„JA, KOZMO“ je dirljiva, smešna i topla priča o pokušaju jednog psa da spase svoju porodicu, postane zvezda i pojede mnogo šunke.

U izdanju „Kreativnog centra“ nedavno je objavljen roman JA, KOZMO američke spisateljice za decu Karli Sorosijak. Ova duhovita i interesantna priča govori o porodici Voker koja se nalazi pred teškim životnim odlukama, vrlo uznemirujućim za sve njene članove. Glavni junak i pripovedač je trinaestogodišnji zlatni retriver Kozmo, čija pseća perspektiva svakodnevnih događaja čini čitanje izuzetno zabavnim i uzbudljivim. Njegovo pripovedanje je stalni izvor humora, ali i nežnih emocija. Suptilni nagoveštaji dramatičnih događaja, kao i neobičan pogled glavnog junaka na svet koji ga okružuje, bude kod čitaoca uzbuđenje dok otkriva nove i drugačije tačke gledišta, podstiču maštu i empatiju.

Kozmo voli da pleše uz džez muziku, jede šunku i sendviče sa sirom, a najviše od svega voli svoju porodicu. Okupiraju ga najrazličitije brige – kako mirišu njegove igračke nakon što ih neko nepravedno ubaci na pranje, da li će tokom šetnje uspeti da izbegne svog najvećeg neprijatelja bobtejla Kometu, odnosno kako će mu umaći ako ne uspe da ga izbegne na vreme, s obzirom na to da ga zglobovi sve više bole i da se sve teže kreće.

Postojeće Kozmove brige postaće neznatne kada nastupi porodična kriza. Uz pomoć dečaka Maksa, koji je njegova najvažnija osoba u čitavom svemiru, Kozmo će učiniti sve da svoju porodicu održi na okupu. Za uspeh njihove misije najvažniji je ples, tako da Kozmove i Maksove napore prate obilje muzike i igre, truda i trapavosti, zabave i privrženosti, koji Kozmov svemir i svet ovog romana čine posebno vedrim i punim podrške, kako za junake, tako i za sve njegove čitaoce.

Roman „Ja, Kozmo“ namenjen je deci starijoj od devet godina, ali će se u priču ovog neodoljivog junaka sigurno zaljubiti i stariji čitaoci. Posebno ga preporučujemo svima koji su se ikada zapitali kako svet izgleda iz ugla jednog psa.

Sa sajta Kreativnog centra čitaoci mogu preuzeti čitalački upitnik za ovaj roman koji može poslužiti kao vodič za čitanje i razgovor o knjizi. Upitnik je namenjen deci, nastavnicima, bibliotekarima i odraslima koji čitaju sa decom, a koncipiran je tako da sadrže osnovne informacije o knjizi i autorki, smernice za čitanje, pitanja za dodatnu analizu pročitanog dela, zanimljive zadatke, kao i predloge aktivnosti za čitanje, pisanje i istraživanje.

Ovde možete prelistati knjigu:
https://issuu.com/kreativnicentar/docs/ja_kozmo/2

Karli Sorosijak, američka spisateljica za decu i mlade, odrasla je u Severnoj Karolini, a studirala na univerzitetima u Oksfordu i Londonu. Sada živi sa mužem u Atlanti, obožava da putuje i da se brine o životinjama. Njen kućni ljubimac je jedan američki dingo. Posle velikog uspeha knjige „Ja, Kozmo“ napisala je i roman „Moj život kao mačka“, takođe namenjen mladima, koji nas naredne godine očekuje u izdanju „Kreativnog centra“.