Prošlo je trinaest godina od kako je AVATAR poharao globalne blagajne bioskopa poput bubonjske kuge i postao jedan od najuspešnijih i profitabilnijih filmova svih vremena. Iako je priča u osnovi bila zamaskirana legenda o Pokahontas i Džonu Smitu, činjenica je da je film bio vizuelno opčinjavajući i da je, tada, spektakularna 3D tehnologija bila nešto neviđeno i friški mamac da privuče narod u bioskope i isprazni im novčanike.

Prošlo je trinaest godina od kako je James Cameron rekao da je ovo samo prvi u nizu filmova kojih bi trebalo da ima tri. Ubrzo je proširio svoju priču na pet. Rekao je da će ova franšiza biti njegov legat svetskoj kinematografiji.

Prošlo je trinaest godina od kako se Cameron povukao sa svetlosti pozornice kako bi mogao na miru da radi na svojoj zaostavštini i usput izmisli novu tehnologiju kojom bi snimio svoju pentalogiju. Prošlo je trinaest godina pre no što je narod ugledao nastavak: AVATAR: PUT VODE. 

Gotovo dekada i po je poprilično dug period za pravljenje jednog filma, pa makar on bio u pet nastavaka, i očekivanja su bila poprilično visoka. Ljudi koji su gledali prvog AVATARA se rado prisećaju kako im je bilo kada su po prvi put videli magični svet Pandore u spektakularnoj 3D tehnologiji. Svi su očekivali da nastavak bude veći, bolji, lepši…

I, da li je James Cameron uspeo da uhvati magiju i ponovo snimi remek-delo koje će opravdati svoje poprilične troškove snimanja i marketinga? Pa…

AVATAR: PUT VODE je nastavak priče o Džejku i Nejtiri koji su postali roditelji četiri tinejdžera i koji sada moraju da žongliraju svoje roditeljstvo sa borbom za oslobođenje svoje planete od beskrupuloznih okupatora koji samo žele da je eksploatišu za svoje sebično dobro. Sticajem okolnosti, Džejk, Nejtri i deca moraju da napuste fantastične prašume i presele se na obalu mora gde živi rasa Na’vija, te pored porodičnih razmirica moraju da se izbora sa novim izazovima života u i na moru. U osnovi, ovaj film je porodična drama sa spektakularnim akcionim scenama.

Cameron je oduvek bio vizuelni tip, i pokazao je da je majstor svog zanata kroz spektakularne kompjuterski generisane slike kojima je oživelo Pandoru. 3D, iako nije mnogo bolji od prethodnog filma, je veoma lepo urađen i svrsishodan. CGI varira od zaista spektakularnog do animacije iz video igara. Gluma je mahom solidna, pogotovo kada su klinci u pitanju. Sama priča je prosta ali sa jasnom strukturom i putanjom. Nema tu puno vrdanja. Eksploatatori moraju biti kažnjeni.

Tempo je odlično odrađen, jer iako film traje tri sata, ni jednog trenutka mi nije bilo dosadno. Taman kada bi mi popustila pažnja od gledanja u lepe slike, eto je akciona sekvenca da podigne adrenalin i zabavi ili nasmeje. Glupi dijalog? Nema problema, evo magičnih kadrova iz kompjuterski generisane vode koja izgleda kao prava. Iskreno, ne znam kako je ovo postignuto, ali podvodne sekvence su neverovatno… živopisne.

Ako je nešto zaista za kritikovati to su onda dijalozi. Kao što sam napomenuo, Cameron je vizualan tip reditelja i njegovi dijalozi nikada nisu bili poput onih kod Tarantina, na primer. Ali su bili u službi priče. U AVATARU: PUT VODE su toliko maloumni da će neretko izazvati ili veoma glasno škrgutanje zubima ili smeh. Monolozi glavnog junaka su tu da dvostruko podvuku ono što se vidi na ekranu. Lično, više sam bio zainteresovan za priču kita-odmetnika nego protagonista.

Nakon završetka, većina gledalaca sa kojima sam gledao film je imala slično mišljenje: vizuali su spektakularni i lepi, akcione sekvence su veoma solidno osmišljene i snimljene, 3D je veoma dobar ali niko od nas nije imao želje da ponovo pogleda film. I to ne odmah sada odmah, Frodo, već… ponovo… ikad.

Ne mogu da kažem AVATAR: PUT VODE je najbolji film 2022., ali imajući u vidu kakvo smeće se prikazivalo u bioskopu poslednje dve godine, ovo je jedan solidan naslov koji će svakako zabaviti onoga ko se bude opredelio da mu podari tri sata svog života.

Ne mislim da je Cameron ponovo uspeo da uhvati magiju, ali je svakako uspeo da prepakuje svoj prethodni proizvod i ponovo ga proda filmskoj publici. I svi smo ga kupili bez pogovora.

Hvala ti Jamese Cameronu.

Tekst: Milan Krunić

Foto: 20th Century Studios