Glumica Scarlett Johansson tužila je studio Disney, jer smatra da je plaćeno emitovanje filma „Crna Udovica“ preko streaming platforme Disney+ grubo je kršenje ugovora koji ona ima sa producentskom kućom Marvel, javlja BBC.

Distributer Disney je namerno i bez opravdanja prekršio sporazum kako bi sprečio Scarlett Johansson da ostvari dobit po ugovoru koji ona ima sa producentskom kućom Marvel, navodi se u tužbi koja je podneta sudu 29. jula.

Glumica koja u devet Marvelovih filmova tumači lik Nataše Romanove, to jest Crne Udovice tvrdi da se njen honorar zasnivao na uspehu filma u bioskopima.

Ostvarenje Crna Udovica imao je sjajan start sa 80 miliona dolara zarade tokom prve nedelje emitovanja u bioskopima u SAD, ali je pretrpeo najgori pad u drugoj nedelji prikazivanja u poređenju sa svim drugim Marvelovim filmovima.

Distributer je u martu najavio da će film sa budžetom od 200 miliona dolara ići u bioskope, ali da će takođe biti dostupan za iznajmljivanje na streaming platformi Disney+ za 30 dolara.

Studio je tvrdio da je tokom prvog vikenda inkasirao 60 miliona dolara od najma. Zarada od prikazivanja u celom svetu trenutno iznosi 319 miliona dolara, što Crnu Udovicu svrstava među najneuspešnije Marvelove filmove.

U tužbi se navodi da su advokati Scarlett Johansson kontaktirali studio Disney, koji je vlasnik Marvel Studios, zabrinuti zbog toga što će film do publike stizati istovremeno preko više platformi odmah, a ne kako je ranije bio običaj posle 90 dana. Nakon promene strategije prikazivanja filma, pokušali su i da preinače uslove ugovora Johanssonove.

„Ovo sigurno neće biti poslednji slučaj da se holivudski umetnik suprotstavlja Disneyju i jasno stavlja do znanja da kompanija ima zakonsku obavezu da poštuje sklopljene ugovore“, rekao je John Berlinski, advokat koji zastupa glumicu.

Disneyev izvršni direktor Bob Capek branio je odluku kompanije u maju: „Jedna od stvari koju smo naučili je da je fleksibilnost dobra. Trudimo se da ponudimo potrošačima veći izbor“.