Mirisi su čarobni: oni čine život lepšim i ugodnijim. I u njima jednostavno uživamo! Ali kako bi ti miris što duže trajao na koži i kako bi njegova čarolija bila postojana, donosimo ti male trikove koji će te pretvoriti u mirisnu kraljicu…

Gde naneti parfem?

Parfem najduže ostaje na najtoplijim mestima na telu, koja su vrlo često skrivena. Iza ušiju i na zglobovima parfem će se zadržati duže nego na vratu. Svoj omiljeni miris nanesi i na unutrašnju stranu laktova, a leti i iza kolena.

Bez trljanja

Trljanjem zgloba o zglob razbijaš gornje note parfema, te mu tako oduzimaš autentičnost, ali i postojanost! Zaboravi na tu naviku − i parfem će ti trajati mnogo duže.

Kada ga nanositi?

Parfem je najbolje naneti odmah nakon tuširanja, kad ti je koža još uvek pomalo vlažna, jer će dodatna vlaga pomoći u zadržavanju tvog mirisnog tona. Izrazito suva koža upija određene mirise iz okoline, pa čini tvoj parfem slabijim.

Mirisi vole hladnoću

Svoju bočicu parfema nikad ne čuvaj u kupatilu, jer su kupatila obično vlažna i veoma topla. Topla i vlažna mesta ubijaju mirisne molekule parfema, pa ako želiš da parfem ne izgubi svoj miris, čuvaj ga na suvom i hladnom mestu. Možeš čak i u frižideru. I temperatura tvog tela igra veliku ulogu u trajanju mirisa. Ako je telo toplo, miris će brže izvetriti. Najbolje je parfem našpricati na hladnu kožu, pustiti ga da se osuši, pa se tek onda obući.

Trikovi koji će te pretvoriti u mirisnu kraljicu

Koliko dugo miris može ostati na koži?

Zavisi od baznih nota. Neki više vole sveže i osvežavajuće mirise, a neki pak preferiraju slatkaste ili cvetne. Treba znati da, na primer, citrusi izvetre veoma brzo, dok sandalovina i drugi drvenasti mirisi vetre mnogo sporije. Ako si ljubitelj citrusa, ništa zato: samo ćeš morati da naprskaš parfem nekoliko puta dnevno, i to je to!

Čarolija u slojevima

Danas većina brendova ima i mirisne kreme, losione za telo i gelove za tuširanje, što znači da svoj omiljeni miris može imati i u svim verzijama. To je najsigurniji način da tvoja koža miriše dugo: najpre tuširanje tim mirisom, zatim losion ili krema za telo, a tek na kraju parfem. Najbolje bi bilo da mini-verziju omiljenog parfema uvek imaš u torbici, a zatim da ga obnoviš još dva-tri puta tokom dana. U tu svrhu poslužiće testeri ili male putne bočice!

Ne kupuj napamet

Ako si na prijateljici osetila neki parfem koji ti se veoma dopao, nemoj ga odmah kupovati! Uvek ga najpre testiraj, jer će na tebi možda mirisati sasvim drugačije! U parfimeriji možeš naneti tester na svoju koži i videti kako ti stoji tokom dana: tvoj hemijski sastav možda nije kompatibilan s parfemom, pa ti neće dobro stajati, ili će možda odmah izvetriti s kože.