Studentski život je najlepši period u životu i nosi mnogobrojne izazove koji su sastavni deo odrastanja i stasavanja. Potrebe koje studenti imaju se svake godine menjaju i postaju zahtevnije usled činjenice da troškovi uključuju više stvari i dolazi do porasta cena kada su u pitanju školarine i cene kirije.

Pre početka svakog semestra, roditelji se pripremaju za spremanje i opremanje studenata kako bi dočekali novu školsku godinu. Potrebe studenata koji se zarad školovanja sele u drugi grad su veće i zahtevaju više izdvojenog novca te je potrebno unapred se spremiti za sve ono što dolazi sa tim.

Pronalazak smeštaja

Za one studente koji su u domu, ovaj deo je manje zahtevan i stresan jer već unapred znaju gde će živeti tokom školovanja. Oni koji se odluče za iznajmljivanje stana ili kuće, imaju teži zadatak kada je u pitanju pronalazak mesta za boravak. Već godinama unazad vlada pravilo da mesečne kirije poskupljuju kako se bliži septembar te se jedan deo studenata odlučuje za iznajmljivanje tokom leta kako bi postigli bolju cenu. Takođe, potrebno je uložiti dosta vremena u traženje idealnog prostora za život te se mnogi odlučuju i na razgledanje stanova mnogo pre početka prvog semestra.

Menza ili kuvanje obroka

Prednost menze je topli obrok koji malo košta i to je ono što većina studenata koristi. Uz to, uvek je spremno i ne treba puno vremena da se ode na ručak te se ovo može uraditi u bilo kojoj pauzi. Sa druge strane su studenti koji sami sebi spremaju hranu i ovo je izazovniji posao jer zahteva kuhinju i sveže namirnice. Kuvanje obroka je dostupno za studente koji ne žive u domu i mogu da izdvoje više vremena i novca da sami sebi spreme obrok.

Portrait of a pensive young girl making notes while sitting with books isolated over yellow background

Selidba pre početka semestra

Selidba je takođe veliki izdatak jer zahteva prenošenje svih stvari studenta, često u grad koji je udaljen i do nekoliko stotina kilometara. Pored toga, i na nivou grada se studenti često sele te je potrebno organizovati nekoliko stvari. Na prvom mestu je pakovanje stvari kako bi se na bezbedan način prenele sa jedne na drugu lokaciju. Kada su u pitanju organizovane selidbe, Beograd se izdvaja kao grad sa dobro organizovanom mrežom prevoznika koji mogu da pomognu studentima. Potrebno je na vreme se informisati o tarifama, slobodnom prostoru za selidbu kao i kako organizovati ceo proces.

Izlasci i druženja

Studenti tokom semestra naporno rade i uče i slobodno vreme troše kako bi se videli sa prijateljima i opustili. Roditelji navode da je ovo jedan od značajnih troškova ali da se često desi i da studenti rade tokom letnje pauze kako bi skupili džeparac. Ipak, navode da su ovo stvari iz budžeta koje su potrebne da se studenti rasterete od svih obaveza i predavanja te da to ne predstavlja toliko veliki izdatak.

Školarina i ostali troškovi

Porast cena kada je u pitanju školarina je došao ne tako iznenada, ali su roditelji ova poskupljenja ipak dočekali očekujući da će razlika biti manja. Cene državnih fakulteta su dosta skočile, pogotovo ako se uzme u obzir da je pored toga potrebno uložiti još dosta novca u propratni materijal koji je neophodan. Takođe, tu treba dodati članarinu za biblioteku, udžbenike, prijavu ispita i knjige i skripte i spisak već ovde kreće značajno da raste. Zato se studenti snalaze na sve načine kako bi barem malo smanjili troškove i omogućili sebi neku uštedu koju mogu dalje da proslede.

Studiranje je svake godine sve skuplje i potrebno je biti pripremljen na sve troškove kako biste pronašli najbolje načine da uštedite novac. Ovaj period treba da prođe bez stresa, kako za roditelje, tako za studente te samo treba pronaći najbolje načine da svi budu zadovoljni.

Autor: Ljiljana Bugarin