Upravo si u „osećam-se-baš-bezveze“ raspoloženju? To nije retka pojava sa dolaskom jeseni, kišama i vetrovima pa čak i sa opadanjem lišća. Naš 30-dnevni plan će ti dati novu snagu i učiniće da se osećaš kul, snažno i omiljeno! Zato je danas idealan dan da doneseš odluku da ćeš do kraja meseca prokrenuti svoj život!

  1. Odaberi nešto što oduvek želiš da radiš i izdrži svih 30 dana. Gotovo? Ponosićeš se sobom i osećaćeš se moćnije!
  2. Zapitaj se zbog čega želiš da se promeniš. Da li to drugi očekuju od tebe? Onda su to skroz pogrešni razlozi! Ako lično ti to želiš, onda u akciju!
  3. Danas govori samo istinu! Čak i kada misliš da je nešto užasno, iskaži to! Osećaćeš se slobodnije i jače!
  4. Promeni svoje okruženje. Došlo je vreme da preurediš sobu. Za početak zameni ili ubaci neke tapete i već ćeš lakše krenuti u promene!
  5. Usudi se! Pričaj sa osobom sa kojom inače retko razgovaraš. Iskreno je pitaj kako je danas i pažljivo slušaj odgovor. Iznenadićeš se kako ljudi pozitivno reaguju kada ih aktivno slušaš. A možda stekneš i novog prijatelja!
  6. Napravi frizuru kakvu još nisi. Čak nam i sitne promene daju sasvim novi osećaj!
  7. Ponovo piši svoj dnevnik. Opiši svoj dan baš onako kako teče. Iznesi svoje uspehe, probleme i osećanja. To će ti pomoći da središ svoje misli i da odlučiš u kom pravcu će se kretati tvoja promena.
  8. Promeni svoje navike! Obično ustaješ ujutru, ideš prvo na tuširanje, pereš zube, oblačiš se i na kraju doručkuješ? Promeni svoju rutinu. To će ti učiniti život raznovrsnijim i motivisaće te da preurediš još neke stvari.
  9. Zabeleži svojih 10 prednosti i 10 mana. A onda zapiši pozitivne stvari koje proizilaze iz tvojih mana. Sasvim drugačiji pogled, zar ne? I odjednom ćeš se osećati prijatnije i pozitivnije!
  10. Danas daj drugima komplimente! Roditeljima, simpatiji, društvu…Nebitno, svako će se radovati tvojoj ljubaznosti! A sigurno ćeš tu i tamo dobiti neki kompliment nazad. To će ti podići samopouzdanje.
  11. Isprobaj novu boju! Inače ne nosiš narandžasto? Danas je sjajan dan da to isprobaš! Pokušaj, tako možeš i da otkriješ šta ti najbolje stoji!
  12. Napravi od današnjeg dana jedan „ostani-kul“ dan! Danas nemoj da kukaš i da se žališ. Prvo- sve nervira prevelika kuknjava. Drugo- na ovaj način kočiš svoju sreću i zadovoljstvo!
  13. Koncentriši se na svoje disanje! Pravilno sedi, zatvori oči i 4 sekunde udiši, 8 sekundi izdiši. To će te umiriti i opustiti kao bebu!
  14. Nabavi jedan kalendar i organizuj svoje dane. Upisuj svoje obaveze, domaće zadatke i tako ćeš uvek imati pregled svojih planova. Gotovo je sa neorganizovanošću!
  15. Odaberi stil svoje omiljene zvezde i tako se spremi za školu! Uskoro ćeš biti glavna faca u školskom dvorištu. Osećaćeš se odlično u centru pažnje!
  16. Vizualizuj svoje ciljeve! Ištampaj slike svojih ciljeva i onoga što želiš da postigneš, a zatim ih zakači po svojoj sobi. Tako ćeš uvek imati motivaciju da ih slediš!
  17. Napiši na papiru sve ono na čemu si zahvalan/na, zbog čega se raduješ i čime se ponosiš. Videćeš da je ta lista poduža! I uvek je se podseti kada sumnjaš u nešto.
  18. Volontiraj. Nebitno da li na sportskim turnirima ili u izbegličkim centrima, dobićeš veliku zahvalnost, a to je nezamenljiv osećaj!
  19. Nauči nešto novo! Na primer neki novi jezik, sport ili neki zanat! Odvoji vremena za nekoliko časova. Možda tako otkriješ svoj novi hobi! To će ti svakako proširiti vidike, a možda i stekneš nove prijatelje!
  20. Odvoji 10 minuta dnevno da pročitaš novine. Tako ćeš poboljšati svoje opšte znanje i unapredićeš sliku o sebi!
  21. Neka ti danas ovo bude moto: „Ne moraš da budeš izvanredan da bi nešto započeo. Ali započni nešto da bi postao izvanredan.“
  22. Pročitaj knjigu koju oduvek želiš! Bićeš baš happy što nešto možeš da precrtaš sa svoje liste želja!
  23. Zainteresuj se za nešto što ne znaš. Na primer, pitaj mamu da ti objasni kako se sprema tvoje omiljeno jelo. Kada to sledeći put spremiš za svoje društvo, kladimo se da ćeš pucati od ponosa i zadovoljstva!
  24. Postavljaj pitanja! Danas pokušaj da postaviš što više povratnih pitanja! Tako ćeš produbiti svoje znanje, a dobićeš i dodatne poene za aktivnost na času!
  25. Danas se odrekni stvari koje ti skreću pažnju- svog telefona, kompa ili igrica makar na nekoliko sati! Osećaćeš se oslobođeno i više ćeš učestvovati u razgovoru! A biti aktivan slušalac je veoma cenjena stvar!
  26. Radi na svom držanju. Vodi računa o tome kako sediš ili stojiš. Ispravno držanje odmah uliva dodatnu energiju, a drugima deluješ uverenije i otvorenije!
  27. Promeni svoj stav- ako inače pričaš puno, danas pokušaj više da slušaš, a ukoliko inače ne govoriš mnogo, pokušaj više da učestvuješ u razgovoru. Možeš čak da promeniš i jačinu svog glasa. Videćeš kako će te svi drugačije shvatiti.
  28. Raspremanje! Ponekad kompletno raspremi svoj ormar i doniraj krpice koje više ne nosiš. A onda možeš ponovo u šoping!
  29. Manje se opterećuj zluradim komentrima! „Kakave su ti to cipele, fuj“- ne treba da te zanima, jer ćeš se osećati loše i postati negativniji/ja! Tvoje novo JA je od danas samo pozitivno!
  30. Upoznaj nove ljude! Izađi napolje i druži se! Ima mnogo kul ljudi, a novi prijatelji će osvežiti tvoju svakodnevicu!

Foto: Shutterstock