Ako je jedna od tvojih novogodišnjih odluka da ćeš u novoj godini biti zdrava i u top-formi, onda su ove čarobne brojke sjajna mala puškica lepote baš za tebe.

2 puta nedeljno riba na tanjiru

Riba je zakon, to svi znaju! Riblje meso tvoj organizam snabdeva vrednim belančevinama koje jačaju mišiće. One sadrže omega-3 masne kiseline koje podstiču izgradnju ćelija, a to je između ostalog posebno važno za lepu kožu. Te kiseline delotvorno sprečavaju i upale na koži pa je i manja šansa da te na licu neprijatno iznenadi neka bubuljica!

7 sati sna

Dok spavaš, tvoje telo stalno radi na izgradnji novih ćelija, razgradnji štetnih materija i regeneraciji celog organizma. Daj mu zato dovoljno vremena da sve to obavi.

5000 koraka na dan

Ovo je minimum fizičke aktivnosti koja je potrebna tvom telu da bi ostalo u dobroj formi. Ali ne moraš stvarno da brojiš korake. Pola sata do 45 minuta umerenog hodanja odradiće posao sasvim solidno.

1 jabuka dnevno

„Jabuka na dan tera doktora van” – izreka koje bi se doslovno trebalo držati. U voću se, između ostalog, nalaze enzimi koji ubijaju bakterije. Svom zdravlju ćeš napraviti veliku uslugu priuštiš li sebi jednu sočnu voćku svakog dana.

3 maske za lice mesečno

Ako svakih deset dana priuštiš svojoj koži negu s puno vlage, ona će ostati nežna i podatna. Ne moraš bacati gomile novca za beauty preparate iz skupih parfimerija: možeš da napraviš i masku iz kućne radinosti: pomešaj jednu kašiku kremastog sira i pola narendane jabuke. Možeš ubaciti i kašičicu meda i nekoliko kapi maslinovog ulja.

30 trbušnjaka na dan

Budeš li se držala ovog pravila, šlaufići oko struka nemaju šanse. Evo kako ćeš najbolje odvežbati trbušnjake: lezi na leđa, skupi noge u kolenima i stavi ruke iza glave. Podiži glavu i ramena od poda, ali pazi da ti leđa budi ravna i da bradu ne savijaš na grudi – oči u plafon, a ne ispred sebe!

15 minuta smejanja dnevno

Pokušaj nečemu od srca da se nasmeješ barem 15 puta u danu i svaki taj smeh neka traje minut. Time ćeš u svom telu proizvesti jednaku količinu srećnih hormona kao nakon 45 minuta trčanja. Tako ubijaš stres i ojačavaš svoj imunološki sistem.

100 mg vitamina C

Ovaj vitamin je poželjan u svako godišnje doba jer je višestruko važan za naš organizam. Toliko ga ima već u jednom kiviju ili šaci borovnica. Uz tu količinu ovog korisnog vitamina tvoj odbrambeni sistem će uvek biti snažan i u odličnoj formi.

5 obroka u danu

Tri glavna obroka i dva međuobroka savršeno podstiču metabolizam. Ako se stalno pridržavaš ovakvog režima ishrane i vodiš računa o tome da odabereš zdrave namirnice, masne naslage nemaju nikakve šanse.

6 grama masti svaki dan

Jako je važno organizmu priuštiti dovoljnu količinu masnoća. One su neophodne kako bi mogao obraditi vitamine i antioksidanse – naše zaštitne snage. Idealna su biljna ulja, zato se odluči za maslinovo ili bundevino ulje 6 do 7 kašika u salati, umacima ili pečenjima.

30 poteza čekom za kosu

To je definitivno najbolji recept za sjaj kose. Svakodnevno temeljno četkanje s temena uklanja ljuspice stare kože i čini tvoju kosu blistavom sve do vrhova.

40 minuta rekreacije tri dana u sedmici

Ne moraš biti opaka kik bokserka ili plivačica! Badminton u parku, šetnja s drugaricom ili lagano trčanje uz hodanje odlična su varijanta za održavanje kondicije i zdraviji su od napornog vežbanja. Pravilo 3×40 minuta dovešće te do savršene kondicije, odlične figure, a super će delovati i na tvoje i samopouzdanje.

10 minuta sunca dnevno

Sunce je najveći izvor vitamina D. Naš organizam može u koži proizvesti ovaj vitamin samo u saradnji s UVB zracima, a on je važan i za stabilnost kostiju. Zato ujutro, čim otvoriš oči, pusti sunce u svoju sobu, udahni svež vazuh i pusti da te okupaju sunčevi zraci.