Sunčane naočare su neophodan dodatak svakom tinejdžeru, ne samo da štite oči od štetnih UV zraka, već i da upotpune vaš stajling. Ali da bi vaše sunčane naočare bile u najboljem mogućem stanju, potrebno je da se o njima pravilno brinete.

U ovom vodiču ćemo pokriti nekoliko saveta o tome kako da se brinete o svojim naočarima za sunce kako biste u njima uživali u godinama koje dolaze, a univerzalne naočare za sunce će svaki vaš stajling podići na viši nivo!

Održavajte svoje sunčane naočare čistima

Održavanje čistih naočara za sunce je prvi korak u brizi o njima. Prljavština, mrlje i otisci prstiju ne samo da mogu otežati vidljivost, već i skratiti životni vek vaših sunčanih naočara. Evo nekoliko saveta za održavanje čistih naočara za sunce:

  • Koristite krpu za čišćenje od mikrovlakana ili meku krpu za čišćenje sunčanih naočara. Krpe od mikrovlakana su nežne za stakla i neće ih ogrebati.
  • Redovno čistite naočare za sunce, posebno nakon što ste bili u prašnjavom ili prljavom okruženju.
  • Koristite sprej za čišćenje naočara ili mešavinu vode i blagog sapuna. Nemojte koristiti sredstva za čišćenje u domaćinstvu, jer mogu oštetiti stakla i premaze koji se na njima nalaze.

Potražite naočare sa kvalitetnim staklima

Kada kupujete naočare za sunce, važno je obratiti pažnju na kvalitet. Visokokvalitetne sunčane naočare ne samo da su izdržljivije, već pružaju i bolju zaštitu za vaše oči. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada tražite kvalitetne sunčane naočare:

  • Potražite naočare za sunce koje pružaju 100% zaštitu od UVA i UVB zraka.
  • Izaberite naočare za sunce sa polarizovanim staklima. Polarizovana stakla smanjuju odsjaj i pružaju jasniji vid.
  • Uverite se da su sočiva napravljena od materijala otpornih na udarce, kao što je polikarbonat.

Pravilno čuvajte naočare za sunce

Pravilno skladištenje je takođe važan aspekt brige o vašim sunčanim naočarima. Ako ih stavite u torbu uvek ih prvo stavite u futrolu, kako ih ostali predmeti ne bi izgrebali i polomili. Evo nekoliko saveta za čuvanje naočara za sunce:

  • Čuvajte naočare za sunce u čvrstoj futroli kada ih ne koristite. Ovo će ih zaštititi od ogrebotina i oštećenja.
  • Ne ostavljajte naočare za sunce na direktnoj sunčevoj svetlosti ili u vrelom automobilu, jer to može prouzrokovati da se sočiva iskrive ili izblede.
  • Izbegavajte stavljanje naočare za sunce u zadnji džep, jer to može dovesti do savijanja i oštećenja.

Kako voditi računa o naočarima za sunce: saveti za tinejdžere

Budite oprezni kada nosite naočare za sunce

Briga o naočarima za sunce takođe uključuje oprez kada ih nosite. Evo nekoliko saveta kako da budete pažljivi kada nosite naočare za sunce:

  • Ne nosite naočare za sunce na vrhu glave, jer to može dovesti do oštećenja ili savijanja.
  • Izbegavajte izlaganje naočara za sunce ekstremnim temperaturama, kao što je stavljanje u zamrzivač ili ostavljanje u vrelom automobilu.
  • Nemojte čistiti naočare za sunce ništa osim mekom krpom i rastvorom za čišćenje naočara.

Postoje mesta gde ne treba nositi naočare za sunce

Važno je voditi računa o okruženju u kojem se nalazite kada nosite naočare za sunce kako biste bili sigurni da će ostati u dobrom stanju. Na primer, dobra ideja je da izbegavate nošenje naočara za sunce u vodi jer so ili hlor mogu da oštete stakla i okvire. Ovo može da izazove promenu boje ili zamućenje, što može uticati na vaš vid i smanjiti životni vek vaših sunčanih naočara.

Slično tome, važno je izbegavati nošenje naočara za sunce tokom aktivnosti kao što su bavljenje sportom ili ekstremnim sportovima, jer se mogu oštetiti od udara. U ovim situacijama možda je bolje da nosite specijalne naočare za sunce za sport koje su dizajnirane da izdrže udarce.

Pored toga, važno je da izbegavate izlaganje naočara za sunce jakim hemikalijama ili rastvaračima, kao što su proizvodi za čišćenje, benzin ili sredstvo za uklanjanje laka za nokte, jer mogu da oštete sočiva i okvire. Vodeći računa o okruženju u kojem se nalazite, možete pomoći da zaštitite svoje naočare za sunce i obezbedite da traju dugo.

Briga o vašim naočarima za sunce je važna kako biste osigurali da traju dugo i pruže optimalnu zaštitu vašim očima. Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti da biste održali svoje naočare za sunce u odličnom stanju, kao što su održavanje čistoće, izbegavanje izlaganja jakim hemikalijama i vođenje računa o okruženju u kojem se nalazite kada ih nosite.

Prateći ove savete, možete godinama uživati u naočarima za sunce i zaštititi oči od štetnih UV zraka i odsjaja, na svakom sledećem letovanju. Bez obzira da li ste tinejdžer, briga o vašim naočarima za sunce je jednostavan i važan korak u održavanju dobrog zdravlja očiju i uživanju u svim prednostima koje nošenje naočara za sunce pruža.

Telst: S.Stanković