Blind Channel je post-hardcore bend iz Oulua u Finskoj koju je predstavljao na Evroviziji 2021. godine u Roterdamu. Svoju državu su predstavljali pesmom Dark Side i zauzeli su šesto mesto što je drugi najbolji uspeh Finske na Evroviziji nakon pobede Lordija 2006. godine.

Bend je osnovan 2013. godine u Oulu i od tada počinje novi život za njih, pun uspona i padova. Blind Channel je bio u senci sve do 2021. godine kada su se prijavili na UMK, takmičenje za izbor pesme prestavnika Finske na Evroviziji. Nakon te februarske noći sve je postalo drugačije, od tada se nižu samo uspesi počevši od pobede na UMK-u.Pesma Dark Side sama je po sebi posebna i za bend ima veliku važnost, jer su zbog situacije sa pandemijom Covid-19 morali otkazati sve planirane nastupe. Nakon UMK-a Dark Side dobija zasluženu zlatnu nagradu i to postaje najslušanija pesma u Finskoj.

Nakon Evrovizije potpisali su ugovor sa diskografskim kućama poput Sony Music Germany i Century Media Records.

Jedno od njihovih najvećih dostignuća je mesto na Kickass Metal playlisti na Spotify-u među velikim imenima rok i metal scene poput Slipknota.

Važno je spomenuti da su nominovani u četiri kategorije na finskoj Grammy dodeli.

Njihov aktivni period stvaranja odlikuju tri albuma: Revolutions, Blood Brothers i Violent Pop , a četvrti album pod imenom Lifestyles of the Sick & Dangerous će objaviti 8. jula ove godine i taj album će da sadrži jedanaest pesama.

Dok strpljivo čekamo novi album, tu su i druge pesme koje zaslužuju pažnju: Balboa, We Are No Saints, Over My Dead Body, Died Enough For You, Snake, Fever, Left Outside Alone (cover), Enemy For Me , Enemies With Benefits, Feel Nothing, Gun, Timebomb, Sharks Love Blood i najnoviji singl Bad Idea koji je je objavljen 25. februara. A već sutra nam stiže i drugi spot za pesmu Bad ldea.

Za bend ove godine nema odmora, trenutno su na američkoj turneji nakon koje sledi evropska turneja sa Electric Callboy, potom stižu na scenu Exit festivala i nakon dužeg vremena vraćaju se u rodnu Finsku gde će nastupati na nekoliko festivala. Na jesen imaju sopstvenu turneju pod imenom Sick & Dangerous Tour 2022.

Blind Channel čine vokali Joel Hokka i Niko Vilhelm, bas gitara Olli Matela, gitara Joonas Porko, Dj i udaraljke Alex Mattson, bubnjevi Tommi Lalli.

Tekst: Blind Channel ex-Yu

Foto: Mona Salminen