Na Međunarodni dan obrazovanja, čija je tema ove godine „Promena kursa, transformacija obrazovanja“, šezdeset srednjih škola sa Zapadnog Balkana izabrano je za učešće u programu Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) pod nazivom Superschools (Superškole). Učenici i profesori će imati priliku da realizuju školske razmene sa partnerskom školom i učestvuju u aktivnostima posvećenim izgradnji njihovih kapaciteta kao i u povezivanju i saradnji sa drugim školama.

Ovogodišnje obeležavanje Međunarodnog dana obrazovanja naglašava da je obrazovanje ključ za postizanje višeg stepena pravde i održivosti. Pandemija COVID-19 pogoršala je postojeću krizu u oblasti obrazovanja. Bez korektivnih mera, bolje podrške nastavnicima i povećanog finansijskog ulaganja, gubici u obrazovanju i odustajanje od školovanja nastaviće da rastu. To bi se negativno odrazilo na napredak ka svim Ciljevima održivog razvoja i uskratilo bi mladima budućnost ispunjenu dostojanstvom i mogućnostima. Zbog toga RYCO i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), u ime Evropske unije i Vlade Nemačke žele da doprinesu izgradnji održivije, inkluzivnije i miroljubivije budućnosti ulaganjem u mlade i njihovo obrazovanje.

Sto dvadeset i sedam predloga projekata za školske razmene stiglo je za vreme prvog javnog poziva za program Superschools, a više od 412 škola sa Zapadnog Balkana koristilo je onlajn platformu www.superschools.net za povezivanje sa drugim školama. Komisija je imala težak zadatak da odabere trideset najboljih projekata čiji je cilj podrška procesima izgradnje mira i pomirenja, kao i interkulturalno učenje i dijalog između škola, učenika i njihovih zajednica.

Razmene će se odvijati od februara do maja 2022.g, kada će svaka škola organizovati jednu posetu partnerskoj školi sa grupom do dvadeset učenika. Razmene će trajati između šest i deset dana, dok će učenici doći u pratnji jednog ili dva profesora. Program školske razmene će dati priliku učenicima i profesorima da putuju, predstave sebe, svoju školu i običaje svojim domaćinima, kao i da nauče nešto novo o lokalnim zajednicama u različitim delovima našeg regiona.