Doktoroka Brittani Carver-Schemper, optometristkinja iz Severne Karoline, objavila je 15. jula video na svom TikTok profilu upozoravajući pratioce na opasnosti stavljanja ajlajnera na vodenu liniju oka što može dovesti do začepljenja žlezda.

Snimak koji prikazuje pacijentkinju sa začepljenim očnim žlezdama, od tada ima skoro 13 miliona pregleda.

@bettervisionWhy not to wear eyeliner on your waterline. #eyeliner #eyehealth #dryeye #eyes #meexplaining #optometrist #MGD #PepsiApplePieChallenge♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

U videu dr. Carver-Schemper pokazuje kako pomoću alata otčepljuje oko pacijentkinji koja je od tinejdžerske dobi nosila ajlajner na vodenoj liniji oka. Pričajući tokom videa, doktorka objašnjava da tu postoje posebne žlezde koje luče ulje.

U normalnim slučajevima, sekret bi trebao imati teksturu „maslinovog ulja“. Ali kad se ajlajner više puta stavlja na vodenu liniju, prema rečima doktorke, ulje može postati više poput „paste za zube“.

Brittani Carver-Schemper se medicinom bavi 20 godina i stoga ono što je rekla svi treba ozbiljno da shvatimo: „Razlozi zbog kojih očni lekari ne preporučuju nošenje ajlajnera na vodenoj liniji oka su vezani za specijalne žlezde koje proizvode i izlučuju ulje.“

Kada ulje nije uobičajene teksture, rekla je da to znači da su žlezde „začepljene“ i „ne proizvode zdrave suze“.

Također, rekla je da žlezde u vodenoj liniji oka „proizvode i luče sloj ulja naših suza koji štiti suzni film i održava naše suze zdravima“.

„Bez dobrog ulja i zdravih suza razvićemo bolest suvog oka koja bi mogla da utiče na naš vid i uzrokuje neprijatnost u očima“, dodala je doktorka.

„Vidimo mnogo pacijenata koji nose ajlajner na svojoj vodenoj liniji, a gotovo svi imaju određeni stepen oštećenja žlezda“, rekla je dr Carver-Schemper.

Također, naglasila je kako moramo izbegavati nanošenje tečnog ajlajnera ili olovke za oči na to područje kako bismo očuvali oči zdravim.

Objasnila je i da drugi faktori, uključujući korištenje telefona ili tableta, mogu dovesti do bolesti suvog oka.

„Treptanje pomaže u izlučivanju ulja iz žlezda na našim kapcima“, rekla je te pojasnila: „Kad se fokusiramo na računare i elektro uređaje, brzina treptanja smanjuje se za 60 posto, što dovodi do zadebljanja ulja i začepljenja žlezda.“