Da li znaš šta su mokteli? Mnogi su u današnje vreme koktele zamenili moktelima, bezalkoholnim koktelima koji se prave mešanjem sokova, soda-vode ili sirupa raznih ukusa. Sam naziv moktel dolazi od kombinacije engleskih reči – mock (imitacija) i koktel. Mokteli su toliko popularni poslednjih godina, da se širom sveta otvaraju klubovi u kojima se ne služe alkoholna pića, već samo ovakva vrsta napitaka.

Zato, eto odlične ideje da napraviš žurku za svoje društvo uz fantastične bezalkoholne koktele, ili moktele. Evo najpopularnijih recepata koje ćete obožavati.

Bezalkoholni MOHITO

Mohito je jedan od popularnijih koktela na žurkama, pa ako želiš da oduševiš ekipu na žurci, bezalkoholni mohito je nešto u čemu će svi uživati.

I alkoholni i bezalkoholni se spremaju na potpuno isti način, sa tom razlikom što je bezalkoholni bez belog ruma. Ovo je sjajna, osvežavajuća i ukusna opcija čak i za one koji vole da popiju nešto alkoholno.

Priprema: Za pripremu bezalkoholnog mohita potrebno je da se u istu posudu (a najbolje šejker) sipa kašičica smeđeg šećera i iscedi se malo soka od limete, a polovinu limete izmiksati mikserom i dodati u posudu. U sve to treba dodati sedam listova mente, usitnjeni led, po potrebi malo gaziranog soka od limuna i bezalkoholni mohito divnog mirisa je spreman.

Voćni punč

Ako ti je previše mućkanja i seckanja za svaku čašu naporno, onda je voćni punč savršena opcija za više porcija u jednoj posudi. Ova fuzija između sangrije i najpopularnijih koktela je osvežavajuća, ukusna i idealna za zdrave varijante žurki. A najbolje od svega je što se može napravititi velika količina i ostaviti na stolu da se ekipa sama služi.

Priprema: Za pripremu voćnog punča, potrebno je izmiksati jedan mali mango, 4 kašike soka od limete ili limuna, 1 kašiku smeđeg šećera i 1 kašiku sveže mlevenog đumbira. Zatim dodati 300 ml soka od pomorandže i ananasa, malo mlevenog leda, a unutra ukrasiti komadićima manga, kivija i pomorandže. Idealno je da se pripremi nekoliko sati pred žurku, ubaci u liebherr ugradni frižider, a pred služenje se stavi na sredinu stola odakle će društvo kutlačom sipati u svoje čaše ovaj savršeni bezalkoholni kotel.

Najbolji BEZALKOHOLNI kokteli koje ćete tvoje društvo i ti obožavati

San Francisko moktel

San Francisko je bezalkoholni koktel, koji deluje (a takvog je i ukusa!) prilično sofisticirano i atraktivno istovremeno, a jedan je od omiljenih među mlađom populacijom zbog svog „instagramičnog“ izgleda. Priprema ovog moktela je veoma jednostavna, jer su potrebni samo sokovi od ananasa, pomorandže i breskve, kao i grenadin za final touch. Za one koji ne znaju šta je grenadin, to je obavezan sastojak svakog iskusnog koktel majstora, a napravljen je od soka nara, uz dodatke šećera i vode. Ima jarko crvenu boju koja koktelu daje neobičan izgled i može se nabaviti u gotovo svakoj prodavnici pića.

Priprema: Pomeštaje jednake delove ova tri soka u šejkeru za koktel sa malo zdrobljenog leda, zatim napitak sipate u čaše za serviranje kroz cediljku (tako led ostaje na njoj da bi se dodao na kraju). Zatim dodajte grenadin sirupa po ukusu, prekrijte preostalim ledom i ukrasite kriškom pomorandže ili ivicu čaše kristal šećerom umakanjem u isti.

Ledeni čaj

Iako se ledeni čaj može već pripremljen kupiti, za zabave je ipak bolja home made verzija prožimajućih ukusa, bez hemije, veštačkih boja i dodatih šećera. Sa svojim suptilnim ukusom čaja, pomorandže, limuna i nane, odlično je piće za zabavu bez alkohola.

Priprema: U veliki bokal staviti kesice čaja, šećer, med i 1,5 litara vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta, a zatim ukloniti i bacite kesice čaja. Ohladiti dok ne bude spremno za posluživanje. Posebno pomešati limunov sok, kriške limuna, kriške narandže i listove nane. Napuniti bokal sa puno leda i ponovo promešati. Svaku čašu napuniti ledom i preliti ledenim čajem, a zatim poslužiti sa dodatnim medom po ukusu. Voala!

Lubenica koktel

Ovako pripremljena limunada od lubenice izgleda neverovatno i zvezda je svih žurki, ali je i super jednostavna za pravljenje. Savršena je za bezalkoholne zabave ili pravi osvežavajući letnji napitak za decu ili odrasle. U gotovo svim američkim filmovima koji prikazuje letnje zabave nalazi se koktel u lubenici koji, ne samo što je fotogeničan, već je u super ukusan. Kako da ga napraviš?

Priprema: Odrezati vrh lubenice i izdubiti ga velikom kašikom, usput izvaditi semenke koliko god je to moguće. Meso lubenice izgnječiti kroz cediljku u činiju. Staviti meso u blender (ili koristiti visoki bokal i ručni mikser) sa limunovim sokom i šećerom, umutite u pire, a zatim umešati tonik od limuna ili običnu limunadu. Staviti malo leda u izdubljenu lubenicu i napuniti je ovom mešavinom. Ostatak poslužiti u bokalu sa kriškama limuna i nane. Njami!

Prava žurka može biti bez alkohola, a uz ove sjajne koktele koji to dokazuju, možeš se provesti kao nikada do sada, a možda upravo na takvoj zabavi neko neko čeka da vas upozna. Uostalom, alkohol najčešće samo pokvari doživljaj.

Tekst: S. Stanković

Image by Paul Istoan from Pixabay