U izdanju Kreativnog centra objavljen je nov roman popularnog nemačkog pisca Olivera Ušmana – TAJNI PLAN: MORE, a mi smo odlučili da vam da predstavimo i naravno kao i do sada što smo činili u saradnji sa izavačkom kućom obradujemo neke od vas ovim sjajnim naslovom.

Кevin, Sem, Šarif i Bina idu u isto odeljenje, imaju 13 godina i lepo se druže uprkos tome što ih interesuju različite stvari. Bina je stručnjak za popravke svih vrsta, Šarif je veliki zabavljač, Sem fotografiše zanimljive natpise i objavljuje ih na svom video-kanalu, a Кevin voli da kuva.

Кevin je, inače, novi dečak u školi i, na iznenađenje svojih drugara, nikada nije bio na moru. Zato drugari odlučuju da po svaku cenu, i to odmah, odvedu Кevina na more. Na roditelje ne mogu da računaju jer su svi vikendom zauzeti, te četvorka pravi plan u tajnosti i kreće ka moru. Međutim, uprkos brižljivom planiranju – koje čak uključuje odricanje od mobilnih telefona da ih roditelji ne bi mogli locirati – putovanje se odvija drugačije nego što su oni planirali. Neobični saputnici, lopovi, nedostatak novca i hrane, nevreme, noć provedena u šumi, borba sa osinjim gnezdom i još mnogo neverovatnih događaja učiniće da se njihova misija pretvori u uzbudljivu avanturu. Pri tome će svako od junaka imati priliku da na najbolji način upotrebi sposobnosti i znanja koje ima i da pokaže u kojoj meri su trinaestogodišnjaci spretni i snalažljivi iako su još deca. Takođe, pokazaće se i da su Binine reči istinite – da čovek ima onoliko godina koliko je hrabar.

Donosimo vam odlomak iz romana Tajni plan: More i verujemo da će vam se dopasti i da ćete poželeti da pročitate delo.

U radnji mojih roditelja se prodaje alat. Nijedan dečak iz mog odeljenja ne bi znao čemu sav taj alat služi, ali Bina sve zna. Oduvek sam voleo da joj posmatram ruke dok nešto radi. No, od šestog razreda se nešto prome­nilo. Sve češće priželjkujem da budem sto ili pokvarena slavina kako bi me njene ruke dodirnule.

„Šta radite tu?“, sad i Kevin izlazi, prsti su mu masni.

„Šta je ovo?“, pitam ga.

„Moja plaža“, odgovara Kevin. „Još nije gotova. Pesak donosim iz parka.“

Bina s poteškoćom otvara vrata brvnare. Unutra ne pronalazimo nikakav alat, samo dušek i nekoliko knjiga o moru. Na zidovima su posteri prelepih plaža.

Nailazi Šarif. „Kakva je ovo džungla, šta je ovo?“, uzvikuje. „Pa ovo je prava prašuma!“

„Ne vređaj mi ribnjak!“, kaže Kevin.

„Zašto si polepio sve ove postere?“, pitam.

„Zašto ne donosiš pesak s plaže?“, pita Bina.

Kevin nas gleda i vrti glavom.

„Znate šta? Idite vi lepo negde drugde na ručak!“

„Šta ti je?“, pita ga Šarif.

Nikada nismo videli Kevina ovako ljutog. Ljut­nja se ne uklapa uz muziku koju slušamo.

„Ma, sve je sranje“, dere se Kevin. „Znaš zašto ne donosim pesak s plaže? Zato što nikad u životu nisam bio na moru!“

Otkida ljubičasti cvet sa stabljike, čiji končići sad lebde u vazduhu.

Bina prva progovara: „Nisi nikad bio na moru?“

„Nisam.“ Nije više besan, sad je tužan. „Ili nemamo para za putovanja, ili nemamo vremena. Kad imamo para, nemamo vremena. Kad imamo vremena, nedostaju nam pare.“

Bina kaže: „Nedopustivo! Nije moja mama valjda zbog toga poginula!“

Sad svi u čudu gledamo Binu.

„Život može da se završi u svakom trenutku“, kaže. „To važi za svakog od nas!“

Šarif obara glavu. Kevin gleda u pravcu ribnjaka. Razmišljam da li da je zagrlim. Mislim da ona nije od onih devojčica koje treba tešiti, pre bih rekao da je ona ta koja kolo vodi.

„Kevine, vodimo te na more!“, kaže ona. „I to ovog vikenda!“

Gleda u mene i Šarifa. Ja kažem: „Tako je!“

Oliver Ušman i Silvija Vit zajedno pišu romane za mlade i odrasle. Poznat je njihov serijal priča Hartmut i ja o haotičnoj družini koja živi u komuni. Kuću junaka ovih priča moguće je virtuelno posetiti na internetu, a o popularnosti serijala govori i to što je maketa tog neobičnog doma bila postavljena kao prava kulisa u jednom muzeju.

Ovaj bračni par živi u jednom selu u severnom delu Nemačke. Slobodno vreme najradije provode u društvu s mačkama i ribicama. Osim toga, Oliver izuzetno voli da igra fudbal.

Kreativni centar je u ediciji Moj svet izdao dva njegova romana – Gejmeri i Neko te posmatra.

Kao što smo napisali danas smo za vas spremili poklone u saradnji sa izdavačkom kućom Kreativni centar i troje Superteenovaca imaće priliku da na svoju policu sa knjigama doda roman Olivera Ušmana i Silvije Vit – Tajni plan: More. Kako ako biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i da nam odgovorite na pitanje „Kako se zovu Kevinovi drugari koji odluče da ga odvedu na more?“ Pored toga nam napišite ime, prezime, adresu i grad, kao i koje ste godište. I da ova akcija važi za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju. Igramo se do 20. januara  do 18.00 , a imena dobitnika ćemo objaviti na našem IG profilu u storyju.