Nova mini-serija „The Earthshot Prize: Repairing Our Planet“ biće premijerno emitovana u nedelju, 14. novembra u 20:00 časova na kanalu Discovery. Ova petodelna serija prikazuje pet izazova sa kojima se planeta suočava, kao i radove 15 izuzetnih finalista nagrade Earthshot, koja je dodeljena 17. oktobra u Londonu. Serija predstavlja revolucionarna rešenja ovih vizionara za najveće ekološke izazove današnjice.

Osnivanje  globalne nagrade za životnu sredinu je pokrenuo Princ Vilijam zajedno sa Kraljevskom fondacijom prošle godine. Cilj nagrade je da podstakne otkrivanje i unapređenje inovativnih rešenja za najveće ekološke izazove sa kojima se naša planeta danas suočava.

Nagrada je usredsređena na pet ključnih ekoloških problema – Protect and Restore Nature (Zaštitite i obnovite prirodu); Clean our Air (Očistite naš vazduh); Revive our Oceans (Oživite naše okeane); Build a Waste-free World (Izgradite svet bez otpada); i Fix our Climate (Popravite našu klimu). Nagrada ima za cilj da ujedini ambiciozne ciljeve za planetu, koji će, ako se ostvare do 2030. godine, poboljšati život svima.

,,Čast nam je što smo u partnerstvu sa Kraljevskom fondacijom i našim prijateljima sa BBC-a kako bismo ovaj važan posao predstavili ljudima širom sveta“, rekla je Nensi Daniels (Nancy Daniels), direktorka brenda, Discovery i Factual. „Kriza sa kojom se naša planeta suočava postala je alarmantna. Od ključne je važnosti da pojačamo ove inspirativne priče o inovacijama kako bismo očuvali našu planetu.“

Foto: Erica Wilson/Studio Silverback

Princ Vilijam je rekao da je samo pre pola veka, program predsednika Kenedija Moonshot, ujedinio milione ljudi oko jednog cilja – uspešno sletanje na Mesec. On je dodao da inspirisani time, ovom akcijom žele da mobilišu ljude kako bi inovirali i rešavali goruće ekološke probleme.

,,Čast mi je da predstavim 15 inovatora, lidera i vizionara koji su prvi finalisti  nagrade Earthshot. Oni rade, znajući koliko je urgentno rešavanje ekoloških problema u ovoj odlučujućoj deceniji za život na Zemlji i nadahnuće nas svojim optimizmom da se suočimo sa najvećim izazovima u istoriji čovečanstva“ istakao je princ Vilijam.

Foto: Discovery