Kako se pravilno puni smartphone? Mogu li telefoni da naštete našem zdravlju? O mobilnim telefonima postoji izvesna količina glupavih tračeva, Superteen ekipa ti objašnjava šta je istina, a šta laž…

1 Baterija mora da bude potpuno prazna pre nego što ponovo staviš telefon na punjenje!

LAŽ! Ovaj trač se odnosi na takozvani Memory Effect. Ranije se štetila baterija kada je npr. bila samo do pola prazna, a ipak stavljena na punjenje. Kod novih telefona taj problem više ne postoji! Upravo je suprotno: potpuno prazna baterija šteti našem smartphone-u.

2 Mobilni se ne sme puniti cele noći!

LAŽ! Višesatno punjenje ne može da naudi modernim telefonima. Jedino o čemu moraš voditi računa je da se uređaj prilikom dugog punjenja ne pregreje! To se može desiti zbog jeftinog kabla ili adaptera. Profi-savet: aktiviraj airplane mode i telefon će se puniti brže!

3 Nov telefon mora do kraja da se napuni!

Pa da… Većina mobilnih telefona je prilikom kupovine već donekle napunjena i možeš ih odmah uključiti. Što se tiče same baterije nema potrebe da ga puniš do kraja, ali je to potebno zbog indikatora statusa baterije, jer se on na taj način kalibrira! Ali ovo nije obavezno.

4 Moderni pametni telefoni nikada ne moraju da se isključe!

Pa da… Telefoni su mini kompjuteri i ponekad bi trebalo da se restartuju. Neki proizvođači čak savetuju i jednom dnevno. To se posebno isplati kada se pojave problemi poput zaleđenog ekrana i slično.

5 Dok se baterija puni telefon ne sme da se koristi!

LAŽ! Bez problema smeš da koristiš svoj telefon dok je na punjaču. Eventualni neželjeni efekat je to što se baterija neće puniti previše brzo, jer istovremeno trošiš energiju…

6 Aplikacije koje su otvorene u pozadini crpe bateriju!

Delimično tačno! Facebook, musical.ly, instagram i google maps su veliki potrošači baterije u poređenju sa drugim aplikacijama. U opciji „baterija“ ili „battery“ možeš da proveriš koliko energije troši svaka aplikacija. Uglavnom su u pitanju manji procenti. Činjenica je da potrošiš više energije isključivanjem i ponovnim uključivanjem jedne aplikacije.

7 Opcija automatskog osvetljenja smanjuje potrošnju baterije!

LAŽ! Svetlosni senzor koji se nalazi u tvom pametnom telefonu i stara se o optimalnoj osvetljenosti displeja služi tome da ti baterija duže traje. Ali nažalost ova funkcija više energije iscrpi nego što uštedi…

8 Sme se koristiti samo originalna dodatna oprema!

LAŽ! Proizvođači to rado tvrde kako bi originalna, skupa oprema bila kupljena. Ukoliko uspeš da pronađeš adapter za svoj uređaj koji ti odgovara, bez brige možeš da ga koristiš. Međutim, neophodan je oprez ukoliko je deo previše jeftin ili je u pitanju punjač na javnom mestu.

9 Što više mega-piksela to bolja kamera!

LAŽ! Jer broj mega-piksela opisuje veličinu rezolucije fotografije. Za dobru fotografiju dovoljno je oko 8 mega-piksela. Dobar automatski fokus i stabilizator fotografije su važniji od broja piksela. I: jarko osvetljenje, poput sunca, obezbeđuje super fotke!

10 Voda uništava svaki smartphone!

LAŽ! Gotovo svaki telefon će preživeti prosutu vodu. Noviji modeli su otporni i na manje potapanje. Da li je i koliko je tvoj telefon vodootporan, možeš pronači u uputstvu za upotrebu.

20 najvećih mitova o mobilnim telefonima – razjašnjeni!

11 Telefoni mogu jednostavno da eksplodiraju!

LAŽ! Razlog za eksploziju baterije može biti greška u proizvodnji ili neko unutrašnje oštećenje prilikom transporta. Takođe i pregrevanje uređaja, pod jastukom ili na suncu, može imati ovakve posledice. Uopšteno važi: drži telefon podalje od toplotnih izvora kao što su radijator ili šporet! Ali bez razloga nijedan telefon neće eksplodirati!

12 Telefon ne može biti lociran u airplane mode-u!

LAŽ! Airplane mode zaustavlja WLAN ili prenos podataka. Ali lociranje telefona je moguće preko satelita. Jedino ako isključiš telefon u potpunosti i izvadiš mu bateriju možeš sprečiti lociranje uređaja. Međutim, ni ovo ne važi za sve telefone.

13 Android je nepouzdaniji od iOS-a!

Pa da… Pogrešno je mišljenje da je android zbog svog Open-Source sistema podložniji virusima. Ovde je glavni krivac to što se aplikacije mogu instalirati sa raznih strana. Apple više kontroliše i proverava šta se nudi u njegovom App Store-u. IOS korisnicima ovo dosta znači.

14 Pametni telefoni vremenom postaju sporiji!

I DA I NE! Činjenica je da se telefon vremenom usporava, ali to nema nikakve veze sa njegovim rokom trajanja, već sa tim da sve više aplikacija i podataka zauzima mesta u memoriji. Aplikacije koje čiste telefon mogu biti od koristi, kao i povratak na fabrička podešavanja.

15 Momci koji nose telefon u džepu od pantalona mogu postati neplodni!

LAŽ! Prema raznim naučnim podacima, ne postoji nikakav ozbiljan pokazatelj da telefonsko zračenje nepovoljno utiče na spermatozoide.

16 Ko prilikom nevremena koristi smartphone na otvorenom prostoru, može ga lako udariti grom!

LAŽ! Gromovi nemaju preferenciju prema pametnim telefonim. Uopšteno govoreći prilikom nevremena treba držati odstojanje od metalnih objekata, a u to spadaju i telefoni, ukoliko smo na otvorenom prostoru. U slučaju udara groma, oni su dobri provodnici, što povećava opasnost od požara.

17 Ko previše često koristi smartphone postaje alergičan!

LAŽ! Trebalo bi da budeš alergičan/na na nikl i da istovremeno poseduješ telefon koji se pravi od nikla da bi u teoriji kod tebe moglo doći do alergijske reakcije.

18 Zbog opasnosti od eksplozije ne bi trebalo da telefoniraš dok se telefon puni!

LAŽ! Do danas ne postoji ni jedan jedini slučaj koji može da posvedoči da se ovakva jedna eksplozija dogodila. Tipična urbana legenda.

19 Telefoni ometaju medicinske uređaje u bolnicama!

LAŽ! Ne postoje dokazi da telefoni ometaju bolničke aparate. Ukoliko u klinikama postoji zabrana korišćenja telefona, onda je to u cilju održavanja mira, koji je pacijentima neophodan…

20 Potrebna su tri telefona kod kojih će signal biti na maksimumu da bi od zrna kukuruza nastala kokica!

LAŽ! Ovaj trač je nastao zbog reklame jednog proizvođača, u kojoj tri telefona zajedničkim snagama kokaju kukuruz. Fake!

Image by Pexels from Pixabay i Bruno /Germany from Pixabay