DISNEY+, streaming platforma kompanije The Walt Disney Company, potvrdio je da će ovog leta pokrenuti svoju uslugu u 42 zemlje i na 11 novih teritorija, a među njima su i Srbija, Hrvatsku, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Slovenija.

Ono što se isto spominje jeste da bi kod ovaj servis mogao da se zove -STAR.

Disney+ će se u Istočnoj Evropi, dakle i kod nas, baš kao što su to učinili Netflix, Amazon Video i HBO Go, pojaviti integrisan sa dodatnim sadržajem, a u saopstenju navode kako se radi o streaming platformi s ekskluzivnim, originalnim sadržajem i hiljadama naslova serija i filmova Disneyja, Pixara, Marvela, Star Warsa, National Geographica i ostalog zabavnog sadržaja koje nudi Star. Kroz Star Disney+ nudi najnovija izdanja produkcije 20th CenturyStudiosa, Disney Television Studiosa, FX-a, Searchlight Picturesa i još mnogo toga.

Lista zemalja (abecednim redom) gde će se Disney+ pokrenuti ovog leta:

1. Albanija
2. Alžir
3. Andora
4. Bahrein
5. Bosna i Hercegovina
6. Bugarska
7. Crna Gora
8. Češka Republika
9. Egipat
10. Estonija
11. Grčka
12. Hrvatska
13. Irak
14. Izrael
15. Jemen
16. Jordan
17. Južna Afrika
18. Katar
19. Kosovo
20. Kuvajt
21. Letonija
22. Liban
23. Libija
24. Lihtenštajn
25. Litvanija
26. Mađarska
27. Malta
28. Maroko
29. Oman
30. Palestina
31. Poljska
32. Rumunija
33. San Marino
34. Saudijska Arabija
35. Severna Makedonija
36. Slovačka
37. Slovenija
38. Srbija
40. Tunis
41. Turska
42. Ujedinjeni Arapski Emirati
43.. Vatikan

Kad je Disney+ tj. STAR najavljen krajem 2020. godine objavljeno je i da bi cena servisa mesečno mogla da bude devet dolara, što je oko 940 dinara u ovom trenutku, ali ajde da sačekamo jer mnogo toga se desilo u poslednje dve godine zbog korona virusa. Ukoliko to ipak bude slučaj biće to najskuplji servis u ponudi kod nas, ali i jedini, koji sadrži originalnu Disney, Marvel, Star Wars, Pixar i National Geographic produkciju non-stop, a i nadamo se da će sav sadržaj u ponudi biti ili sinhronizovan ili titlovan na srpski jezik.

Za razliku od nekih drugih streaming platformi Disney+ ne podržava deljenje naloga, ali daje mogućnost da se sadržaj preuzme za gledanje bez interneta i istovremenu upotrebu na do četiri uređaja – telefoni, tableti, televizori, računari, plejeri i drugi digitalni uređaji koji imaju vezu na internet.

Disney+ aplikacija je jedna od najpopularnijih u iOS i Android prodavnicama aplikacija i bila je proglašena najboljom po oceni Google kompanije za 2020. godinu, a mi se nadamo da će sav sadržaj u ponudi biti prilagođen tržištu, dakle da će biti ili sinhronizovan ili titlovan na srpski jezik.