Povratak grupe Red Hot Chili Peppers za fanove desio se nekako iznenada. Bend se nije zaustavio na jednom albumu već je objavio čak dva u toku jedne kalendarske godine, što je bilo definitvno neočekivano.

Bend šest godina nije bio izdavački aktivan ali je sa druge strane posvećeno pristupio pisanju novih pesama. Kako su članovi grupe u  zajedničkoj izjavi rekli ni sami nisu mogli da pretpostave da će ih sesije dovesti do toliko dobrih pesama, što je rezultiralo objavljivanjem dva nezavisna albuma.

U produktivnu fazu bend je ušao po povratku gitariste Johna Frusciantea čiji je doprinos evidentan na većini dosadašnjih najuspešnijih izdanja RHCP. Procesu nastanka novih pesama pridružio se producent Rick Rubin. Ekipa koja je potpisala legendarne albume Blood Sugar Sex Magik“ (1991), „Californication“ (1999), „By the Way“ (2002) i „Stadium Arcadium(2006) bila je na okupu i na tragu realizacije još jednog velikog i zahtevnog poduhvata.

Rezultat su dva fantastična ostvarenja. Prvo pod nazivomUnlimited Love, objavljeno u aprilu, iskreno i svirački superiorno izdanje kojim dominiraju pesme sa jasnom formom. Već tokom leta u sred američke turneje Anthony, Chad, Flea i Frusciante objavljuju da je za oktobar mesec spreman još jedan album.Return of the Dream Canteendonosi pesme koje su bliže senzibilitetu benda, naginju psihodeličnom fanku i iznenadnim aranžmanskim zaokretima.

Za članove benda Red Hot Chili Peppers 2022. godina bila je izuzetno uspešna u svakom smislu, kreativnom, izdavačkom i koncertnom. Njihova turneja „Red Hot Chili Peppers 2022 Global Stadium Tour“ je u toku, većina koncerata je očekivano rasprodata a bend je konačno dobio zvezdu na bulevaru Hollywood Walk Of Fame.

Foto: Clara Balzary