Vera je na samom pragu puberteta i pokušava da sazna šta je to tačno menstrualni ciklus. Njena starija sestra sestra želi da bude ostavljena na miru, mama govori kao da se sprema da joj otkrije neku neprijatnu porodičnu tajnu, a tata kaže da je u pitanju nešto prirodno, ali ne ulazi u detalje, kao da je o tome teško razgovarati. Na internetu ima tehničkih objašnjenja, ali Vera oseća da to nije dovoljno. Ko će joj na kraju dati pravo objašnjenje? Naravno, jedna knjiga koja se upravo zove 28 dana, a koja je nedavno objavljena u izdanju Kreativnog centra.

Kreativni centar i Super Teen predstavljaju i poklanjaju roman „28 dana"

Vera je glavna junakinja ovog duhovito napisanog i ilustrovanog romana koji će čitaoce zasmejati i zabaviti i, što je najvažnije, svim devojčicama – ali i dečacima – objasniti šta je menstruacija, kako funkcioniše žensko telo za vreme ciklusa i da sve to treba doživljavati mirno, kao nešto sasvim prirodno.

Vera ulazi u pubertet i dešavaju joj se neke čudne stvari. Rastu joj grudi, niču dlačice tamo gde ih nikada ranije nije bilo, a drugar iz fudbalskog tima odjednom joj je postao strašno sladak. Uz sve to, ona još ne razume šta je taj famozni ciklus i traži objašnjenja, ali pokušaji nikako da urode plodom. U njenoj potrazi za odgovorima Veri će pomoći komšinica – gospođa Elvira iz biljne apoteke – koja majku prirodu poredi sa upornom i malo dosadnom prababom koja se stalno raspituje imaš li dečka i kada će potomstvo.

Na svom putu ka saznavanju Vera će se ponovo povezati sa mamom i starijom sestrom, a i njen drugar Kosta iz fudbalskog tima, koji i sam ima tri sestre, biće tu da joj pružiti podršku.

Pored toga što čitaocima objašnjava kako i zašto se dešava menstrualni ciklus ova knjiga je važna jer podseća na to koliki su put žene prošle u svojoj emancipaciji – od faze kada su žene u ciklusu smatrane neuračunljivim i nisu mogle da obavljaju profesije kao što su lekar i sudija, do perioda od pre samo pedeset godina kada nisu postojali ulošci i pilule protiv bolova u stomaku.

A šta vas sve čeka u ovoj knjizi koju mora da ima svaka devojčica od 8 godina i one starije saznatje u odlomaku iz knjige 28 DANA, autorke Lije Čeli sa ilustracijama Ilarije Urbinati, koju je objavio Kreativni centar.

Naduvena riba za doručkom

„Mama, da li ti izgledam naduveno?“

Pogledam sestru Irenu, a onda mamu. To se desi jednom u svakih otprilike dvadeset osam dana – moja sestra ujutru misli da je naduvena i počne sve redom da zapitkuje da li je u pravu. Ako joj odgovoriš ne, praviš je budalom. Ako joj odgovoriš da, teraš je da se oseća NADUVENO, što je gore. Kad joj kažeš da žuriš, to je katastrofa – zaključuje da izgleda toliko strašno naduveno da nemaš hrabrosti da joj to priznaš. Poslednji put kada je mama pokušala da se izvuče pod izgovorom da mora da žuri na posao, Irena se zatvorila u sobu da se isplače i otišla je u školu tek na drugi čas.

To se događalo pre godinu dana, a onda je mama naučila. Pravi odgovor je NE, propraćen zbunjenim izrazom lica kao da ne kapiraš o čemu priča, tipa: „Ja nisam odavde, what is naduvena?“ Irena se obično smiri, baci pogled u ogledalo i promrmlja: „To je zato što mi se bliži ciklus“, i priča je nakratko završena.

Ali ne i danas. Mamino NE nije dovoljno zbunjeno, jer Irena nastavlja: „Ipak ličim na naduvenu ribu!!! Stvarno neverovatno, baš danas kad se u školi slikamo…“

Ja još nemam mobilni, ali kada mi ga budu poklonili, slikaću Irenu dok ima ciklus i posle toga, a onda ću od nje tražiti da nađe razliku. I neće ni sama moći da je vidi, jer je spolja uvek ista. Ako i postoji neka promena, ona je tako mala da je ne bi primetili ni algoritmi za prepoznavanje lica. „Za ribu ne znam, ali da si gnjavatorka – jesi, i te kakva!“, kažem joj hukćući.

Ona se iskezi na mene: „Stvarno si kreten. Jedva čekam da i ti dobiješ menzis, pa da se smejemo zajedno!“ Okrene se i ode u školu.

Mama je prati pogledom dok silazi niz stepenice, a onda mi ozbiljno kaže: „Pokušaj da je shvatiš, Vera. Nervozna je pred početak ciklusa.“

Šteta što Irenini nervi ne mogu da se fotografišu. Verujte mi, ni tu nema velike razlike između perioda ciklusa i drugih dana.

A kad samo pomislim da je moja sestra do pre tri godine bila gotovo normalna. Nikoga nije gnjavila svojom nevidljivom naduvenošću, nije bilo dana kada se vuče po kući s rukom na stomaku, nije se loše ponašala prema svima koji nemaju to što ima ona, nije terala mamu ili tatu da noću izlaze i traže dežurnu apoteku jer je potrošila uloške ili tablete protiv bolova u stomaku.

Onda je jednog dana, kad je bila u sedmom razredu, u njen život ušao CIKLUS. Ili, bolje reći, NJEN ciklus je ušao u NAŠ život. Izgleda mi da se od tada u našoj kući sve vrti oko Ireninog ciklusa.

Kao što smo napisali danas smo za vas spremili poklone u saradnji sa izdavačkom kućom Kreativni centar i troje Superteenovaca imaće priliku da na svoju policu sa knjigama doda roman Lije Čeli – 28 dana. Kako ako biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i da nam odgovorite na pitanje „Ko pomaže Veri u potrazi za odgovorima?“. Pored toga nam napišite ime, prezime, adresu i grad, kao i koje ste godište. I da ova akcija važi za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju. Igramo se do 18. juna do 21.00, a imena dobitnika ćemo objaviti na našem IG profilu u storyju.