Želja za većom privatnošću je integralni deo odrastanja, a pojačava se sa ulaskom dece u pubertetsku fazu. Tinejdžerske godine su izazovan period, kako za samu decu, tako i za roditelje. Nagle promene raspoloženja, želja za nezavisnošću i „slobodom“ uobičajene su pojave sa kojima se suočavaju deca i roditelji. Iako će mnogim roditeljima biti teško da gledaju kako dete naglo odrasta, od ključnog je značaja pružiti tinejdžeru potrebnu privatnost kako bi što bolje razvio određene veštine koje će mu pomoći da funkcioniše kao zdrava i odrasla jedinka. Jedan od načina pružanja podrške detetu u ovom periodu jeste i obezbeđivanje prostora koji će biti namenjen samo njemu – sopstvena soba.

U nastavku ćemo pokušati da objasnimo zašto je važno obezbediti detetu lični prostor i koje pozitivne efekte će taj postupak imati u periodu odrastanja vašeg tinejdžera.

Stvaranje zdravih navika

Imati kutak samo za sebe podrazumeva i određene odgovornosti, kao što je redovno održavanje higijene prostora. Svakodnevno nameštanje kreveta, slaganje odeće u ormar i čišćenje prašine su aktivnosti koje dete može samostalno da radi. Ukoliko nema inicijativu, razgovarajte sa njim i stavite mu do znanja da je neophodno da prostor u kome boravi bude čist i organizovan, i da takve obaveze dolaze ruku pod ruku sa samostalnim načinom života. Na taj način dete će stvarati zdrave pozitivne radne navike, biti odgovoran za svoje ponašanje i polako uplovljavati u svet odraslih.

Podsticanje kreativnosti

Ukoliko ste u fazi kupovine stana, popularna novogradnja pruža sjajne mogućnosti u smislu korekcije prostora dok je zgrada u fazi izgradnje. Odmah isplanirajte odvojen prostor za dete, jer je neminovno da će vam pre ili kasnije biti potreban. Kada dođe vreme za uređenje i opremanje, uključite vašeg tinejdžera u ceo proces. Veoma je značajno da sami učetvuju u opremanju svog prostora kako se ne bi osećali isključeno. Konsultujte se sa njima i zajedno odaberite boju zidova, radni sto za učenje i ormare. Ispitajte ih kojim detaljima žele da dekorišu sobu i koji predmeti bi doprineli da se osećaju još prijatnije. Na taj način ćete im pokazati da poštujete njihove želje, a njihova kreativnost će neminovno doći do izražaja.

Privatnost kao potreba

Period odrastanja prožet je pojačanom željom za privatnošću, stoga će vaš tinejdžer često imati potrebu da se osami i uživa u trenucima sa samim sobom. Normalno je da se roditelji u početku osete nesigurnim i zabrinutim zbog ovoga, međutim, od starta je važno postaviti granice, kako za vas, tako i za dete.  Morate poštovati njihovo mišljenje kada je reč o njihovom prostoru i pridržavati se postavljenih pravila. Nemojte da se iznenadite ukoliko nakon odlaska u kupatilo zaključaju vrata sa sobom. Ovo je potpuno normalna reakcija i ne treba da postoji razlog za zabrinutost. Jedan od načina poštovanja privatnosti jeste obavezno kucanje pre ulaska u njihovu sobu. Takođe, podrazumeva se da nećete preturati po rancu bez njihove saglasnosti ili čitati poruke u njihovom mobilnom telefonu. Ophodićete se isto kao što vi želite da se oni odnose prema vašem prostoru i ličnim stvarima.

Sticanje nezavisnosti

Sticanje nezavisnosti je sastavni deo tinejdžerskog perioda i neohodna karika za ulazak u svet odraslih, a roditelji su tu da pomognu detetu i podstiču aktivnosti kojima će razvijati samostalnost. Donošenje odluka je važna životna veština, a upravo ona igra ključnu ulogu u sticanju nezavisnosti. Razgovarajte sa njim i pokušajte da ga navedete da vam obrazloži zašto na primer želi da upiše časove gitare, a ne italijanskog jezika. Predstavite mu pozitivne i negativne strane svakog od ovih hobija i potrudite se da, uz vaše objašnjenje i podršku, samostalno donese oduku.  Učenje novih veština i širenje kruga poznanika doprineće njihovoj nezavisnosti, jer takve aktivnosti podrazumevaju odgovornosti poput poštovanja vremena i obavljanje zadatih radnih zadataka.

Kako biste što bezbolnije prošli period osamostaljivanja vašeg deteta i obezbedili mu potrebnu privatnost, pobrinite se da ima sopstveni prostor u kome će se osećati sigurno i moći da istražuje sebe.

Autor: Ljiljana Bugarin

Foto: cottonbro from Pexels