Misteriozna žena o kojoj i danas bruji svet- ko je bila Mata Hari?

Šarmantna plesačica, prepredena špijunka ili možda i jedno i drugo? Intrigantna i misteriozna žena koja je inspirisala više od 250 biografija, filmova, romana i emisija. Sirena, kurtizana i femme fatale sa početka prošlog veka. Kao sve to bi se mogla opisati Margareta Getruda Zele poznatija kao Mata Hari, a ako vas zanima nešto više o njoj, na pravom ste mestu.

Rođena je 1876. godine u Holandiji i poticala je iz dobrostojeće porodice. Njen je život bio pun prepreka i avantura još od rane mladosti. Sa šesnaest godina izbačena je iz škole za učiteljice zbog afere sa oženjenim direktorom škole. Sa devetnaest godina udala se za škotskog oficira, sa kojim se preselila na Javu, kasnije Sumatru. Sa njim je osnovala porodicu, ali sreća ih nije dugo pratila. Nakon smrti njihovo dvoje dece, ubrzo se i njihov brak ugasio. Margareta se zatim preselila u velelepni Pariz i 1905. godine postala egzotična plesačica. Tada je preuzela umetničko ime Mata Hari, što na malajskom jeziku znači “oko dana” ili “sunce”.

Očaravši publiku potpuno drugačijim i originalnim, egzotičnim plesom postala je senzacija. U ritmu muzike je skidala komade odeće sa sebe dok na njoj nije ostajalo ništa drugo do samo drago kamenje. Kustos muzeja u Leuvardenu, gradu u kojem je Mata Hari rođena je rekao – “Ona je, manje-više, izmislila striptiz kao formu plesa.”

Ona je ovaj ples, zapanjenoj javnosti 20.veka, predstavila kao egzotični ples sa ostrva Java, što je muškarcima poslužilo ko izvrstan izgovor. Oni, zapravo, nisu plaćali da gledaju striptiz već da se približe stranoj kulturi.

Bila je kurtizana bogatašima, milionerima, visokim oficirima i plemićima. Za vreme Prvog svetskog rata boravila je u Holandiji, Španiji, Engleskoj i Francuskoj.

Zbog svojih konekcija sa gospodom na visokim položajima, počelo je da se sumnja da radi kao špijun. U tajnoj nemačkoj poruci se 1917.godine pominju  usluge špijuna H-21, za šta je Francuska tajna služba smatrala da je Mata Hari u pitanju. Margareta je uhapšena 13. februara 1917. godine, bez čvrstih dokaza, u sobi jednog pariškog hotela u kojem je odsedala.

Ispitivana je, ali prave okolnosti njenog navodnog priznanja nikada nisu sasvim razjašnjene. Osuđena, možda s razlogom ili možda na pravdi Boga, Mata Hari je 15.oktobra 1917. godine, u četrdeset i prvoj godini svog života, streljana kao nemački špijun.

Njen život ostao je misterija sve do dana današnjeg. Niko nije uspeo da sazna šta se u ovoj priči zapravo odigralo, ili možda i jeste, ali nije želeo to da nam otkrije. Jedino što nama preostaje je da pogledamo brojne filmove o ovoj mističnoj ženi i da u njima pronađemo naš sopstveni zaključak.

Tekst: Katarina Mandić

Foto: Wikipedia