Odiseja i Super Teen predstavljaju i poklanjaju roman „Ljubav je ta koju ne razumemo”

Sigurni smo da ste raspoloženi za predstavljanje romana čija priča će vam se zauvek urezati u pamćenje.  Pišemo o romanu Ljubav je ta koju ne razumemo, belgijskog pisca Barta Mujarta koji je dobitnik prestižne Nagrade Astrid Lindgren za životno delo (ALMA) za 2019. godinu.  A sjajna vest je da će dvoje superteenovaca dobiti na poklon ovaj roman! 

Jednog vrelog letnjeg dana porodica se vozi automobilom, a onda vozač naglo koči i izbija svađa tokom koje se otkrivaju zastrašujuće tajne.

Jednog kišovitog dana stiže vest o smrti člana porodice i testamentu koji u nasleđe ostavlja i nepoznatog čoveka.

Jednog sasvim običnog dana neko se seli iz kuće i sve se iz korena menja.

Na svega stotinak stranica, Bart Mujart, belgijski pisac poznat prvenstveno po knjigama za decu i mlade, uspeva da oslika tri epizode iz života disfunkcionalne porodice koje će se čitaocima zauvek urezati u pamćenje.

Ispripovedan iz perspektive neimenovane tinejdžerke, roman ,,Ljubav je ta koju ne razumemo“ uvodi čitaoca u mračni svet porodice kojoj vedrina, smeh i ljubav nisu deo svakodnevice. Tri kratke, naizgled nasumično izabrane epizode iz njihovog života vode čitaoca kroz slamanje porodičnog ognjišta i predstavljaju decu ostavljenu da skupljaju njene parčiće. Poetski naslov romana dočarava stil kojim je roman pisan – Bart Mujart ne postavlja pitanja, niti na njih odgovara, on je samo nemi posmatrač. Čitalac je samo delimično upoznat sa dešavanjima, kao što je to obično slučaj u životu, a da bi zaista razumeo šta se krije iza zavesa, mora čitati između redova.

Mujartovi junaci tvrde da ne razumeju ljubav, ali to nije istina. Odrastajući u disfunkcionalnoj porodici bez oca, topline i majčinske brige, deca su zbunjena jer duboko u sebi znaju da ljubav ne bi trebalo tako da izgleda. Uprkos tome njihova međusobna veza je jaka i jakom je čini upravo ljubav koju osećaju jedni za druge. Ljubav je ta koju ne razumemo je eliptično, poetsko i sugestivno delo o odrastanju i odnosima koji oblikuju svako ljudsko biće. Mujartovi junaci tvrde da ne razumeju ljubav, ali iako toga nisu svesni, sposobni su da vole i budu voljeni. Ljubav je pokretačka snaga koja nas poput instinkta za preživljavanje diže kad smo na dnu. Vekovima je motivisala najhrabrije podvige i najlepša umetnička dela, ali dan danas ostaje neobjašnjiva. Ljubav se možda ne može racionalizovati, sasvim razumeti ili objasniti, ali i tako nedokučiva istrajava i pokreće svet.

Bart Mujart je napisao više od 40 romana, drama i zbirki poezije za različite uzraste a danas se smatra jednim od najvažnijih belgijskih savremenih pisaca. Višestruki je dobitnik književnih nagrada i priznanja, od kojih se posebno ističe Nagrada Astrid Lindgren (ALMA) za životno delo, najprestižnije međunarodno priznanje za dečju književnost. Roman ,,Ljubav je ta koju ne razumemo“ prvi je roman ovog pisca preveden na srpski jezik, a objavila ga je izdavačka kuća Odiseja.

Kao što smo već napisali poklanjamo ovaj sjajan roman. Da biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i odgovorite na pitanje „Koju nagaradu je dobio Bart Mujart?“. Pored toga nam napišite svoje podatke – ime, prezime, adresu, grad, kontakt telefon i godište. Igramo se do subote, 11. decembar do 18 časova, a potom ćemo imena dva dobitnika objaviti na našem IG  profilu. I da ova akcija je internacionalna!