Da, i momci imaju problematične zone i razbijaju glavu oko svojih kilograma, nečistog tena, mutiranja. Evo šta najviše muči muške glave, zašto se sa svojim nedostacima nose bolje nego mi devojke i šta možemo naučiti od njih…

Nemaju samo devojke problematične zone, to nam je jasno. Iako one obično više drame oko svog izgleda, i momcima je sve to i te kako poznato. Ali koje to slabosti tačno imaju momci? I šta ih stvarno muči? Pokušali smo da otkrijemo koji telesni nedostaci im zadaju najviše glavobolje i kako se oni nose sa svim tim problemima. Dobro prouči sve ovo jer od njih očito i mi devojke možemo ponešto i naučiti…

Te dosadne bubuljice

Neki ih imaju nekoliko, a druge napadaju kao prava pošast. I navale kao lude baš onda kad se planira nešto važno. Po pitanju bubuljica pate jednako i momci i devojke. Devojke u tom slučaju koriste korektor, puder i ostala čuda šminke. Momci, ukoliko ga uopšte koriste, korektor stavljaju u vrlo malim količinama, u suprotnom ih svi ismejavaju: “Pa ti se šminkaš!” Ovde su devojke definitivno u prednosti. Zato probaj da se suzdržiš od neumesnih komentara – znaš i sama kako je to!

Šta mi je s glasom

Mutiranje glasa mnoge momke dočeka nespremne. Šta se zapravo događa u pubertetu? Grkljan se povećava, glasnice se moraju rastegnuti, a glas se menja i produbljuje. Dok se taj proces ne završi, neki momci imaju više, a neki manje muke. Umesto normalnog glasa, iz grla im povremeno izlazi neko čudno kreštanje. Ako moraju da govore pred većim auditorijumom, često im je neugodno – posebno ako ekipa oko njih počne da se smeje. Zato ti budi cool i nemoj im se pridružiti!

Uf, kako sam mršav

Mršavost momcima zna da bude veliki problem. Iako u nekim fazama rasta mogu jesti poput zveri, i dalje su strašno mršavi. Umesto da imaju seksi mišiće, njima sve majice i pantalone vise kao na vešalici. A oni bi, naravno, voleli da imaju isklesano telo i pločice na stomaku kakve imaju njihovi idoli. Pokušaji odlazaka u teretanu najčešće su neuspešni. Iako većina momaka ne provodi noći non-stop razmišljajući o svom mršavom izgledu, nisu nimalo srećni kad ih neko zove “žgoljavko”. Dakle, to mu nije baš problem broj jedan, ali ako primetiš da je slabije građe, nemoj mu to nabijati na nos. Ima vremena za mišiće, još se razvija!

A gde je moja brada

Tek kad naraste prvi “grmić”, momci postaju pravi muškarci ;-). Zato su obično strašno ponosni kad napokon moraju da se briju. Ali kod nekih se na taj “grmić” čeka celu večnost, nikako da “nikne” pa nemaju na licu ništa osim nekoliko bubuljica. Svakodnevno se posmatraju u ogledalu i proveravaju hoće li se pojaviti ta prva dlačica. No nedostatak muževne brade momcima neće pokvariti raspoloženje. Oni će za svaki slučaj kupiti žilete i strpljivo čekati…

Nisam baš preterano iskusan

Svi su već imali nešto s devojkom, samo ON ne! Vrlo je diskutabilno jesu li sve lovačke priče koje momci jedni drugima međusobno prodaju stvarno i istinite. Ipak, svaki je pod velikim pritiskom jer se, naravno, uvek poredi sa svojim prijateljima. Niko ne želi da prizna da još nema nikakvog seksualnog iskustva. Zato momci često, kao što to rade i devojke, sami sebe prisiljavaju na nešto na šta uopšte nisu spremni. Pritisak okoline je prevelik – možda je i tebi poznat taj osećaj. Stvarno stresno!

Koja ogromna stopala

“Mama, svi u školi kažu da imam ogromna stopala!” – “Ma gluposti, sine, spakuj cipele u garažu i dođi na ručak!”

Momcima koji zaista nose cipele broj 47 ovakvi vicevi nisu previše smešni. Dok proporcije tela još nisu u potpunosti usklađene, stopala deluju prevelika. Posledica te nesrazmere je da momci često počnu nezgrapno da hodaju i loše se drže. Ali većina njih ipak brzo prestane da se živcira i ne gleda na svoja stopala kao manu samo zato što su velika. Tako je kako je – i ne isplati se stalno mozgati o tome. Stav na koji bi mi devojke trebalo da budemo ljubomorne!

Da sam malo viši

Dečko po nekom nepisanom pravilu mora biti visok i snažan kako bi mogao štititi svoju devojku. I većina devojaka želi dečka koji je viši od njih. Zašto je tako? Zato što tako par lepše izgleda, to bar svi tvrde. Nažalost, to staro pravilo važi i danas. Neki momci izrastu kasnije, a neki i ostanu nešto nižeg rasta. To teško podnose i jako pate zbog toga. Stalno imaju osećaj da moraju da se dokazuju pred svojim prijateljima, ali i pred devojkama – pogotovo onim koje su više od njih!

Ko ima veći

Kao što se devojke često bave veličinom svojih grudi, tako se muški pol boji da bi njihov ponos mogao biti premalen. Već je poznato da se momci upoređuju pod tušem u svlačionici teretane ili dok se presvlače za fizičko. A sve to prema ne baš inteligentnoj teoriji koje se svi momci tinejdžerske dobi drže, a koja glasi: “Ako imam veći, veća sam faca”. Razmisli malo, i mi devojke ne volimo da nas momci procenjuju prema veličini grudi, zar ne? Ali, njihova veličina nam je ipak važna.

Debeljko! Debeljko!

I puniji momci sanjare o savršenom telu. Ali, umesto da dobiju podršku okoline u nastojanju da izgube na težini, obično slušaju samo uvrede na račun svoje debljine: “Slon, debeljko…” Te reči i te kako bole i narušavaju njihovo samopouzdanje. Neki prikrivaju svoju bol šalama, a drugi se pak povlače u sebe. Ovo je problem zbog kojeg pate i devojke i momci. Vređanje poznatih, ali i nepoznatih ljudi duboko se urezuje u njihovu psihu i ostavlja ožiljke na njihovo samopouzdanje. Čak i ako kasnije u životu budu mršavi.

Šta možemo naučiti od njih?

Momci dobro znaju koje su im slabe strane, ali s mnogim problemima se nose bolje od devojaka. Često u društvu ostavljaju bolji utisak jer ne komentarišu stalno šta im se na njihovom telu ne sviđa. Devojke to rade i tako samo navode ljude oko sebe da stvarno i obrate pažnju na te potencijalne “mane”. Jer, ako devojka deset puta ponovi “Jao, nos mi je tako veliki”, naravno da će svi početi da proučavaju njen nos! Po tom pitanju devojke stvarno mogu puno da nauče od momaka. Nema koristi od toga da se stalno živciraš oko stvari koje ionako ne možeš promeniti!