Za rast kose potrebno je pre svega strpljenje. Postoje mnogi mitovi o rastu kose, ali samo je jedna istina, a ta je da kosa kod svake osobe raste drugačijom brzinom.

U proseku kosa naraste jedan centimetar u mesec dana. Ali, kako smo i rekli, ovo je prosek, pa te ne treba zabrinjavati ni ako ti naraste manje ni ako ti naraste više za mesec dana. Obično nam se čini da kosa raste brže kada nosimo kratku frizuru jer često moramo da je šišamo, dok osobe s dugom kosom mogu pomisliti da im je kosa uvek iste dužine, što svakako nije slučaj.

Kosu čine ovalne pigmentirane vlasi sastavljene od mrtvih ćelija. Vlas se sastoji od korena, koji čine aktivne ćelije, i stabljike, sastavljene od belančevina (keratina).

Na mestu gde ispadne vlas, stvara se folikul iz kojeg će izrasti nova dlaka. Svaki folikul ima svoj životni ciklus koji počinje i završava nezavisno od preostalih  folikula. Postoje tri ciklusa folikula

1.faza rasta (anagena faza) započinje izrastanjem nove vlasi i predstavlja period aktivnoga rasta kose. Traje od jedne do 10 godina (prosečno od tri do četiri godine), pri čemu kosa raste brzinom od 0,3 mm na dan.
2.prelazna faza (katagena faza) traje od dve do tri nedelje Tokom ove faze, smanjuje se aktivnost matičnih ćelija i melanogeneza u korenu dlake koji je proširen na donjem delu i čini bulbus omotan ovojnicom – folikulom. Folikul polako počinje putovati prema površini kože.
3.faza je faza ispadanja kose (telogena faza) koja traje tri m eseca. Ako je vlasište zdravo, vlas koja ispada istiskuje nova. Nakon završene telogene faze ponovno počinje anagena faza, odnosno nov životni ciklus vlasi. Tokom života, opisani životni ciklus vlasi ponoviće se približno 25 puta. 90-95 posto kose na vlasištu nalazi se u anagenoj fazi, a pet do 10 posto u telogenoj fazi.

U proseku svaka osoba ima 100.000 vlasi na glavi. Ipak, nisu svima vlasi jednake debljine, stoga mnogi imaju utisak da im je kosa gušća ili ređa.

Korisni saveti za lepu kosu

Da bi kosa bila zdrava, bitno ju je redovno skraćivati. Najbolje je svakih mesec dana do šest nedleja podšišati oko pola centimetra. Ako ne podrezuješ redovno svoju kosu, vrhovi će više pucati, pa ćeš na kraju morati da odsečeš više kose.

Također, bitno je proveriti sastojke šampona. Nemojte se iznenaditi da nađete iste sastojke u svom šamponu i sredstvu za pranje sudova. Stoga nije ni čudo na mnogi šamponi oštećuju kosu i utiču na njeno jače ispadanje. Najbolje je izbegavati šampone i regeneratore koji u svom sastavu imaj sodium lauryl sulfate i petrohemijske derivate (npr. petrolatum ili petrolatum jelly) jer se radi o izuzetno teškim i štetnim hemikalijama.

Posebno je bitno biti oprezan s mokrom kosom. Naime, ona je posebno sklona pucanju, pa je zato nemoj previše češljati i četkati u takvom stanju.

Onaj stari mit da kroz kosu četku treba provući sto puta kako bi bila bujnija, samo je – mit. Od prevelikog četkanja možeš oštetiti vlasi te se može i lakše zamastiti.

Previše izlaganja fenu za kosu, prečesto peglanje kose i slično oštećuju kosu te mogu uticati na njeno pojačano ispadanje.

Za lepu kosu bitni su vitamini i minerali. Posebno je bitna folna kiselina ili vitamin B9 (ima ga u sočivu, pasulju, spanaću, blitvi) te ostali vitamini B grupe (ima ih u pirinču, pekarskom kvascu, ribi, mleku, jajima, orašastim plodovima, voću, lisnatom zelenom povrću).

Isto kao što je važno ono što stavljamo u telo, važno je i što stavljamo na samu kosu. Tako različite maske mogu kosi dati lep i zdrav izgled. Evo jedne home-made maske za kosu: pomešaj avokado, dva žumance i dve kašike maslinovog ulja. Nanesi na kosu i pokrij toplim peškirom te drži 20 minuta, a na kraju dobro isperi.