Kažu da ono što vredi, traje dugo. Converse patike, ili kako mi volimo da kažemo – starke, traju već više od jednog veka. Verujemo da već ponešto znate o patikama koje su simbol nemirnog mladenačkog duha, deo su istorije muzike, zaoravi urbane kulture uopšte, ali sigurni smo da ovo sigurno niste znali o populranim starkama!

1. Američka košarkaška reprezenatacija nosila je Converse All-Stars patike prvi put Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. i tada je osvojila svoju prvu, od ukupno 15 zlatnih medalja.

2. 1997. proizvedeno je 550 miliona par starki.

3. Kada je Wilt Chamberlain debitovao u NBA ligi 1959, mogao je da bira koje će patike nositi PRO-Keds ili Converse. Izabrao je Conversice, a 2. marta 1962. postigao je 100 poena u njima.

4. Chuck Taylor nikada nije igrao u NBA ligi. Igrao je na utakmici između Original Celtics i Akron Firestones, ali njegovi dani na praketu su bili gotovi kada je NBA rođen, 1949. godine.

5. Klasični, crni i beli modeli predstavljeni su javnosti 1949. godine.

6. Model koji krasi američka zastava proizvedn je 1992. godine, za 75 rođendan Conversa, a dobio je svoje mesto u čuvenom muzeju Smithsonian.

7. Starke su se prvi put pojavile na filmu, 1960. u ostvarenju “ Tall Story“.

8. Prve starke u boji bile su zlatne, zelene, narađaste, crvene, plave i svetlo plave i pojavile su se 1971. godine.

9. Starke koje sijaju u mraku stigle su 1988.

10. Da li znate da se svake 43 sekunde kupi jedan par starki?

11. The Rolling Stones su 1989. bili na velikoj turneji „Steel Wheels Tour“ a upravo su starke bile proglašene za oficijelne patike.

12. Dve rupice na starkama koje se nalaze sa unutrašnje strane dizajneri su dodali 1932.

13. All Star Chuck Taylor patike pravljene su u Americi do 2001. godine.

14. Sedamdesetih i osamdesetih stake su postale neizostavan deom mlade punk rock kulture – nosili su ih Ramones, Green Day i Nirvana, ali u trenutku kada je urbana moda bez starki postajala nezamisliva, nekoliko loših poslovnih odluka gotovo je upropastilo njihovu budućnost. Jedan od najtežih udaraca sredinom devedesetih zadao im je Michael Jordan koji je izabrao Nike, dok je Converse tonuo sve dublje, a jedan od loših pozeta bilo je angažovanje zaštitnog lica Latrella Sprewella, košarkaša čija je karijera završila nakon što je pokušao da zadaviti svog trenera.

15. Od 2002. vlasnik Conversea je kompanija Nike Inc. globalni lider u sportskoj industriji. Strategija obe firme je rast i razvoj Conversea u pravcu lifestylea.

Foto: AaDil on Unsplash  i Allef Vinicius on Unsplash