5 stvari o novcu koje je neophodno da zna svaki tinejdžer

Dobijanje džeparca je prekretnica u životu svakog tinejdžera i u početku se svede na ispunjavanje želja i trošenje novca na nešto što oni žele duže vreme. Kako bi se sprečio problem koji može da nastane kada se novac potroši pre vremena, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari koje svaki tinejdžer treba da zna kada je trošenje novca u pitanju. Navike koje se steknu u ovom periodu će biti glavna vodilja i u budućnosti ih pripremiti za finansijsku samostalnost.

Podela novca

Kako bi džeparac imao smisla i bio nam dostupan tokom celog meseca, bitno je naučiti kako pravilno rasporediti novac. Jedna od stvari koja je dostupna tinejdžerima su razne aplikacije koje su odličan saveznik u planiranju i štednji. Ukoliko postoji jedna stvar za koju se skuplja novac, to ne znači da ceo budžet treba da trpi. Svakog meseca treba odrediti određenu količinu novca koja će ići u fond za štednju, a ostatak novca treba pravilno rasporediti. Ovde u obzir dolaze odlasci u grad sa društvom, dodatni šoping koji želimo da obavimo ili neki specijalan poklon.

Štedi se na vreme

Bez obzira na visinu džeparca, uvek ima prostora za štednju kako bismo omogućili da nakon nekog vremena postanemo ponosni vlasnici predmeta koji dugo priželjkujemo. Ono što će nas hrabriti da i dalje nastavimo sa štednjom jeste da vidimo rezultate nakon par meseci te je potrebno biti istrajan. Odredite sumu koju ćete svakog meseca skloniti sa strane i ukoliko osetite potrebu da ovaj fond iskoristite za nešto drugo, zapitajte se da li je zaista vrednije od onoga za šta štedite.

5 stvari o novcu koje je neophodno da zna svaki tinejdžer

Prednosti onlajn kupovine

Internet je mesto na kom većina tinejdžera traži sve što ih zanima. Od knjiga do odeće, ne postoji stvar koja nije dostupnija, kako većim izborom tako i kvalitetom te je ovo pravi način da pronađete najbolje akcije. Kako džeparac služi i da roditelji nauče tinejdžere da barataju novcem i uštede za ono što žele, pronađite ono što će vam biti motivacija za štednju i kupite taj proizvod na akciji. Ponuda koju ima Shoppster je odlična za one koji žele da kupe poslednje modele telefona, slušalica i sve propratne opreme i tako se spreme za stvaranje novih uspomena.

Dodatni posao, dodatni priliv

Postoji veliki broj poslodavaca koji nude razne poslove tinejdžerima – od sezonskih poslova, popunjavanja rafova u prodavnicama do deljenja flajera i sve su ovo odlični načini da zaradite dodatni novac. Kada jednom vidite da za svoj uloženi trud i vreme možete da budete nagrađeni, shvatićete koliko se zaista isplati pronaći neki posao i na vreme shvatiti relaciju posla i zarade. Ovo je i prilika da vidite kako funkcioniše svet odraslih i šta je sve potrebno uraditi kako biste mogli da stvorite svoj fond za trošenje i štednju.

Želje i realna situacija

Prvi udar realnosti za svakoga ko počne da razmišlja o finansijama je koliko stvari zaista koštaju i koliko vremena i snage je potrebno kako bi se zaradila velika količina novca. Iako postoje profesije koje su danas na vrhu lestvice kada je zarada u pitanju, do ovoga treba doći radom i zalaganjem. Treba naučiti na vreme da iako svi želimo da smo finansijski obezbeđeni, do toga se ne dolazi lako i želje uglavnom treba podupreti realnom situacijom kako bismo našli zdrav balans. Na osnovu iskustava ljudi iz okoline treba stvoriti sliku budućnosti kakvu želimo za sebe i raditi na tome da ono što priželjkujemo postane naša stvarnost.

Sve se stvari uče usput u životu, pa se tako i većina stvari kada je novac u pitanju nauči gledajući iskustva i primere koje vidimo u okruženju. Sve tinejdžere očekuje dosta planiranja, štednje i odricanja kako bi naučili koja je prava vrednost novca. Sve ovo će dovesti do finansijske slobode koja će nam jednom dati krila da se osamostalimo i započnemo svoj život.

Foto:Kristina Paukshtite from Pexels i Andrea Piacquadio from Pexels