Voliš da sanjaš? Snovi su poruke koje ti šalje podsvest i, ako naučiš da ih razumeš, otkrićeš štošta o sebi… Verujemo da si se mnogo puta pitala šta znače slike koje ti najčešće dolaze u snove, pa evo male pomoći.

Nema boljeg osećaja nego kad se nakon napornog dana baciš u krevet, zar ne? Kad ti glava potone u mekani jastuk, a noge kao da ti zahvaljuju što si ih nakon sati i sati plesanja, šetanja, jurcanja napokon počastila horizontalinim položajem! Koje olakšanje! A ako još imaš o nečemu ili nekome zanimljivom da razmišljaš dok si tako zavaljena pod pokrivačem, e to se onda zove put u dobar san! Zgodni momci, peščane plaže, topli povetarac… mnogo je motiva koji naše snove čine prijatnim iskustvima, ali nisu baš svi snovi tako lepi. Sigurno se i tebi dogodilo da ti se, kad zatvoriš oči, u glavi pojave neke ružne slike: groblje, ubice, krv… Noćne su more također česte i zaista nisu prijatne. Ali i lepi i ružni snovi odraz su onoga što nam se događa tokom dana, oni odražavaju naše želje, probleme, nadanja, čežnje i zato ih ne treba ignorisati. Snovima podsvest pokušava nešto da nam poruči i zato je preporučljivo upoznati taj tajanstveni svet kojim plovimo dok spavamo i naučiti šta znači koji san…

Bliske osobe

Sanjaš da… te društvo ogovara i priča loše o tebi, izbegavaju te i na kraju odbace. Tvoji se matorci svađaju, a mama se dere na tebe iako nisi ništa loše učinila… Boriš se u snu da ne zaplačeš, preispituješ samu sebe, pokušavaš ispraviti situaciju, ali sve je gore… Svi su te napustili!

Šta znači taj san? Porodica i prijatelji najvažniji su nam u životu. Dok odrastamo, često prolazimo kroz promene raspoloženja, a menjaju nam se osećanja prema najbližima: čas ih mrziš, čas bi im skinula zvezde s neba – a na te promene reaguje i tvoja podsvest. Kad sanjaš da su te drugovi odbacili – verovatno sebi ne želiš da priznaš da su ti postali nezanimljivi, dosadni i da si ih možda prerasla. Kad sanjaš kako se matorci svađaju – verovatno se bojiš problema u porodici.

Praćenje

Sanjaš da… te neko prati. Ne znaš ko i zašto, ali si sigurna da si u opasnosti pa bežiš koliko te noge nose.

Šta znači taj san? Ovaj san možeš shvatiti doslovno. Da, neko te prati! Ali ne osoba, već neki problem: to može biti strah ili neprijatna situacija od koje želiš da pobegneš. Dobro razmisli šta to potiskuješ i probaj naći rešenje. San u kojem te neko prati može značiti i da si preopterećena, pod stresom i da ti podsvest poručuje da si premorena.

Pad

Sanjaš da… padaš s neke velike visine, u bestežinskom si stanju, znojiš se, pokušavaš da usporiš pad… I baš u trenutku kada bi trebala pasti na tlo, budiš se!

Šta znači taj san? Snovi o padanju upućuju na strah od gubitka kontrole. Bojiš se da ćeš u nečemu podbaciti ili zakazati. Verovatno ti nedostaje samopouzdanja, nesigurna si u sebe i svoje odluke i ne znaš šta bi tačno trebala da odlučiš. Ovaj san može značiti i da nisi dorasla nekoj situaciji. Ovakav san često sanjamo kad je pred nama važna odluka.

Zubi

Sanjaš da…  ti odjednom ispadaju zubi, onako iz čista mira. Šokirana si, u očaju gledaš pred sebe, a zubići kao da skaču sami van iz tvojih usta…

Šta znači taj san? Ovaj i slični snovi imaju više značenja. Kod devojaka je najčešće povezan s gubitkom nevinosti i početkom bilo kakve polne aktivnosti. Može značiti i da si izgubila kontrolu nad nečim ili da se bojiš da nešto nećeš napraviti onako kako se od tebe očekuje. Možda bi trebala s nekim popričati o svojim strahovima!

Golotinja

Sanjaš da… si napolju, na bilo kojem mestu u javnosti, i primećuješ da si potpuno gola, a svi su drugi obučeni.

Šta znači taj san?  Razloga za ovakav san može biti više. Ako sanjaš da si gola, to znači da si u životu uvek prirodna i da se ne pretvaraš. Ako u tvom snu niko ne primećuje da nemaš odeće na sebi, to znači da želiš da te drugi vide i prihvate takvu kakva jesi. Ne želiš se prilagođavati drugima i biti ono što drugi žele od tebe. Ako pak sanjaš da te drugi vide golu i reaguju negativno, to znači da se bojiš da ne budeš povređena ili da ne napraviš nešto krivo. Možda se bojiš da će neka tvoja laž biti otkrivena.

