Koji su vam književni likovi bili omiljeni tokom odrastanja? Sećate li se gde ste se prvi put s njima sreli – u biblioteci, knjižari ili u knjigama koje su vam poklonili prijatelji? Koliko ste puta poželeli da se s njima sprijateljite, da posetite njihove svetove ili da oni doputuju u vaš?

Moji književni prijatelji Roberta Pjuminija, jednog od najpoznatijih italijanskih pisaca za decu i omladinu, novo je izdanje Kreativnog centra, koje upoznaje čitaoce sa 40 čuvenih likova iz klasika svetske književnosti za mlade. Među njima su Ana Frank, kapetan Nemo, Džo Marč, Avgust Pulman, Džejn Ejr, Sindbad Moreplovac, Šerlok Holms i druge poznate i manje poznate ličnosti romana koji oduševljavaju generacije čitalaca. Priče o ovih 40 junaka opisuju njihove intrigantne i uzbudljive sudbine i podstiču čitaoce da saznaju više o njihovim književnim svetovima. Uz priču o svakom od likova dati su i podaci o knjizi u kojoj se on pojavljuje i njenom autoru, kao i citat iz knjige, a sve to prate poetične ilustracije Elize Paganeli.

Autor ovog izdanja odabrao je zanimljiv pristup kada je odlučio da nam junake iz književnih dela predstavi kao naše književne prijatelje. Na taj način podsetio nas je na one knjige koje smo pročitali više puta, na one koje poklanjamo prijateljima, nosimo na putovanja i držimo na noćnom stočiću. Sve su to knjige koje su postale važan deo našeg života, govora i uspomena, što je vrlo slično sklapanju prijateljstva. Autor ističe i vezu između čitaoca i književnih junaka – dok čitamo, često se vezujemo za junake nekog dela, proživljavamo njihove avanture, zaljubljujemo se, patimo, smejemo se i plačemo s njima. Pored toga što prolaze kroz razne avanture i poteškoće, oni nam šalju i važne poruke i ideje o životu i odrastanju.

Svojom strukturom, izborom likova, kao i književnom obradom pojedinačnih biografija, ova knjiga pokazuje da naša književna prijateljstva mogu biti održiva uprkos vremenskoj ili prostornoj udaljenosti. Neki od književnih junaka poput Lusi Pevensi, Harija Potera ili Gulivera, ne moraju biti smešteni u realni svet da bi naš odnos prema njima bio stvaran. Takođe, možemo negovati prijateljstva i sa antičkim junacima poput Odiseja ili sa njujorškim tinejdžerom Holdenom Kofildom. U knjizi se nalaze i likovi vrlo bliski savremenom trenutku i iskustvima današnje dece, poput Avgusta Pulmana iz romana Čudo ili dečaka Enajata iz romana U moru ima krokodila – likovi koji nam donose pogled na neke marginalizovane ili nepoznate perspektive.

Izdanje Moji književni prijatelji namenjeno je čitaocima svih uzrasta – to mogu biti odrasli koji uveliko uživaju u svetu knjiga, kao i oni mlađi, koji u njemu tek prave prve čitalačke korake. U njoj će svoje utočište pronaći mlada publika u potrazi za novim prijateljstvima, kao i ona nešto starija, koja će se prisetiti likova iz omiljenih dela. Poziv na prijateljstvo s književnim junacima zapravo je poziv na čitanje i upoznavanje novih svetova – od Moglijeve džungle do magičnog Hogvortsa – što je jedan od najlepših aspekata čitalačkog iskustva.

Veoma zanimljiv predgovor pisca, kao i odlomak iz knjige možete pročitati ovde https://issuu.com/kreativnicentar/docs/moji_knjizevni_prijatelji

Roberto Pjumini je rođen 1947. u Edolu, u pokrajini Breša, a živi u Milanu. Jedan je od najpoznatijih italijanskih pisaca za decu i omladinu. Njegove knjige su prevedene u mnogim zemljama. Završio je pedagogiju, a bavi se pisanjem bajki, pripovedaka, romana, poezije za decu i odrasle, ali i pozorišnih komada i scenarija, kao i prevođenjem i savremenim adaptacijama književnih dela. Autor je TV i radio programa, filmskih scenarija i crtanih filmova. Čita i recituje svoje tekstove deci i odraslima.

Eliza Paganeli rođena je u italijanskom gradu Modeni. Studirala je primenjenu umetnost u Torinu. Nakon karijere u preduzetništvu i u marketingu posvetila se samo ilustrovanju knjiga, a za svoje ilustracije dobila je brojne nagrade. Sada živi i radi u Velikoj Britaniji. Veoma voli prirodu i kućne ljubimce.