Roman za mlade, „Tarakan“, beogradske književnice Milke Knežević-Ivašković, kvalifikovao se u širi izbor novoustanovljene nagrade Biblioteke grada Beograda, „Dušan Radović“. Žiri u sastavu Miloš Radović, prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić, objaviće najuži izbor 25-og januara.

Reč je o urbanoj fantastici sa elementima horora, koja je već osvojila dve značajne književne nagrade: „Rade Obrenović“, koju dodeljuje Međunarodni centar književnosti za decu „Zmajeve dečje igre“, kao i nagradu „Politikinog Zabavnika“ za najbolje književno delo za mlade u 2021. godini.

Smeštena u osamdesete godine prošlog veka, radnja romana prati sazrevanje i odrastanje četrnaestogodišnjeg Mihajla Kračuna, zaljubljenika u stripove i filmove strave i užasa. Priča se odvija na Kosančićevom vencu, arhaičnom delu Beograda u koji, jednog dana, dolazi tajanstveni i neobični profesor Muhar, navodni kolega Mihajlovog dede istoričara. Ali, istovremeno sa dolaskom Muhara, dedino zdravlje počinje da kopni… Na Mihajlu je zadatak da otkrije šta se zapravo krije iza ekscentričnog profesora, i da zaštiti svoje najbliže.

Žiri Zmajevih dečjih igara ocenio je „Tarakana“ kao delo koje „nadilazi granice klasično postavljenih žanrova“ i napisano u maniru „najreprezentativnijih romana Stivena Kinga“, dok je žiri „Politikinog Zabavnika“ opisao roman kao delo koje „nudi uzbuđenje do poslednjeg slova“. Knjigu je izdao beogradski izdavač NNK Internacional.