Čarobna knjiga najavljuje novi roman za decu iz pera Dž.K. Rouling, Božićna igračka

Čarobna knjiga sa zadovoljstvom najavljuje da će u utorak, 12. oktobra 2021, u okviru SVETSKE PREMIJERE, objaviti novi roman za decu iz pera Dž.K. Rouling, Božićna igračka!

Božićnu igračku će u Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Novom Zelandu, Irskoj i Indiji istovremeno objaviti Hačet čildrens grup, u Americi i Kanadi Skolastik, dok će je izdavači iz svih krajeva sveta objaviti prevedenu na preko dvadeset jezika, što je čini istinski globalnim izdanjem.

Čarobna knjiga najavljuje novi roman za decu iz pera Dž.K. Rouling, Božićna igračka

Božićna igračka je uzbudljiva avantura koja će vam ugrejati srce, o ljubavi jednog dečaka prema njegovoj najdražoj igrački, i na šta je sve spreman ne bi li je pronašao. U pitanju je samostalna priča, nevezana za ijedno prethodno delo Dž.K. Rouling, a pogodna je za decu iznad osam godina: priča iz pera jednog od najvećih pripovedača na svetu u koju će se cela porodica zaljubiti.

O knjizi

Džek je voleo svoju igračku iz detinjstva, Dodu Praseta. DP je oduvek bio tu uz njega, i u dobru i u zlu. Sve dok se jedne Badnje večeri nije dogodilo nešto užasno – DP se izgubio. Ali Badnje veče je noć za čuda i izgubljene slučajeve, noć kada sve stvari mogu da ožive – pa čak i  igračke. A Džekova nova igračka – Božićno Prase (DP-ova iritantna zamena) – ima smeo plan. Njih dvojica će zajedno poći na magično putovanje da pronađu nešto što je izgubljeno, i da spasu najboljeg prijatelja kojeg je Džek ikad imao…

Božićna igračka je prvi roman za decu iz pera Dž.K Rouling nakon Harija Potera, i nastavlja njen maestralni povratak dečjoj književnosti započet prošlogodišnjom bajkom Ikabog, koju je besplatno objavljivala onlajn u nastavcima kao pomoć deci za vreme karantina, a zatim je objavila i štampano izdanje, a sve svoje prihode poklonila svom humanitarnom fondu Volant, s ciljem da se pomogne ugroženim grupama koje je pogodila pandemija virusa Kovid-19. Dž.K. Rouling ove zime željno iščekuje da ponovo stupi u kontakt sa mlađim čitaocima nakon što Božićne igračka izađe iz štampe.

Čarobna knjiga će ovaj roman objaviti u A5 formatu i mekom povezu s klapnama, očekuje vas luksuzno, bogato ukrašeno izdanje s devet crno-belih duplerica i drugim ilustracijama nagrađivanog ilustratora Džima Filda. Ovo izdanje idealan je poklon za školarce i sve ljubitelje uzbudljivih avantura!

O autorki:

 Dž.K. Rouling je autorka sedam romana o Hariju Poteru, koji su prodati u preko 500 miliona primeraka, prevedeni na više od osamdeset jezika i adaptirani u osam holivudskih blokbastera. U humanitarne svrhe je napisala i serijal od tri propratna toma, među kojima je i delo Fantastične zveri i gde ih naći, koje je naknadno postalo inspiracija za novi filmski serijal. Priča o odraslom Hariju kasnije je nastavljena u pozorišnom komadu Hari Poter i ukleto dete, koji je Dž.K. Rouling napisala sa dramaturgom Džekom Tornom i pozorišnim rediteljem Džonom TIfanijem.

Sredinom 2020. godine vratila se književnosti za decu bajkom Ikabog, koju je prvobitno besplatno objavljivala onlajn u nastavcima kao pomoć deci za vreme karantina, a zatim je objavila i štampano izdanje, a sve svoje prihode poklonila kao pomoć ugroženim grupama koje je pogodila pandemija virusa Kovid-19.

Dž.K. Rouling je dobitnica brojnih nagrada i počasti za svoje romane, uključujući i njen serijal detektivskih romana, koje je napisala pod pseudonimom Robert Galbrajt. Kroz svoj humanitarni fond Volant ona podržava širok spektar humanitarnih akcija, a ujedno je i osnivačica humanitarne organizacije za reformu brige o deci Lumos.

Otkad zna za sebe, Dž.K. Rouling je želela da se bavi pisanjem, a najsrećnija je kada sedi u svojoj sobi i izmišlja stvari. Živi u Škotskoj sa svojom porodicom.

O ilustratoru:

Džim Fild je višestruko nagrađivani ilustrator, koncept-dizajner i režiser animiranih filmova. Radio je na najrazličitijim projektima, od muzičkih spotova i špica za filmove, pa do reklamnih kampanja i ilustracija za knjige.

Njegova prva slikovnica, Cats Ahoy! dobila je Buktrastovu nagradu „Roald Dal“ za najbolju dečju humorističku knjigu, a bila je nominovana i za nagradu „Kejt Grinavej“. Otad je ilustrovao brojne nagrađivane međunarodne bestselere za decu, među kojima su i Oi, Frog! i The Lion Inside, kao i serijal za mlade Rabbit and Bear, dečje romane Dejvida Badijela i sopstvenu dvojezičnu slikovnicu Monsieur Roscoe On Holiday, dvojezičnu knjigu koja decu uči francuskom jeziku.

Džim je odrastao u Farborou, radio u Londonu, a danas živi u Parizu sa svojom suprugom i ćerkicom.

Božićna igračka će biti objavljena 12. oktobra 2021. u preko dvadeset zemalja, među kojima su i: Brazil (Rocco), Katalonija (Edicions 62), Danska (Gyldendal), Finska (Tammi), Francuska (Gallimard Jeunesse), Nemačka (Carlsen), Grčka (Psichogios Publications), Mađarska (Central Publishing Group Ltd. Animus Books.), Izrael (Books in the Attic & Yedioth Ahronoth Books), Italija (Salani), Japan (SayZanSha), Holandija (De Harmonie), Norveška (Cappelen Damm), Poljska (Media Rodzina), Rusija (Azbooka-Atticus), Španija i Latinska Amerika (Salamandra), Švedska (Rabén & Sjögren), Tajvan (Crown Publishing), Tajland (Nanmeebooks), Turska (Yapi Kredi Yayinlari), Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, Novi Zeland, Irska i Indija (Hachette Children’s Group), Sjedinjene američke države i Kanada (Scholastic).

Foto: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018.