Iako se o tome ne piše puno, moraš znati da je higijena intimne zone jednako važna kao i higijena ostalih delova tela…

Infekcije intimne zone prilično su česte kod mladih devojaka, a uzočnika je mnogo: pad imuniteta, nošenje preuskih farmerki, donji veš od sintetičkih materijala, stres… Sve ovo može uticati na to da se prirodna ravnoteža između dobrih i štetnih bakterija u vagini poremeti. U tom slučaju počinju da se razmnožavaju gljivice a ti možeš osetiti svrab, peckanje, pojačan sekret. Kako bi sve to sprečila, svoju intimnu zonu održavaj urednom i čistom.

 Jednom do dva puta dnevno se “dole” operi običnom vodom ili fiziološki neutralnim sapunom. Bolji su tečni proizvodi s pumpicom jer je manja opasnost od prenošenja bakterija.

 Za vreme menstruacije treba da se pereš i više puta, ali najčešće samo vodom. Izbegavaj ispiranja vagine iznutra, osim ako ti doktor ne preporuči suprotno.

 Umesto peškira, nakon pranja intimnih delova tela bolje je koristiti toaletni papir. Ako ipak koristiš peškir, najbolji su laneni ili pamučni jer se brzo suše pa nisu plodno tlo za gljivice i bakterije. Treba ih često menjati, a tvoj peškir ne sme koristiti niko drugi.

 Ne preteruj s količinom deterdženta ili omekšivača pri pranju donjeg rublja.

 Dnevne uloške koristi što manje – oni stvaranju toplu i vlažnu sredinu koja pogoduje infekcijama.

 Izbegavaj sintetičko donje rublje jer koža treba da diše.