam smiriti nadraženost očiju od klima uređaja i soli.

Naravno, da biste bili sigurni da ćete imati punu medicinsku pomoć ukoliko se razbolite, dobro bi bilo da uplatite i osiguranje pre nego krenete na put!

#8 Grickalice i hrana za put

Putovanje do željene destinacije će sigurno, osim ako ne letite avionom, trajati nekoliko sati. Zato je uvek dobro da, kada ogladnite i ožednite, sa sobom imate i grickalice, vodu i hranu za put.

U odvojene kesice spakujte voće i orašaste plodove, poput badema i lešnika. Izbegavajte slatkiše, jer se mogu otopiti i suhomesnate proizvode koji se brzo kvare pri visokim temperaturama. Ako baš volite da pravite sendviče, umesto salame, pečenice i kulena, stavite pečeno pileće meso. 

#9 Novac

Koliko god novca poneli, posebno ako ga nosite u kešu, spakujte ga pažljivo. Ne ostavljajte svu svotu na jednom mestu i nikako ne nosite sav novac koji imate dok idete na piće, ručak ili noćnu šetnju!

#10 Dokumenta

Dešava se da ljudi, tek kada treba da pređu granicu svoje zemlje, shvate da nisu poneli ličnu kartu ili pasoš, pa se tako iznervirani, umorni i ljuti, vrate kući. Da se to i vama ne bi desilo, čim krenete da se pakujete, u svoju torbu za putovanje stavite svu potrebnu dokumentaciju!

Proverite šta je sve neophodno za ulazak u određenu zemlju. Pripremite vizu, kartu za avion, vaučer za hotel, polisu osiguranja, potvrdu o vakcinaciji, PCR test i ostala dokumenta.

Da bezbrižno uživate sa društvom na letovanju, spakujte sve što vam je neophodno, od novca, hrane, prve pomoći, pa do sitnih aksesoara koje će upotpuniti vaš lenji izgled! Želimo vam lep provod!