Želiš kućnog ljubimca i ne znaš odakle da počneš? Ako je tako onda si na pravom mestu.

Za početak, moraš odlučiti da li će to biti pas, mačka ili nešto treće. To zavisi od toga koliko prostora imaš da ponudiš toj životinji, koliko pažnje možeš da joj posvetiš i tvoje lične preference. Ne zaboravi da je ljubimac velika obaveza i da jednom kada se u tu avanturu upustiš nema povratka. Životinja nije igračka i nije samo još jedan prolazni hobi!

Sad kad smo to ustanovili, možemo da pređemo na to odakle ćeš nabaviti svog ljubimca. Postoje dve opcije- kupiti ili udomiti novog prijatelja. Ljudi se češće odlučuju za kupovinu iz uzgajivačnica ili pet shopova, jer tako dobijaju na primer rasu psa koju žele i kojoj znaju mane i prednosti, ali da li je to zaista najbolja opcija? Da li je zaista neophodno da ljubimac bude rasan?

Veliki broj nezbrinutih životinja luta ulicama bez sigurnog izvora hrane, čiste vode, mesta za odmor i najvažnije ljubavi i pažnje. Prihvatilišta se trude da zbrinu koliko god njih mogu, ali to uglavnom nije dovoljno. Okrutnost ulice, na žalost, jednoj mački može da skrati životni vek i do četiri puta od onoga što bi ona doživela u sigurnim uslovima. Udomljavanjem spašavaš život, ne samo odabranom ljubimcu, već i narednoj životinji koja zauzme njegovo mesto u prihvatilištu. To je, reklo bi se, i više nego dovoljan razlog, ali ako se još uvek premišljaš, znaj da u azilima ima životinja svih uzrasta, boja, šara i naravi, tako da je nemoguće da ne nađeš ni jednog koji ti se dopada. Bonus je to što su potpuno besplatni, tako da novac koji je planiran za kupovinu ljubimca možeš da uložiš u njegove igračke i poslastice, na kojim će ti sigurno biti zahvalan.

Istina je, nekada za spašene životinje treba malo više strpljenja i ljubavi, pogotovo ako su starije ili su doživele traumatično iskustvo, ali se sve to isplati na kraju, kada osetite zahvalnost i ljubav koju ove životinje pružaju.

Autor: Katarina Mandić