Čini nam se da je prošla čitava večnost od kad smo vam poslednji put predstavili i poklonili neki roman, ali zato ćemo to ispraviti koliko danas. Predstavljamo vam novitet iz izdavačke kuće ProPolis Books, knjigu „Bili smo zmajevi“, sjajnog Miloša Petkovića, koju krase fenomenalne ilustracije Boba Živkovića, a neko od vas će postati ponosni vlasnik ovog dela.

SuperTeen i ProPolis Books vam predstavljaju i poklanjaju roman „Bili smo zmajevi“

Bila jednom četiri junaka. Kao u svakoj bajci. Živeli su na različitim krajevima zemlje i nisu se poznavali, ali su po čuvenju znali jedan za drugoga.

I bili su rođeni s istim belegom.

Jednog dana jedan od njih, Miloš, sreo je u šumi sreo Ravijojlu. Rekla mu je da Morana, nestala pre mnogo vekova, okuplja hordu usnulih užasa nezamislive moći koji vekovima čekaju u utrobi tame i želi da zavlada i gornjim svetom. Ne čine hordu bauci ni psoglavi, s kojima bi vitezovi ili vilinski strelci lako izašli na kraj, već pravi užasi iz podzemlja.

Perun Gromovnik ukazao se vili Kopreni i ostavio simbol onih koji treba Moranu u naumu da spreče. Beleg.

Onaj s kojim su rođeni Miloš, Marko, Milan i Ivan.

Miloš Obilić, Marko Kraljević, Milan Toplica i Ivan Kosančić.

Simbol zmajevite dece.

Saznao je Miloš da moraju da pronađu tri dela ključa kako bi dobili jedan celovit kojim će se zaključati kapija podzemnog sveta za sva vremena. Pre toga, potrebno je da pronađe preostala tri zmajevita dečaka.

Vreme im nije saveznik. Kapija se mora zaključati pre prve sledeće noći punog meseca.

Za nešto manje od dve sedmice.

Ili će biti kasno.

Imaju hrabrost. Imaju volju. I svaki od njih jednu posebnu moć.

Još samo da saznaju gde treba da traže. Tajnu krije zagonetka vile Ravijojle.

Miloš Petković (1986, Niš) je pisac, scenarista, strip scenarista i dramski pisac. Predavač je u školama kreativnog pisanja. Ovaj roman je njegov jubilarni, dvadeseti, a jedini je u istoriji srpske književnosti napisao deset romana pre svoje tridesete godine. Dobitnik je nagrada Sveta Petka, Svetosavski pečat, Zlatni trag i nagrade Nevid teatra iz Banjaluke za najbolje bajke i basne za decu. Zovu ga Tolkinom sa Nišave. Obrađuje mitove i legende iz staroslovenske mitologije i voli epsku fantastiku.

Bob Živković (1962, Pirot) je najpoznatiji srpski ilustrator. Njegovi radovi ne mogu proći neprimećeni. Nekad su groteskni, nekad poetični, a sam Bob kaže da su šale kojima izražava mišljenja o određenom fenomenu ili događaju. Priznaje da pomalo preteruje i u humoru i u apsurduu odnosu na druge ilustratore. Ne crta ono što ga nervira ili ga plaši. Dobitnik je Nevenove nagrade za najbolje ilustrovanu dečju knjigu, nagrada Lazar Komarčić i Sfera, a nominovan je i za Andersenovu medalju, najvažniju u stvaralaštvu za decu.

A kao što ste pročitali u naslovu danas vam u saradnji sa izdavačkom kućom ProPolis Books poklanjamo sjajan roman „Bilo smo zmajevi“. Kako biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i da odgovorite na pitanje „Kojoj vili se ukazao Perun Gromovnik?“. Pored toga nam napišite ime, prezime, adresu i grad, kao i koje ste godište. I da ova akcija važi za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju. Igramo se do 15. decembra do 19,00, a ime dobitnice ili dobitnika ćemo objaviti na našem IG profilu u storyju.