Sinoć je na Ljetnjoj pozornici u Kotoru svečano otvoren 29. Kotorski festival pozorišta za djecu. Predstavom “Na vukovom tragu” Pozorišta mladih iz Novog Sada, otpočelo je još jedno magično pozorišno iskustvo za decu, pod sloganom Sve što raste, htjelo bi da raste.

Nasmejana lica ispunila su scenu Ljetnje pozornice do poslednjeg mesta, a prisutnu decu pozdravila je državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta, gđa Milica Kadović Đorojević ističući da je posebna radost vratiti se festivalskim dešavanjima i publici.

U narednih 12 dana deca će tradicionalno preuzeti vlast i upravljati gradom pa je povodom toga predsjednik opštine Vladimir Jokić predao ključeve grada devojčici Kjari Bezuidenhout. Podsećamo da je Kjara sredinom aprila ove godine nestala na prostoru Kavča, a da je njen pronalazak uspijeh svih nas koji dokazuje da i mi odrasli možemo da budemo dobri i složni kao deca.

Svečano otvaranje 29. Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Večeras će na repertoaru biti reprizirana predstava “Na vukovom tragu”  u 21.30 časova na Ljetnjoj pozornici, a već narednog dana, u subotu, 3. jula u 20 časova u Kulturnom centru “Nikola Đurković” imaćete priliku da pogledate premijeru predstave “(Ne)pričaj mi bajke” u koprodukciji Dramskog studija Prazan prostor, Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju i Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

1. DAN FESTIALA – Na vukovom tragu

Istog dana, u 21.30 časova na Ljetnjoj pozornici imaćemo priliku da pogledamo predstavu “Robot” u produkciji David Zuazola i Unia Teatr Niemozliwy.

Drugim festivalskim danom otpočela je i Kritičarnica, škola pozorišne kritike kroz koju deca oblikuju i šire svoje znanje o pozorišnoj umetnosti i pozorišnoj kritici.

Ovim se 29. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu, pod sloganom Sve što raste, htjelo bi da raste, predstavlja od 1. do 12. jula sa ukupno preko 50 programa. Okupljeni su umetnici, izvođači i kreativci iz regiona ali i iz inostranstva koji kroz svoje kreativne pristupe i načine 29. put za redom šire, podržavaju i podstiču dečije osmehe i maštu!

Dobrodošli na magično putovanje zvano Kotorski festival pozorišta za djecu!

PHOTO: Krsto Vulović