Zmije

Sanjaš da… si okružena zmijama ili ti je pod krevetom čitavo leglo vijugavih životinja koje se migolje…

Šta znači taj san? Zmije simbolizuju momke i fizičke odnose. Devojke tvojih godina često sanjaju ovaj san koji najčešće upućuje na strah od prvog seksualnog iskustva ili bilo kakvu vrstu intimne veze. Tvoja ti podsvest na taj način šalje poruku da još nisi spremna na taj korak.

Pretnja

Sanjaš da… ti prieti neka osoba, biće ili situacija. Osećaš se bespomoćno i bojiš se.

Šta znači taj san?  Ovi snovi jasno upućuju na neku stvarnu pretnju u tvom životu. To, naravno, ne znači da se moraš osećati ugroženo ili da si u nekoj opasnoj situaciji. Možda se radi samo o tome da sama sebi prebacuješ zbog nečega što jesi ili nisi učinila? Ili ti podsvest ukazuje na to da si uradila nešto glupo i želi da se suočiš s tim. Snovi u kojima neko preti mogu značiti i da si izneverila tuđa očekivanja…

Let

Sanjaš da… stojiš na nekoj steni, planini, soliteru ili mostu, zatim raširiš ruke i letiš! Osećaš se fantastično, želela bi dohvatiti oblake… Presretćna si, vetar te diže sve više i više i penješ se u nebo.

Šta znači taj san?  Snovi o letenju mogu imati različita značenja. Najčešće simbolizuju slobodu. To može da znači da si se nakon dugo vremena oslobodila neke obaveze. Takav ti se san može javiti i u trenutku kad postaješ svesna da nešto možeš napraviti sama, bez tuđe pomoći. Ali može značiti i da od nečega želiš pobeći. Želiš li da saznaš zašto u snovima letiš? Odgovor je u osećaju koji te obuzme kad se probudiš: ako si srećna i dobre volje, znači da je sve ok. Ako se probudiš prestrašena, znači da od nečega bežiš.

Poljupci

Sanjaš da… se ljubiš s dečkom kojeg baš i ne poznaješ najbolje, a možda ti se ni ne dopada. Mazite se i ljubite pa možda čak i završite zajedno u krevetu…

Šta znači taj san? Kad sanjaš da se ljubiš s nekim dečkom, sve se zapravo vrti oko poljupca, a ne oko dečka kojeg sanjaš! Verovatno ti nedostaje intimnosti i nežnosti. Iako se možda stidiš takvog sna, veruj, takvi su snovi potpuno normalni i česti!

Vrisak

Sanjaš da… vrištiš iz svega glasa i vlastiti te vrisak toliko prepadne da se probudiš! Ili pokušavaš vrisnuti, ali ne možeš da pustiš ni glasa?

Šta znači taj san? Tvoja te podsvijest na nešto upozorava. Vrištiš, a ništa se ne čuje? To je često znak da ne izražavaš svoje frustracije. Trebala bi više pokazivati sve svoje osjećaje i prestati sve stalno držati u sebi. U suprotnom, mogla bi “puknuti” u potpuno krivom trenutku i iskaliti se na osobi koja nije ni kriva ni dužna za ono što te zapravo muči.

Smrt

Sanjaš da…  neko umire. Ovaj san obično dolazi u tri varijante. Prva je verzija da umire neko tebi blizak: roditelji, prijatelji ili komšija s tvog sprata kojoj znaš da skočiš do radnje. Druga je verzija sna da ti umireš, a treća je varijanta da ti nekoga ubijaš.

Šta znači taj san? Ne boj se! Snovi o smrti samo u retkim slučajevima imaju veze sa stvarnošću, na primer ako ti je neko blizak upravo preminuo ili je smrtno bolestan, i ti to znaš. Ovaj san zapravo znači da nešto privodiš kraju, završavaš neku epizodu svog života, kao što su veza s dečkom ili drugaricom… To je znak da si na prekretnici, da se razvijaš u zreliju osobu. Možda u takvom snu umire neka tvoja loša navika ili deo tvoje naivnosti. U svakom slučaju, smrt u snovima ukazuje na promenu u životu – opraštaš se od nečega i krećeš dalje. Ako u snu ubijaš roditelje, ne moraš se gristi zbog toga. Ne mrziš ih, već sazrevaš i postaješ svesna da ti roditelji više ne trebaju, bar ne u tolikoj meri.