Makedonski pevač anđeoskog glasa, Toše Proeski danas bi proslavio 41. rođendan. Njegov se život zaustavio 16. oktobra 2007. oko 6.20 sati u saobraćajnoj nesreći na auto-putu kod Nove Gradiške, u Hrvatskoj.

VW Touareg kojim je upravljao Georgij Georgijevski zbog neprilagođene brzine i premalog razmaka između vozila, udario je u prikolicu kamiona pri čemu se desna, suvozačeva strana gde je sedeo upravo Toše, zabila pod prikolicu kamiona. Kako je vozač izgubio kontrolu na vozilom tako se Touareg zaokrenuo na putu i potom silovito udario u metalnu ogradu koja razdvaja auto-put. 26-godišnji Toše je na mestu poginuo, rekao je jedan od vatrogasaca koji je učestovao u akciji vađenja tela iz olupine automobila.

Vozač Georgij Georgijevski je zadobio teške telesne povrede, dok je Tošetova menadžerka Ljiljana Petrović prošla sa lakšim povredama, ali činjenica da se povukla iz javnog života jasno govore da je pretrpela veliku traumu.

Toše je bio jedan od najpopularnijih pevača u regionu, a njegove pesme se slušaju i pevaju i danas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Toše Proeski (@toseproeski_)

Rođen je 25. januara 1981 u Prilepu u Makedoniji i već je u ranom uzrastu pokazao da je pred njim velika pevačka karijera

Muzičko obrazovanje započeo je u osnovnoj muzičkoj školi, a svoj talent nastavio je da razvija na Muzičkoj akademiji u Skoplju. Do diplome su mu preostala samo dva ispita. Muzičko znanje je usavršavao i kod profesora Williama Rileyja u New Yorku, gde se školovao i Luciano Pavarotti.

Svoju muzičku karijeru pop pevača započeo je s 15 godina učestvovanjem na Makfestu. Već je 1999. izdao prvi album pod nazivom ‘Negdje u noći’, a iste je godine održao svoj prvi solo koncert. Godinu dana kasnije učestvovao je na međunarodnom muzičkom festivalu ‘Slavjanski bazar’ u Belorusiji gde je pobedio. To je bio samo jedan korak bliže njegovoj internacionalnoj slavi.

Toše je bio omiljen među ljudima zbog svoje skromnosti i velikodušnosti te je 2003. godine dobio humanitarnu nagradu Majke Tereze za brojne humanitarne nastupe koje je održao kako bi pomogao onima kojima je najviše potrebno. Njegova pesma ‘This world’ postala je službena UNICEF-ova himna. Humanitarne, ali i zabavne nastupe nije više održavao samo u Makedoniji nego širom regiona.

2004. godine predstavljao je Makedoniju na Eurosongu u Turskoj s pesmom ‘Life’ i zauzeo je 14. mesto, ali tada je stekao mnogo obožavatelja širom Evrope i bilo je jasno da je pre njim ozbiljna internacionalna karijera.

Ali sudbina je htela drugačije i mi se evo sa suzama u očima sećamo važnih datuma u njegovom životu.