Kad tvoja ljubav ostane neuzvraćena ili kada joj dođe kraj, to ume prilično da zaboli. Ovde ćeš saznati kako da se na najbolji način pomiriš s odbijanjem od simpatije ili s napuštanjem od voljene osobe, jer imamo super savete  za tvoje slomljeno srce!

Kada ljubav s letovanja prođe

Upoznali ste se na plaži i skapirali se odmah na prvu loptu. Tokom čitavog letovanja bili ste nerazdvojni i totalno zaljubljeni jedno u drugo. Činilo se kao da među vama postoji potpuno razumevanje – a onda je letovanju došao kraj. Razmenili ste brojeve mobilnih, obećali jedno drugom da ćete ostati u kontaktu i dogovorili posetu tokom narednog školskog raspusta. U međuvremenu si već nedeljama kod kuće, a ona/on se još uvek nije javila/javio. Nemoj se zbog toga predavati depresiji. Iskoristi svoje tugovanje na kreativan način! Crtaj, slikaj, piši ili pak plesom odagnaj patnju iz duše. Videćeš da ćeš se nakon toga samo bolje osećati – preostaće ti sve one super uspomene na tako uzbudljiv period prepun predivnih ljubavnih osećanja.

Savet!

Sada je savršen trenutak da se isproba nešto novo. Sigurno postoje stvari koje odavno već želiš uradiš. Novi hobi ne samo da ti super može odvratiti pažnju s problema nego će te zahvaljujući pozitivnim iskustvima ispuniti osećanjima sreće.

Kada „popiješ korpu“ od simpatije

Toliko dugo si se premišljao/premišljala da li da priđeš i obratiš se svojoj simpatiji. Dugo si tragao/tragala za pravim rečima i konstatno je/ga posmatralo/posmatrala ne bi li otkrio/otkrila da li su tvoja osećanja možda uzvraćena. A zatim se nađeš pred tom devojkom ili tim momkom i otvoriš joj/mu dušu. A tvoja te simpatija samo zbunjeno gleda i kaže da si joj/mu, doduše, totalno simpa, ali da uopšte nisi njegov/njen tip. Jaoj, to baš boli! Nemoj dopustiti da te to deprimira. Bilo je zaista megahrabro od tebe da joj/mu se uopšte i obratiš. I time se možeš ponositi. Da to nisi uradio/uradila i dalje bi se pitao/pitala da li joj/mu se sviđaš. Sada konačno znaš na čemu si pa se pogledom i srcem možeš okrenuti i otvoriti nečem novom.

Savet!

Koliko god lepo sročeno i izrečeno, odbijanje zadaje popriličan udarac samopouzdanju. Zato se sad usredsredi na svoje vrline, dakle, na ono što ti se kod sebe sviđa ili pak ono u čemu si naročito dobar/dobra. Možda to još možeš i iskoristiti…

Kada draga/dragi raskine s tobom

Do juče ste još jedno drugom slali slatke ljubavne porukice – a danas je svemu došao kraj. To je težak udarac i u prvom trenu imaš osećaj kao da nikada više u životu nećeš osetiti sreću. Sada se samo nemoj truditi da deluješ kul. Sasvim je u redu da budeš povređen/povređena, besan/besna i tužan/tužna. Pusti tugu da iscuri iz tebe i razgovaraj s drugarima/drugaricama o tome. Bol možeš savladati samo ukoliko se oslobodiš tuge, pa potom oprostiti onome ko te je povredio i iznova se zaljubiti. Stavi tačku na vezu i spakuj sve što te podseća na nju/njega u jednu kutiju (na primer, ulaznice, poklone ili fotke) pa je skloni s videla. A kad prvi nalet bola umine nemoj se zavući u kuću nego zamoli drugare da ti pomognu i skrenu ti misli s bola. Da se kladimo da će se rado potruditi oko tebe?!

Savet!

Pusti da osećanja isteknu iz tebe, ali se nemoj skrivati i čamiti između četiri zida. Čak i ako to s početka bude iziskivalo poveći trud – nateraj sebe da preduzmeš nešto lepo s drugarima ili gledaj komedije. Sve što ti skreće misli s tugovanja pomoći će ti da lakše i brže preboliš ljubavne jade.

Tabu taktike

Uhođenje: razume se da želiš da znaš šta tvoja bivša/tvoj bivši sada radi. I da li ona/on jednako tuguje i pati kao i ti. Ali neprestano proveravanje Instagram profila i Snapchat Storys bivše/bivšeg neće te usrećiti – naprotiv. I zato to nemoj činiti. Ako ne uspevaš da odoliš, izbriši njen/njegov kontakt. To neće biti lako. Ali dugoročno je tako bolje za oboje.

„Automatski prelazak na prijateljstvo“: postoje parovi koji se vremenom naprosto udalje. Može biti da su se na neki način odljubili, ali su uprkos tome i dalje jedno drugom dragi – mogli bi ostati prijatelji! Možda i ne želiš svoju bivšu/svog bivšeg u potpunosti da isključiš iz svog života.

Uprkos tome, nemoj joj/mu odmah nuditi prijateljstvo. Oboma vam je sad potrebno vremena da se prilagodite situaciji i otkrijete kakav odnos u budućnosti želite da održavate – a u tome ćete najbolje uspeti ako se s početka malo budete držali na distanci.

Uskakanje u narednu vezu: primamljiva je ideja odmah uskočiti u novu ljubavnu avanturu. Pogotovo zato što to skreće misli s bivše/bivšeg i odvraća pažnju s osećanja tuge. Ali stop! Osim što je to podlo prema tvojoj novoj dragoj/tvom novom dragom – ni tebi to neće goditi. Sada najpre posveti malo vremena sebi. Veza te je promenila i zato je važno da najpre iznova upoznaš samog/samu sebe, da dopustiš da se zaleče rane i možda da iznova izgradiš povređeno samopouzdanje. Naravno da su dopušteni mali flertovi i manevri distrakcije koji će ti goditi i uvećati tvoj osećaj vlastite vrednosti.

Telefonski teror: trenutno ti se čini kao super ideja da nazoveš svoju bivšu/svog bivšeg. Ali nemoj to raditi. Odloži telefon ili – još bolje – izbriši broj. Nazivanje bivše/bivšeg nijednome od oboje neće doneti ničeg dobrog. U najboljem slučaju ona/on se neće odazvati na poziv, a u najgorem slučaju ćete ti ili ona/on izgovoriti nešto čime ćete jedno drugo samo još više povrediti.