Korisnici smartphone mobilnih telefona su u večitoj dilemi – da li je bolje kupiti iPhone ili Android. Ovo je često tema beskrajnih debata u kojima korisnici i jednog i drugog tipa uređaja ističu zašto je njihov izbor bolji.

U nastavku teksta smo izdvojili neke od najvažnijih faktora koje treba uzeti u obzir kada se radi o poređenju Android i iPhone telefona. Ukoliko uskoro planirate da kupite mobilni telefon, pročitajte korisne informacije koje će vam pomoći u izboru.

#1 Cena telefona i propratna oprema

Apple telefoni su danas postali sinonim za prestiž, te sa svakim izlaskom novog telefona, cena sve više raste. Zbog toga oni nistu dostupni svačijem džepu. Jedini iPhone modeli koji su nižeg i pristupačnog cenovnog ranga su stari modeli, koji su bili aktuelni pre više godina.

Uz to, popravke iPhone telefona, zavisno od tipa, mogu da budu prilično neisplative. Neke od najčešćih su: oslabljen kapacitet baterije, kvar konektora i zamena prednjeg ili zamena zadnjeg stakla na iPhone telefonima.

Android telefoni, sa druge strane, imaju prilično širok cenovni rang. Modeli se mogu naći za manje od 100e, ali i za preko 1000e. Činjenica je da je ovaj rang dostupan svima, a sam izbor telefona je mnogo veći u odnosu na Apple.

I jedni i drugi imaju dodatnu opremu koja može ići uz njih – punjač, zaštitna maska, zaštitno staklo ili folija, itd. Međutim, kada je reč o slušalicama, iPhone telefoni zahtevaju poseban tip bežičnih slušalica kao što su AirPods.

Dakle, iPhone telefoni su generalno prilično skuplji, ali ako budete u situaciji da prodate polovan telefon, isplatiće se mnogo više nego polovan Android, jer mu cena na tržištu dosta sporo opada.

#2 Izdržljivost baterije na telefonu

Trajanje baterije je definitivno jedan od najvažnijih faktora na koji treba obratiti pažnju. Bez obzira na to kakve mogućnosti upotrebe telefon nudi, ništa od toga vam neće mnogo koristiti ako je on isrpažnjen.

Popularno mišljenje je da baterija Android telefona ima bolji kapacitet. Prosečan korisnik puni svoj telefon jednom u toku 24 sata – u toku noći, dok spava. Znači da neometano koristi svoj telefon u toku celog dana.

Sa druge strane, stariji modeli iPhone telefona su uz prosečno svakodnevno korišćenje telefona zahtevali punjenje na svakih 12 sati. Međutim, savremeni modeli imaju unapređen kapacitet baterije i ne zahtevaju više punjenja u toku dana.

Stoga, u ovom slučaju je važno razmotriti lične potrebe – za šta vi najviše koristite telefon u toku dana. Ukoliko je to samo za razmenu komunikacije i neke osnovne funkcije, obe vrste telefona će biti dobar izbor. Ipak, ako koristite više funkcija, istražite modele koji imaju najjače kapacitete baterije.

#3 Prodavnice za aplikacije

Prodavnice aplikacija su mesto gde možete preuzeti razne aplikacije za svoj telefon, besplatne ili plaćene.

Android telefoni imaju svoju Google Play prodavnicu, koja nudi izuzetno veliki broj aplikacija. Veliki deo njih je besplatan i dostupan ogromnom broju korisnika za preuzimanje. Nove aplikacije se uglavnom prvo pojavljuju u ovoj prodavnici, pre nego u Apple-ovoj.

Međutim, upravo zbog toga, standardi za flitriranje aplikacija su niski. Zbog toga se dešavalo da mnogo ljudi preuzme lažne aplikacije, a sa njima i veliki broj virusa i reklama.

Apple App Store u svojoj ponudi ima daleko manji broj aplikacija. One koje nisu izuzetno popularne često se ni ne pojave u ovoj prodavnici. Ali, iako nije toliko raznovrsna ponuda, kontrole su veoma stroge, te će korisnici uvek dobiti tačno onu aplikaciju koju su želeli, bez propratnih dosadnih reklama i virusa.

#4 Kamera bolje rezolucije

Najnoviji modeli iPhone telefona imaju zaista čudesne kamere. Savršeno su uklopljene sa softverom, stoga je kvalitet fotografija ili video zapisa na profesionalnom nivou.

Danas se čak pojavljuje i veliki broj muzičkih spotova snimanih samo kamerom ovih telefona.

Sa druge strane, neki Android telefoni mogu parirati ovakvom kvalitetu kamere, ali to ipak zahteva dobro istraživanje. Obično su to generalno skuplji modeli telefona, koji po svojim kompletnim karakteristika mogu da se porede sa najnovijim iPhone modelima.

#5 Personalizovanje uređaja

Ako vam je bitno da personalizujete uređaj i dodate mu ličnu notu, onda treba da razmislite i o ovim mogućnostima.

Na primer, postavljanje melodije omiljene pesme kao zvuk zvona telefona je na Adroidu vema lako i obavlja se u samim podešavanjima, u svega nekoliko koraka.

Takođe, postoji širok spektar tema telefona, izgleda i boje fonta, pozadine i lock screen-a. Izgled telefona možete u potpunosti prilagoditi svojim željama.

IPhone telefoni, pak, imaju malo komplikovaniju proceduru kada je reč o preuzimanju muzike. Preuzimanje pesama na telefon nije moguće uz razne besplatne sajtove kao na Android telefonima. IPhone telefoni imaju svoju prodavnicu, iTunes, u kojoj možete prvo kupiti pesmu, pa je potom i postaviti kao zvuk zvona telefona.

Isto tako, oni imaju određen stepen personalizacije, ali za razliku od Androida, nećete imati mogućnost da mu u potpunosti promenite izgled.

Postoji još čitava lista razlika između ovih telefona, ali izdvojili smo one koje su najbitnije i na koje prvo treba obratiti pažnju. Svakako, na kraju se sve svodi na ono što se vama više dopada i što če vam bolje služiti u svakodnevnom korišćenju!

Tekst: S. Stanković

Foto: Mateusz Dach i Jess Bailey Designs, Lisa Fotios